Umění by nemělo být tvořeno jen v ukradených chvílích

Umění by nemělo být tvořeno jen v ukradených chvílích

Tisk

Veronika perexVeronika Opatřilová, autorka úspěšného románu Počkej na moře, se stala patronkou naší literární soutěže Nejkrásnější milostný příběh. Slíbili jsme vám s ní rozhovor, tak tady je. Veronika na sebe prozradí, jakou literaturu má ráda, kdy začala psát, čím se živí, nebo jak vydala svou první knihu. 

Veroniko, vždycky jste chtěla psát? Jak se to stalo, že jste vydala svou první knihu?

Píšu opravdu od chvíle, kdy jsem se naučila abecedu a vydání knihy byl můj sen zhruba od patnácti. Cesta k jeho splnění byla krkolomná a nelehká. Dlážděná pochybnostmi, frustracemi a nezdary. Nakonec jsem se během covidu rozhodla vzít věci víc do vlastních rukou a vydat knihu přes crowdfunding a nakladatelskou službu Pointa. Moje první kniha Ostrov žije tak spatřila světlo světa v lednu 2021. Pro mě je to magický příběh o lásce k naší planetě zemi, hledání své identity a moje přispění do žánru ekofikce.

Jaké je vaše civilní povolání a jak často píšete, dá se to skloubit?

Primárně jsem překladatelka a spisovatelka, před rokem jsem si k tomu ještě přibrala práci na zákaznické lince pro Švédsko v jedné české firmě. Ale civilních povolání jsem měla už opravdu hodně. Od uklízečky přes baristku, recepční, učitelku jazyků, průvodkyni a tak dále až právě k překladatelství, které je nejblíže tomu, čím skutečně jsem. Psaním bych si opravdu moc ráda vydělávala, protože mě všechny tyhle ostatní povolání psychicky vyčerpávají a kradou mi čas na psaní. A umění by nemělo být tvořeno jen v ukradených chvílích.

Na čem momentálně pracujete, máte své ambice, touhy, cíle, sny? O čem sníte?

Píšu pořád, takže píšu i teď, i když ne tak moc, jak bych chtěla. Čili ne každý den – celý den. Pracuju na příběhu ze Švédska, který se vyvinul z jedné kratší povídky, která vyhrála soutěž Brno Writers Group v minulém roce. A o čem sním? O možnosti psát a vydělávat si tím, o životě na břehu moře nebo jezera a o dalších stovkách věcí, které jsou někdy svými úplnými protiklady.

Veronika Opatřilová

U vás se hodně objevuje tématika moře, nebo i v názvu knihy... To se mi líbí… jak byste to vysvětlila, jste romantik, nebo hraje roli astrologické vodní znamení?

A víte, že mám ve své birth chart hlavně zemská znamení? Voda je u mě vlastně až na třetím místě. Ale někdy se považuju za nějakého vodního tvora, který byl vyvržen na břeh proti své vůli. Voda mě nabíjí, čistí, když se dotknu hladiny jezera nebo moře, cítím se mnohem víc naživu. Kdybych mohla mít nějakou zvláštní schopnost, bylo by to určitě dýchání pod vodou.

Proč jste napsala knihu o lásce dvou mužů? Asi hloupá otázka, ale zajímá mě to dokonalé nacítění... vy jste přece žena....

Já jsem psala primárně o lásce jako takové. Sama se označuju jako queer osoba, a to je slovo, které pro mě momentálně obsahuje esenci toho, kým jsem. Psala jsem o tom, co znám, co je mi blízké, a tak to taky vždycky zůstane. Možná to nezapadá do genderově binárního vidění světa a někoho tím překvapím, ale pro mě duše nemá žádný gender.

Co vaše koníčky, záliby?

Řekla bych, že to asi ani nerozlišuju. Psaní je jak moje záliba, tak smysl života a v budoucnu ideálně i zaměstnání. A se psaním se pojí vlastně i všechno ostatní nebo s ním nějak souvisí v menší i větší míře. Psaní je moje forma magie.

Jakou literaturu máte ráda a co jste četla už jako dítě?

Jako dítě mě formovaly knihy Astrid Lindgren a Tove Jansson. A ráda se k nim vracím i teď. Dávám přednost příběhům, které mě přinutí něco cítit, nepotřebuju velký děj a už vůbec ne tragédie. To ale nikdy nevím předem, proto sahám po knihách všech možných žánrů – kromě detektivek a hororů – a někdy najdu nějaký skrytý poklad. Poslední opravdu dobrá kniha byla od Mary Sharrat – The dark lady´s mask. Vřele doporučuju i knihy, které od Sharrat vyšly česky jako Dcery čarodějného vrchu nebo Iluminace.

Pockej na more

Těším se na vaše další knihy a našim čtenářům doporučuji knihu Počkej na moře


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rita Kindlerová: „Je to jeden z nejlepších příběhů o lidskosti a cestě člověka k poznání sebe sama a svého místa na světě.“

Rita Kindlerova 200Rita Kindlerová je naše nejrespektovanější překladatelka z/do ukrajinštiny, intelektuálka a žena různých zájmů. Ačkoliv dříve měla problém se překladatelstvím uživit, v posledním půlroce je její profese velmi žádaná. Její posled...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Lada Šimíčková: „Když krásně prší, mám skoro vždycky chuť psát.“

lada simcikovaHotel v tiché ulici je jedním z nejzajímavějších vydaných alb letošního roku. Zrodilo se v dílně písničkářské firmy Lada Šimíčková & Ivo Cicvárek. Právě s Ladou jsme si povídali o vzniku nahrávky a také ...


Literatura

Kancelář pro předtuchy

Kancelar pro predtuchy perexPřímá svědectví o vztahu mezi náhodou a osudem. Honba za paranormálními silami v 60. letech.

Divadlo

Slovácké divadlo v Uherském Hradišti získalo další dvě nominace na prestižní cenu

Cena Ravenhilla 200Po nominacích na Ceny divadelní kritiky, ceny Divadelních novin a poté, co se Slovácké divadlo umístilo v desítce nejlepších českých divadel, se v Uherském Hradišti radují zase. Od čtvrtku 8. dubna se slováčtí divadelníci chlubí i ...

Film

Rytmy + pohyb + světlo = futurismus

rytmy perexNakladatelství Arbor vitae nabídlo již několik mimořádných publikací, hodnotných jak textově, tak přetiskem mnohdy unikátního obrazového doprovodu. Týkají se jak jednotlivých osobností (Jan Švankmajer, Jiří Brdečka), tak uměleckých směrů, napříkl...