Byla doba, kdy jsem se doslova nezastavila

Byla doba, kdy jsem se doslova nezastavila

Tisk

archiv Kateřina NeumannováPPrvní úspěch slavila již jako žákovská mistryně ČR v kanoistice. Pak se dvakrát stala juniorskou mistryní světa v běhu na lyžích. Během své aktivní sportovní kariéry byla Kateřina Neumannová dvakrát mistryní světa v klasickém lyžování a v roce 2006 si odnesla zlato ze ZOH v Turínu.


Pocházíte z Písku a po vzoru bratra jste začínala jako kajakářka. Pro právě tento sport? Co vás ještě kromě sportu bavilo?

Ke kanoistice mě přivedl brácha, ale na tomto sportu mě bavila především dobrá parta lidí okolo vody. Navíc na loděnici chodila i máma, rodiče tam měli turistický kajak, tak se mi tam zalíbilo a strávila jsem tam v dětství dost času. Pak přišly i úspěchy, stala jsem se žákovskou mistryní ČR.

Co vás přivedlo k lyžování, ke kterému jste se dostala až v době dospívání?

Já lyžovala už od dětství, ale víc mě bavily sjezdovky. S rodiči jsme pravidelně jezdili na Šumavu, oni mě směřovali spíš na běžky, ale mě to dlouho moc nezajímalo. Bavilo mě to spíš s klubem sjezdařů a dlouho jsem to kombinovala.

Tréninkům a lyžování jste věnovala každou volnou chvíli. Přitom jste studovala sportovní gymnázium a coby juniorka jste se dvakrát stala mistryní světa. Jak jste to v té době prožívala?

Byly to krásné roky, protože se mi začal otvírat svět velkého sportu, přicházely první úspěchy. Zároveň jsem ale začala už hodně trénovat a vlastně jsem nedělala nic jiného než sportovala a doháněla školu. Běžný život mých vrstevníků mě míjel, hodně jsem cestovala, ale byla často i sama na Šumavě.

archiv Kateřina Neumannová 3

Od svých osmnácti let jste se stala profesionální sportovkyní a zúčastňovala se různých mistrovství, olympiád. Během své plodné kariéry, která trvala do roku 2007 jste se dvakrát stala mistryní světa v klasickém lyžování a v roce 2006 jste si odnesla zlato ze ZOH v Turínu. Jak na toto období vrcholového sportu vzpomínáte?

Já vzpomínám dobře na celou kariéru, ale je pravda, že po narození dcery Lucky nastalo „zlaté“ období a vlastně snová doba. Měla jsem krásnou dceru, servis svého okolí, čerstvě dostavěný barák na Šumavě a výhry na mistrovství světa a olympiádě. Nemohly to být lepší roky, i když samozřejmě stále vykoupené tvrdým tréninkem.

Sportu jste zůstala věrná. Na Ministerstvu obrany jste měla na starosti koncepci a reprezentaci armádního sportu. Proč právě armádní sport? Čím vás tato práce obohacuje?

Teď už nejsem na ministerstvu, ale v ASC Dukla. Ale je to vlastně podobné, stále jde o armádní sport. Nevím, jestli mě ta práce obohacuje, ale jsem stále blízko sportu a sportovcům, i když už na straně funkcionářů.

Vaše maminka je učitelka tělocviku, tatínek byl lékař, stejně tak i bratr. Neuvažovala jste, že byste se vydala v jejich šlépějích?

Medicína mě nelákala, krev mi nikdy nedělala dobře (smích). To spíš mi je bližší pedagogická činnost, i když i zájem o toto povolání časem opadl. Ale částečně jsem se k němu dostala, mám na starost pár studentů FTVS, kteří si vybrali jako specializaci běžecké lyžování.

archiv Kateřina Neumannová

Nějakou dobu působíte také jako komentátorka v televizi. Jak se cítíte v této roli, když nesoutěžíte, ale komentujete výkony jiných?

To je jen takový „vedlejšák“, moc často v televizi nejsem. Docela mě to ale baví, zvlášť když se jedou zajímavé a napínavé závody. Cítím se v této roli dobře, protože první zkušenost s komentováním sahá do doby mé kariéry.

Máte v lyžování svého favorita?

Úplně ne. Samozřejmě ráda vidím dobré výsledky českých závodníků, dobře se pak závody komentují, má to jiný náboj. Ráda vidím napínavé souboje, ale je mi vcelku jedno, kdo v nich bojuje.

V rádiu máte vlastní pořad Páteční finiš Kateřiny Neumannové a do pořadu si zvete různé hosty. Jednou jste řekla, že byste velice ráda pozvala do svého pořadu bývalého tenistu Ivana Lendla. S kým byste si ještě v pořadu ráda popovídala?

