Hudební skladatel, klavírista a spisovatel Zdenek Merta zažívá napínavé pracovní léto

Hudební skladatel, klavírista a spisovatel Zdenek Merta zažívá napínavé pracovní léto

Tisk

zdenek merta 200Zatímco 23. srpna představí Zdenek Merta v závěru Chopinova festivalu v Mariánských Lázních nový šansonový projekt s Helenou Vondráčkovou, na podzim to bude jedna premiéra za druhou. Budou to nejen dva nové filmy s jeho hudbou, ale aktivní bude také na divadelním, koncertním a literárním poli. Například 12. října bude mít ve Smetanově síni v Praze premiéru jeho skladba Shakespeare's RAPsody, skladatel se však podílí rovněž na hudební složce připravované inscenace Král Lear v Městském divadle Brno. A na spadnutí je i  jeho další kniha Hudba je zázrak...


Co vás vedlo k projektu, který předvedete s Helenou Vondráčkovou v samém závěru 56. ročníku Chopinova festivalu?


Především jde o nabídku festivalu, která mě potěšila. Postludium vymyslel jeho ředitel Martin Kasík, znamenitý klavírista i člověk, jako takový nedělní bonus po závěrečném koncertu Chopinova festivalu. V loňském roce jsme podobné představení absolvovali se Zorou Jandovou, a protože mělo velmi dobré ohlasy, přišla nabídka opět. Těším se.


S Helenou se znáte řadu let, zřejmě to nebude vaše první spolupráce...


Helenu znám opravdu příšerně dlouho, občas jsem si s ní příležitostně zahrál, ale nikdy jsme spolu vážně nevystupovali. V tomto rozměru to bude poprvé.

zdenek merta 1


Které písně a jaké skladby zazní a kdo je autorem aranží?


Mně se velmi líbí její "šansonový" projev. Je to velmi muzikální, silné a k tomu ještě samozřejmě výborně zazpívané. Tohle nebude revoluční show, většinu skladeb Helena už někdy zpívala, ale nikoli v tomto pojetí. Budeme hrát jen s klavírem a kytarou (Charlie Blažek), nedá se mluvit o aranžích, spíše o koncepci. Ta je zatím moje, ale na koncertě bude jistě společná.


Myslíte, že by tento komorní recitál mohl být uváděn i jiných místech v Česku?


To netuším. Zaznamenal jsem víckrát chuť publika slyšet od "paní Vondráčkové" něco jiného, komornějšího, ale to není moje kompetence. Ona už zpívala všechno možné a se svým publikem úspěšně komunikuje padesát let. Mně se v poloze, kterou budeme prezentovat v Mariánských Lázních, zdá Helena velmi přesvědčivá, když bude chtít pokračovat, třeba vymyslíme i něco autorského.

zdenek merta 2


Co  vaše vlastní vícerozměrná kariéra? Co zajímavého vás čeká v nadcházející sezóně?


Zažívám napínavé pracovní léto. Na podzim mají premiéru dva filmy s mojí hudbou. Celebrity s Jiřím Mádlem v režii Miloše Šmídmajera jsou takovou ulítlou mafiánskou komedií a televizní dvoudílný film Zločin v Polné v režii Viktora Polesného naopak zpracovává velmi vážné téma Hilsneriády, značně aktuální v těchto časech. 12. října má ve Smetanově síni premiéru moje skladba Shakespeare's RAPsody - jde o Shakespearovy Sonety v neobvyklém spojení symfonického orchestru (SOČR), rapu (Ota Klempíř a James Cole) a zpěvu (Michaela Jančaříková). No a pro listopadovou premiéru Krále Leara v Městském divadle Brno (režie Stanislav Moša) připravuju muziku pro bicí nástroje a dechy. Leara hraje Bolek Polívka, to bude jistě pěkné. Nejvíce osobní je však připravovaná kniha o hudbě, kterou dokončuju. Vyjde v listopadu opět v nakladatelství Mladá fronta a bude se jmenovat Hudba je zázrak.

zdenek merta 3

 

Foto: archiv Zdeňka Merty


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Rád píšu povídky,“ svěřil se nám Martin Benek, finalista naší literární soutěže

martin benek novy zivotNa jaře letošního roku jsme vyhlásili literární soutěž. Soutěžící měli napsat erotickou povídku. Je pravdou, že hned na počátku si porotci museli vyjasnit i to, co je ještě erotika a co už je za hranou… V září jsme odta...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Dělám vědu proto, abych se dozvěděl, co ještě nikdo neví

archiv Jaroslav PetrPPopularizovat vědu je to pro něj úžasná možnost podělit se s lidmi o dobrodružné příběhy, které píše věda. Kromě vědecké práce se profesor Jaroslav Petr věnuje také psaní, působí jako pedagog na přírodovědeckých fakultách a spolupracuje s Český...


Literatura

Chcete napětí? Zmizení vám ho dopřeje až až

zmizeni 200V červnu vydalo nakladatelství Ikar další knihu populární německé autorky Charlotte Linkové. Detektivní román Zmizení překypuje napětím i akcí, je čtivý a nedá se říct, že by šlo o předvídatelný příběh. Tak se do toho pusťte!

...

Divadlo

Dracula znovu ožil

dracula perexNepodléhejme šalebnému vábení nadpřirozených sil, mezi které reklama a propagace zajisté patří. Nechal jsem se zviklat sugestivní nabídkou, že divadelní představení Dracula Reloaded, čas od času divadlem Aqualung pořádané v Ž...

Film

Iránské filmy se vracejí

iransky film white baloon 200Spočítali bychom na prstech jedné ruky, kolik děl z Iránu země uvedla Česká televize (jinde bychom je očekávali marně), kolik se jich dostalo do tuzemských kin - nejnověji