Impérium jídla: Hodování, hlad a vzestupy i pády civilizací
Banner

Impérium jídla: Hodování, hlad a vzestupy i pády civilizací

 

Imperium jidlaKniha s příznačným názvem Impérium jídla popisuje historii celého lidstva ve vztahu k obživě, pěstování, lovu, konzumace a obchodu. Zabývá se tím, jak obrovský vliv má jídlo na utváření celých dějin - na vývoj a zánik civilizací, vznik válečných konfliktů jako důsledek neúrody, hladu a chudoby, na kolonizování různých zemí, dovoz kávy, čaje a kakaa a mnohé další.

 

Publikace je nesmírně zajímavá nejen z hlediska historie, ale také sociologie, geografie, kulturní antropologie, ekonomie, politiky, ekologie a filozofie. Dozvíte se spoustu informací, o kterých jste ani netušili. Velice se mi líbí grafika obálky a také odborné, ale srozumitelné pojetí textu. V knize vnímám výrazné poselství pro lidstvo do budoucna, uvědomění si některých skutečností, poučení a jisté varování.

Autoři:

Evan D. G. Fraser je profesorem geografie v kanadské provincii Ontario a docentem na School of Earth and Environment na univerzitě v britském Leedsu. Zabývá se zemědělstvím, změnami klimatu a ekologií.

Andrew Rimas je novinář a reportér. Momentálně působí jako šéfredaktor čtrnáctideníku Improper Bostonian.

Ukázka z knihy:

Ve středověku lidé považovali pivovary za neodmyslitelnou součást klášterů, a oprávěně. V Knize posledního soudu z roku 1086, tomto majetkovém průzkumu anglické společnosti vypracovaném na příkaz Viléma Dobyvatele, se mimo jiné píše, že mniši v londýnské katedrále sv. Pavla vařili ročně téměř 364 000 litrů piva. Na toto téma se přirozeně objevovaly i nejrůznější vtipné prupovídky, například tato z roku 1295:

“Opat z Burtonu připravoval dobré pivo, když se v pátek postil, ale dokud měl nějaké z jiného kláštera, toho svého se nikdy nedotkl.”

Díky tomu, že pivo vařili mimo jiné z chmele, mohli mniši své přebytky obilí “skladovat” v podobě tohoto nápoje, a ten pak prodávat třeba i vzdálenějším zájemcům, jinými slovy přeměnili proces rozkladu a fermentace ve svůj prospěch.


Název: Impérium jídla
Autor: Evan D. G. Fraser, Andrew Rimas
Překlad: Lubomír Sedlák
Žánr: populárně naučná
Vydáno: 2019
Stran: 444
Vydalo nakladatelství: Albatros Media a.s.
Hodnocení: 95 %

Imperium jidla



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 

Rozhovor

„Češi jsou masožravci, kterým ale není jedno, co konzumují,“ říká Petra Plánková z pražské školy vaření Chefparade

skola vareni perexUmíte vařit? Pokud patříte mezi ty ne šťastlivce, kteří (stejně jako já) dokážou připálit i čaj, určitě si přečtěte následující rozhovor s Petrou Plánkovou, marketingovou ředitelkou školy vaření Chefparade. Dozvíte se ...

Hledat

Chaty s osobností

Z archivu...

Čtěte také...

Zlínský zámek a krajská galerie představí interaktivní výstavu Orbis Pictus Play Zlín

orbis200Unikátní projekt Orbis Pictus Play zahájí v prostorách zlínského zámku 20. května stálou expozici inspirovanou Janem Ámosem Komenským. Vychází ze známého „škola hrou“ a nabídne návštěvníkům přes 60 interaktivních objektů. Putovní výstava, která už jede...


Literatura

Metamorfózy ruské kultury


Pochopit duši ruského obra, tu současnou i tu minulou, to znamená stálou výzvu, snad již nenarušovanou odmítavými postoji ke všemu ruskému, jak to vypěstovala desetiletí komunistického režimu. Výtečnou příležitostí jsou průzkumy Alexandra M...

Divadlo

Začátek výroční 60. sezony v Divadle Na zábradlí provází výstava portrétů osobností spojených s legendární scénou

divadlo dnz perex fotokivaJiří Bartoška, Jan Přeučil, Jana Preissová, Jana Plodková, Václav Vašák, Jakub Žáček, Miloslav König a další výrazné tváře spojené s minulostí i současností pražského Divadla Na zábradlí se sešly na...

Film

V Německu oslaví Štědrý večer s českou pohádkou Dvanáct měsíčků

dvanact mesicku 200Jedna z největších televizních společností v Evropě, německá veřejnoprávní televize ZDF, odvysílá na Štědrý den jako hlavní dětský pořad pohádku České televize Dvanáct měsíčků.

...