Banner

„Češi jsou masožravci, kterým ale není jedno, co konzumují,“ říká Petra Plánková z pražské školy vaření Chefparade

skola vareni perexUmíte vařit? Pokud patříte mezi ty ne šťastlivce, kteří (stejně jako já) dokážou připálit i čaj, určitě si přečtěte následující rozhovor s Petrou Plánkovou, marketingovou ředitelkou školy vaření Chefparade. Dozvíte se v něm, že kulinářskému umění se může naučit každý, a zjistíte, kde se dají v Česku sehnat ingredience, které byste jinak mohli koupit jen v Anglii, Francii a Itálii. 

 

 

Paní Petro, jak dlouho škola vaření funguje? 
Škola vaření Chefparade funguje od roku 2007. Založil ji Marcel Vargaeštók, ve snaze spojit věci, které jsou jeho vášní – vaření, podnikání a marketing. 

Nabízíte přes třicet kurzů vaření. Který je nejoblíbenější a proč tomu podle Vás tak je?
Mezi nejoblíbenější kurzy patří steaky a celkově masové kurzy. Přeci jenom my Češi jsme masožravci a kupodivu poměr mužů a žen je na těchto kurzech stejný. Nabízíme dva druhy kurzů steaků – z argentinské svíčkové a steaky entercote, dále pak např. kurzy Maso, maso, maso… či Speciality z hovězího masa. Dalším velice oblíbeným kurzem je sushi. Zde se domnívám, že se jedná zčásti o módní záležitost, ale i o to, že lidem již není lhostejné, co konzumují, a sushi patří mezi zajímavé a zdravé pokrmy. Získává si stále větší popularitu. Nesmíme zapomenout ani na kurzy francouzské či italské kuchyně (ty jsou většinou oblíbeny hlavně u žen) a kurzy ryb, jejichž obliba stále roste. I díky tomu, že již není problém nejrůznější čerstvé ryby sehnat a lidé se nebojí experimentovat s přípravou. A nakonec kurzy exotické kuchyně – Thajsko, Indie, Čína – tyto kurzy mají své stálé příznivce a jsou vždy zaplněny do posledního místa. Zde platí, buď tuto kuchyni milujete, nebo nenávidíte… 

skola vareni 1

Kde kurzy probíhají a kolik lidí se jich průměrně účastní? 
Kurzy zpravidla probíhají ve studiu na Žižkově a konají se v minimálním počtu 5 a maximálním počtu 12 osob. Výjimkou jsou sezónní akce (jako například Valentýnské vaření, Halloweenská párty nebo grilování), které se konají v pobočce Chefparade v pražské tržnici, kde jsou prostory až pro 120 osob. 

Jsou kurzy vhodné také pro úplné začátečníky, kteří doposud s vařením nemají žádnou zkušenost?
Naše kurzy jsou vhodné pro všechny. Začátečníky i pokročilé, malé i velké, ženy i muže. Pokud je někdo úplný začátečník, není problém předem upozornit šéfkuchaře na daném kurzu a ten tuto skutečnost zohlední během celé akce.

Podle jakého klíče šéfkuchaře vybíráte?
Naši kuchaři musí projít poměrně přísným sítem. Kuchař, který vede kurzy v Chefparade, musí mít zkušenosti s mezinárodní kuchyní, musí umět prezentovat a předávat zkušenosti, umět účastníky zaujmout, ale také být trpělivý a empatický. Výhodou je samozřejmě cizí jazyk, protože mnoho akcí, nejen pro turisty, ale hlavně firemních, je vedeno v cizím jazyce. V současné době můžeme nabídnout kromě angličtiny, němčiny a ruštiny také francouzštinu a holandštinu.

