Impérium jídla: Hodování, hlad a vzestupy i pády civilizací

Impérium jídla: Hodování, hlad a vzestupy i pády civilizací

Email Tisk

 

Imperium jidlaKniha s příznačným názvem Impérium jídla popisuje historii celého lidstva ve vztahu k obživě, pěstování, lovu, konzumace a obchodu. Zabývá se tím, jak obrovský vliv má jídlo na utváření celých dějin - na vývoj a zánik civilizací, vznik válečných konfliktů jako důsledek neúrody, hladu a chudoby, na kolonizování různých zemí, dovoz kávy, čaje a kakaa a mnohé další.

 

Publikace je nesmírně zajímavá nejen z hlediska historie, ale také sociologie, geografie, kulturní antropologie, ekonomie, politiky, ekologie a filozofie. Dozvíte se spoustu informací, o kterých jste ani netušili. Velice se mi líbí grafika obálky a také odborné, ale srozumitelné pojetí textu. V knize vnímám výrazné poselství pro lidstvo do budoucna, uvědomění si některých skutečností, poučení a jisté varování.

Autoři:

Evan D. G. Fraser je profesorem geografie v kanadské provincii Ontario a docentem na School of Earth and Environment na univerzitě v britském Leedsu. Zabývá se zemědělstvím, změnami klimatu a ekologií.

Andrew Rimas je novinář a reportér. Momentálně působí jako šéfredaktor čtrnáctideníku Improper Bostonian.

Ukázka z knihy:

Ve středověku lidé považovali pivovary za neodmyslitelnou součást klášterů, a oprávěně. V Knize posledního soudu z roku 1086, tomto majetkovém průzkumu anglické společnosti vypracovaném na příkaz Viléma Dobyvatele, se mimo jiné píše, že mniši v londýnské katedrále sv. Pavla vařili ročně téměř 364 000 litrů piva. Na toto téma se přirozeně objevovaly i nejrůznější vtipné prupovídky, například tato z roku 1295:

“Opat z Burtonu připravoval dobré pivo, když se v pátek postil, ale dokud měl nějaké z jiného kláštera, toho svého se nikdy nedotkl.”

Díky tomu, že pivo vařili mimo jiné z chmele, mohli mniši své přebytky obilí “skladovat” v podobě tohoto nápoje, a ten pak prodávat třeba i vzdálenějším zájemcům, jinými slovy přeměnili proces rozkladu a fermentace ve svůj prospěch.


Název: Impérium jídla
Autor: Evan D. G. Fraser, Andrew Rimas
Překlad: Lubomír Sedlák
Žánr: populárně naučná
Vydáno: 2019
Stran: 444
Vydalo nakladatelství: Albatros Media a.s.
Hodnocení: 95 %

Imperium jidla



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 

Rozhovor

Petr Zuska: Od tanečníků očekávám andělsko-dábelské nálety na diváky

Petr Zuska perexChoreograf Petr Zuska, bývalý dlouholetý umělecký šéf Baletu Národního divadla, připravuje pro Pražský komorní balet nové představení s názvem "Carmina Vetera". Komponovaný večer na motivy starých lidových písní bude mít premiéru 27. ...

Hledat

Chaty s osobností

Z archivu...

Čtěte také...

Fotografická kolekce Nostalgia dýchá životem, emocemi a tajemstvím

RR foto perexMuž a žena na černobílých fotografiích. To už tu bylo tisíckrát nebo milionkrát? Přesto si pozornost návštěvníků, kteří během letošního léta zajdou do foyer Domu kultury v Kroměříži, určitě zaslouží i fotografie, jejichž autorem je Rober...


Literatura

Jak se zbavit Mstivý Soni

mstv200Mám ráda české knihy. V minulém roce jsem se zaměřila na české autory a letos v tom úspěšně pokračuji. Jedním z mých oblíbených je Jiří Holub. Autor ne příliš silné knihy, kterou jsem právě dočetla, není v literárním světě vůbec neznámý. Má za sebou studi...

Divadlo

Mamma Mia se vrací

mamma mia 200Muzikál Mamma Mia! je plně připraven na 32 exkluzivních představení! Ačkoliv se na Silvestra 2016 odehrála velká slavnostní derniéra, muzikál Mamma Mia! se neočekávaně vrátil, a přes léto se denně hraje v pražském divadle...

Film

Česká filmová a televizní akademie bude nadále oceňovat filmaře soškou Českého lva

cesky lev perex21. ročník výročních cen České filmové a televizní akademie (ČFTA) se uskuteční pod známým názvem Český lev. ČFTA, která letos poprvé udílení výročních cen českým filmařům organizuje sama, může s potěšením oznámit, že po několikaměsíční...