Těch zajímavých hostů byla celá řada a nemusí to být zrovna zvučná jména. Někdy je pro mě zajímavé i povídání s horolezce, nebo jinými sportovci, o kterých toho moc nevím. Dělat rozhovor se sportovcem, o kterém se ví skoro všechno je pro mě těžší.

archiv Kateřina Neumannová 5

V srdci Šumavy ve výšce 1 000 metrů nad mořem provozujete penzion Chalupa Kateřiny Neumannové. Na co se můžou u vás milovníci přírody těšit?

Na klidné rodinné prostředí, máme jen pět nadstandardně velkých apartmánů, tak u nás mají hosté klid a pohodu. Interiér chalupy je hodně nevšední a má svého ducha. Jinak je chalupa ideálním východiskem k sportovním aktivitám v zimě i v létě.

Jste maminkou dnes již dospělé dcery Lucie, která se dlouho věnovala tenisu, ale nakonec to pravé našla v atletice, v jejím případě je to běh na 400 a 800 metrů. Jak jste dokázala skloubit náročné povolání sportovkyně s posláním maminky?

Teď už to je v pohodě, dcera si sama řídí auto a je hodně samostatná. Byla ale doba, kdy jsem se doslova nezastavila. Buď jsem pracovala, nebo doma vařila a uklízela, nebo vozila Lucku po trénincích a po závodech. Byla jsem na všechno sama, tak mi to občas dávalo dost zabrat. Máme s Luckou ale pěkný vztah a jsem ráda, že jsem to s ní všechno prožívala.

archiv Kateřina Neumannová 4

Jste velice aktivní žena mnoha zájmů a profesí. Umíte odpočívat? Jak ráda trávíte chvíle volna?

Umím, ale nemám na to moc času (smích). Nejraději mám aktivní odpočinek, tedy trochu sportu a pak dobré jídlo, víno a přátele. Někdy si jen lehnu na Šumavě do sedací soupravy a koukám na cokoli v televizi. Potřebuji k odpočinku přírodu, ta mě nabíjí.

archiv Kateřina Neumannová 2

Kateřina Neumannová:

  • Narodila se 15. 2. 1973 v Písku. Vystudovala sportovní gymnázium ve Vimperku a andragogiku na Univerzitě Jana Amose Komenského v Praze (Mgr.).
  • Je dvojnásobnou juniorskou mistryní světa, mistryně světa v klasickém lyžování v letech 2005 a 2007 a olympijská vítězka v běhu na lyžích z ZOH v italském Turíně v roce 2006. 7x zvítězila ve své sportovní kariéře v anketě Král bílé stopy, v roce 2006 získala Medaili za zásluhy.
  • Dnes v televizi na ČT Sport komentuje světové soutěže v běžeckém lyžování, v Českém rozhlase Radiožurnál Sport má pořad Páteční finiš Kateřiny Neumannové, kde si zve zajímavé hosty. Pracuje pro Armádní sportovní centrum Dukla, kde má na starosti koncepci armádního sportu a reprezentace. Na Šumavě provozuje penzion.
  • Její dcera Lucie Neumannová (2003) se věnuje atletice (běh na 400 a 800 metrů).

Foto: archiv Kateřiny Neumannové


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

David Uličník vystoupí v Kroměříži se světovou premiérou pořadu Dialogy s Krylem

david ulicnik foto 3 (2)Dialogy s Krylem, to je “světová” premiéra koncertního programu, který nabídne známé i zapomenuté písně i básně v podání kroměřížského rodáka Davida Uličníka, zpěváka a člena vokálního...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Pro herce je největší trest, když nehraje, anebo hraje málo a malé role, říká Naděžda Chroboková-Tomicová

nadezda perexFilmové, respektive televizní publikum, si ji může pamatovat z filmu Nuda v Brně nebo nejnověji ze snímku Rudý kapitán, ze seriálů Strážci duší a Ordinace v Růžové zahradě. Avšak mnohem výrazněji na sebe Naděžda Chroboková-Tomicová upozornila nejednoznačnou pos...


Literatura

Život byl pes: Kniha nejen pro všechny milovníky psů

zivot byl pes 200Že je naše země národ pejskařů, to je všeobecně známo. Ostatně o tom svědčí i fakt, že kniha pro pejskaře Život byl pes od autorky Heleny Rytířové se dočkala druhého vydání, tentokráte v květnu u nakladatelství Grada.

...

Divadlo

Molierova klasika přešitá podle vzoru dnešní společnosti má pořádné grády

misantrop 200Misantropa hraje kde kdo. Každý ho zná a alespoň jednou za život by ho měl v divadle vidět. Nutně to však nemusí být hra posazená do tehdejší doby. Hrát ho ale ve svetrech se sobem na hrudi a z původního textu zachovat pouze jm...

Film

Jediné velkoformátové české kino IMAX slaví 10 let promítání Statistiky odhalily překvapení: Avatar nebyl jeho nejnavštěvovanějším filmem

imax200Jediné velkoformátové kino IMAX v České republice slaví kulaté narozeniny. V březnu uplyne 10 let od jeho otevření. Vůbec první veřejná česká projekce na obřím plátně proběhla ve čtvrtek 20. března 2003, zahajovacím filmem provozu kina IMAX