skola vareni logo

Provozujete také obchod s ingrediencemi. Jak dlouho tento obchod provozujete a kdo vůbec přišel s myšlenkou ho založit?
Mnoho lidí na našich kurzech pátralo, kde si mohou různé suroviny zakoupit, proto jsme (nejen pro ně) v roce 2011 otevřeli náš obchod a e-shop Chefparade Warehouse. Stejně jako u Chefparade jako takového, stál u jeho zrodu Marcel Vargaeštók. Jsme hrdí, že se nám podařilo ve Francii a Itálii navázat spolupráci s lokálními výrobci s dlouholetou tradicí - na výrobu kávy, originálních sýrů Parmigiano Reggiano a Grana Padano či balsamica, a že jejich výrobky můžeme zprostředkovat našim zákazníkům. V našem obchodě lze pořídit i francouzská vína, teriny a paštiky, italské olivové oleje a těstoviny, všechny potřebné suroviny na přípravu sushi nebo asijské kuchyně. V současné době se obracíme i směrem k našim lokálním potravinám a můžete u nás zakoupit i domácí výtečné Tradiční paštiky Tomáše Babince

Které suroviny z obchodu jdou na odbyt nejvíce?
Nejoblíbenějším sortimentem je bezesporu Prosecco a výtečné italské sýry Parmigiano Reggiano a Grana Padano, které nabízíme za bezkonkurenční ceny. Dále sušená rajčata, bazalková pesta, Francouzské teriny Jean Brunet a Rochambeau, těstoviny Tagliatelle, Pappardelle a Paglia e Fieno. Určitě nesmíme zapomenout na výbornou Arborio rýži, která je ideální na rizoto. A také sushi set, v kterém naleznete vše potřebné a s kterým si můžete i doma připravit tuto výtečnou záležitost. 

Založili jste i festival jídla. Můžete stručně popsat, co je jeho náplní a jak probíhá? 
Festival Foodparade přináší lidem radost ze společného setkání a zážitku ze skvělého jídla. Koná se vždy začátkem září v zahradách zámku Troja – 4. ročník bude 6. a 7. září 2014. Festival představuje známé pražské restaurace a jejich šéfkuchaře, kteří připraví své nejlepší speciality. Návštěvníci také mohou ochutnat výborná vína, lahodnou kávu, dobré pivo, exotické koktejly a delikatesy z celého světa. Pro malé i velké labužníky je připraven bohatý doprovodný program – kulinářské a barmanské show, sommeliérské rychlokurzy, kávové degustace, ochutnávky destilátů, besedy s odborníky, kurzy vaření i pro děti. V dětském koutku (největší dětský koutek na podobných akcích, zdarma) navíc i soutěže, kreativní dílny a zábavné atrakce. Loňskou novinkou byla amatérská kuchařská soutěž I Love Food, soutěžící měli za úkol připravit originální recept, jehož základní, hlavní a povinnou ingrediencí byla dýně. Porota vybírala z více než 97 zaslaných receptů a výhercem se nakonec stala 23letá Ivana, studentka z Tábora se Salátem z pečené dýně se sezamem, čerstvou mátou a limetovým dresinkem s chilli, česnekem a koriandrem. Moc hezkým doplňkem festivalu byl malý farmářský trh, kde měli návštěvníci možnost nakoupit čerstvé pečivo, kávu, dobré víno, cider, domácí paštiky nebo také ochutnat vojenskou kuchyni, ústřice a Žebrový burger – novinku z Chefparade Foodtrucku. 

skola vareni auto

Rok 2013 máme definitivně za sebou. Jak byste ho zhodnotila? 
Škola vaření Chefparade přichází každoročně s několika inovacemi. V roce 2013 to byl Chefparade Foodtruck, který na jaře vyjel do ulic, aby lidem ukázal, že i z „dodávky“ na ulici můžete dostat fantastické jídlo, které je zdravé, čerstvé, z kvalitních surovin a za přijatelnou cenu. Poslední novinkou, zatím, je Chefparade magazín, který začal vycházet koncem roku 2013 a je prvním čistě online magazínem o novinkách v gastronomickém světě v České republice. Prohlednout si první dvě čísla můžete zde a přihlásit k odběru na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript  

Děkuji za rozhovor!

https://www.facebook.com/chefparade?directed_target_id=420598571381643

www.chefparade.cz



Nejnovější články:
Starší články:

 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Přihlášení

Nechte si poradit...

Jaká kniha, divadlo, koncert či jiná akce by našim čtenářům neměly uniknout?

