I dub hrdina potřebuje prořezávku

I dub hrdina potřebuje prořezávku

Tisk

Dub perexPokud jste 13. října ráno jeli ulicí Čs. exilu v centru Modřan, mohli jste v koruně památného dubu vidět žlutočervené postavy. Kdyby byly menší, asi byste je považovali za papoušky… O co se tedy jednalo? Památný dub letní (Quercus robur), který zde podle dostupných zdrojů roste už zhruba 190 let, prošel zdravotním řezem.

 


Podle místostarosty Evy Tylové (na foto první zleva): “Dub uhájil své místo i před rozrůstající se developerskou zástavbou, a proto byl Nadací partnerství vyhodnocen v roce 2019 jako Strom hrdina. Pokročilý věk i nehostinné místo se na něm přece podepsaly a potřeboval prořezat – odstranit výhradně suché větve.“

dub 13 10 2020

Prořezávkám byla věnována velká pozornost. Rozhodnutí o zdravotním řezu vydal Magistrát hl. města Prahy a pod vedením Bc. Marka Šímy, vedoucího arboristické sekce Lesů hl. m. Prahy ho provedli odborníci z firmy Arbonet.

Dub Modrany pred prorezavkou

Dub před prořezávkou

Celou akci dozoroval arborista Ing. Pavel Wágner z firmy Arbonet(na foto druhý zprava), který říká: “Po provedeném zdravotním řezu bude stav stromu nadále monitorován s cílem zjistit dynamiku prosychání a vývoj vitality. Na základě výsledku pak budou provedena další opatření“.

Nezbývá než popřát našemu dubu pevné zdraví do další 190 let.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jana Pronská: Psaní je jako dýchání, když se jednou nadechnete, už nemůžete přestat

archiv Jana Pronská 4Psát začala již v dětském věku, nejdříve krátké historické příběhy a již tehdy snila, že jednou vydá knihu. První velký příběh Kethy, který má 750 stran začala psát ještě na ZŠ a psala jej celou střední a stal ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

OBRAZ VERSUS ŽENA NA PLÁTNĚ

Obraz vs zena200Jak jsou ženy prezentovány ve vizuální kultuře? Jaké jsou jejich obrazy ve filmu, ve výtvarném umění či ve zpravodajství? Německý Goethe-Institut a Fresh Eye, jediná česká platforma pro studium vizuální kultury, zvou ke kulatému stolu a k p...


Literatura

Jak to chodí v Silicon Valley

blazinec sv200Pod značkou BizBooks v nakladatelství Albatros Media vyšla další kniha zaměřená na knihovnu světového byznysu a také marketing a obchod s názvem Blázinec v Silicon Valley. Jaký je tento svět start-upů, programátorů a investic?

Divadlo

Ďáblice – po čertech povedená inscenace

dablice perexPoslední premiéra letošní divadelní sezóny přivedla na prkna Městského divadla ve Zlíně Ďáblici. One woman a two men show, kterou na jevišti rozehráli Hana Tomáš Briešťanská, Zdeněk Julina a Zdeněk Lambor.

Film

Méďa aneb když plyšáček ožije

Film Meda plakatKdo má rád americké filmy, může se jít podívat na nový americký film Méďa, a jakmile ho zhlédne, nemusí ani přemýšlet, o čem vlastně ten film je. Hlavně, že se zasmál, až padal na opěradlo sedadla před sebou. Naví...