GABRIELA KUBENOVÁ

výtvarnice

Kniha:


Daniel Glattauer - Dobrý proti severáku

Kniha Dobrý proti severáku je moderní a vtipnou variací na epistolární román. Emmi Rothnerová chtěla přes internet zrušit předplatné časopisu Like. Kvůli překlepu ale její e-mail dostane Leo Leike. Protože Emmi mu dál posílá e-maily, upozorní ji Leo na její omyl. Začne tak nezvyklá korespondence, jakou lze vést jen s osobou naprosto neznámou. Na tenkém ostří mezi absolutním neznámem a nezávaznou intimitou se oba víc a víc sbližují, až si nakonec musí nevyhnutelně položit otázku: snesly by milostné city, které rozkvetly v e-mailech, osobní setkání? A co by se stalo, kdyby ano? Anotace ke knížce, která psala o jednom e-mailovém omylu a nastartovala neobvyklou korespondenci, mne zaujala a e-knihu jsem hned zakoupila. Opravdu mě nepustila a přehltla jsem ji přes noc, dá se to, je to pro mě velice čtivé a děj má spád. Mám ráda podobná nedorozumění i v opravdovém životě a ne jedno se mi už i přihodilo, takže jsem se do toho začetla a stala se téměř součástí knížky.Po poslední větě nastalo… no tohle? To snad nemůže být konec, to nejde, aby to takhle skončilo, to mi snad ten autor udělal schválně…. Ale bylo to tak, byl to konec, žádné další stránky, žádné další věty a dokonce ani slova nenásledovala…. Tohle se mi u málokteré knihy stane……. Ale za pár měsíců jsem objevila volné pokračování…. „Každá sedmá vlna“, neváhala jsem ani minutu, knihu zakoupila, opět v digitální podobě, ačkoli jsem totální milovník knih, které můžu otevřít a ke které můžu i přivonět, a pro mě bylo to pokračování snad ještě lepší. Takže pokud jste milovníky zamotaných životních příběhu a šťastných konců, dejte se do čtení. Daniel Glattauer (nar. 1960) pochází z Vídně, je spisovatel a novinář. Píše sloupky, soudní reportáže a fejetony. Jeho kniha Dobrý proti severáku se stala bestsellerem, v roce 2006 byla nominována na Německou knižní cenu a byla přeložena do mnoha jazyků a adaptována do podoby divadelní i rozhlasové hry. V Německu se dosud prodalo více než osm set padesát tisíc výtisků. Na přání čtenářů vyšlo pokračování Každá sedmá vlna (2009).

Anketa


Chat s osobností

Hledat

Mimísek 6

Partneři

Čtěte také...

Plážové tempo Stanislav Rudolf nezná

200 rudolfLetošní léto předvedlo různé podoby, kdy slunce pálilo o sto šest, na mnohé se nalepilo dovolenkové tempo (můj manžel ho nazývá „plážové“) a občas seslalo přílivy deště. Co dělají spisovatelé a ilustrátoři v létě? Jak se jim píše či kreslí pod...

Nové komentáře

Facebook

Twitter


Literatura

Život té druhé: Román, který vás odnaučí závidět

zivottedruhe perex1Díky ostravskému nakladatelství Domino se do Česka dostává jedna z nejčtenějších autorek současnosti – Adele Parks. Že jste o ní ještě neslyšeli? Tahle Britka má na svém kontě už dvanáct románů, přičemž první naps...

Divadlo

Mnoho nápadů láme Pitínskému dudákovi vaz

dudak perexNic nesluší historické budově Národního divadla tolik, jako inscenování českých klasických dramat a oper. Z tohoto důvodu připravila činohra Národního divadla ve své 131. divadelní sezoně pro svou první scénu návrat Tylova Strakonického dudáka a ...

Film

Spomienka na slovenského dokumentaristu Vlada Kubenka

vlado kubenko perexV bratislavskom Kine Lumière sa uskutoční od 27.do 30. októbra prehliadka filmov venovaná, jednému zo zakladateľov slovenskej kinematografie, Vladovi Kubenkovi.

...