V první slovenské kolekci projektu 100ks se potkávají výrazní představitelé současné umělecké scény

V první slovenské kolekci projektu 100ks se potkávají výrazní představitelé současné umělecké scény

Tisk

100ks.sk-Erik-Sille-Happines-is-within-reachNejnovější kolekce uměleckých tisků v nabídce 100ks překročila hranice a zaměřila se na uměleckou scénu na Slovensku. Nese název Lineární obsese a sestavila ji významná slovenská kurátorka Silvia L. Čúzyová. V kolekci se představují čtyři současní umělci, které spojuje vliv digitální doby a technologií na jejich tvorbu. Ať už ve formě nástrojů, pomocí kterých díla tvoří, nebo témat, jimž se věnují.

Autoři, kteří se společně objevují v kolekci s názvem Lineární obsese, radikálně formovali vývoj současného slovenského malířství i vizuality a rozvinuli nové trendy ve slovenské malbě. Kromě výrazného rukopisu a inovativního přístupu mají společný také zájem a otevřenost vůči digitální technologii a využití jejích nástrojů.

Štěstí je na dosah. Opravdu?

Erik Šille *1978 je jedním z představitelů první vlny výrazné umělecké generace nastupující po roce 2000 a dodnes patří k nejvýraznějším osobnostem současné slovenské malby. V jeho tvorbě se objevuje svěží, popkulturně lákavý malířský jazyk. Témata jsou však často temná, osobní a nezřídka sociálně-kritická, čímž u jeho obrazů vzniká záměrný intenzivní kontrast.

100ks.sk-Erik-Sille-Happines-is-within-reach

Erik Šille – Happines is within reach
Limitovaný tisk v tubusu pořídíte za 6 000 Kč.
Zarámovaný limitovaný tisk v černém rámu s rozměrem 66 × 59 cm pořídíte za 7 650 Kč.

Stejně je tomu i u díla Happines is within reach neboli Štěstí je na dosah, které ztvárňuje sociální izolaci. Příznačné je, že se na plátně žádná z postaviček na nikoho nedívá, každý sleduje svůj směr a řeší jen sebe. Jedná se o osobní a velice osamělý boj každého jednotlivce.

Mnohovýznamová geometrická repetitivnost

Umělecká tvorba Jána Vasilka *1979 je nepřehlédnutelným příkladem východoslovenské energie, která je životaschopná a úspěšná kdekoli na světě. Autor je dalším z představitelů výrazné slovenské generace, která zazářila po roce 2000, a ve své tvorbě od začátku rozvíjí a proměňuje podobu geometrického malířského jazyka.

100ks.sk-Jan-Vasilko-Repeating-Forms

Ján Vasilko – Repeating Forms
Limitovaný tisk v tubusu pořídíte za 4 200 Kč.
Zarámovaný limitovaný tisk v černém rámu s rozměrem 66 × 59 cm pořídíte za 5 850 Kč.

Obraz Opakující se formy tematicky pracuje s realitou nedávné vynucené izolace, která zvýraznila každodennost a její repetitivnost. Je opakování těch samých činností, návyků a chování omezující, nebo se můžeme repeticí učit a zlepšovat?

Fragmenty reality a dotek exotiky

Peter Cvik nastupoval na slovenskou uměleckou scénu v době, kdy byla nasycena dravou a životaschopnou generační vlnou mladých malířů postdigitální vizuální éry. Přesto se mu však povedlo najít vlastní rukopis a individuální cestu a zapsal se tak jako jeden z představitelů druhé vlny silné současné generace.

100ks.sk-Peter-Cvik-The-Mirage

Peter Cvik – The Mirage
Limitovaný tisk v tubusu pořídíte za 4 450 Kč.
Zarámovaný limitovaný tisk v černém rámu s rozměrem 72 × 57 cm pořídíte za 6 100 Kč.

Dílo The Mirage patří do kolekce maleb, které vznikly na autorově rezidenci v Jeruzalémě. Je to unikátní bezprostřední umělecký záznam exotického „tady a teď”, testujícího spojnice reality s abstrakcí. Dílo je charakteristické přímořskou barevností a vzdušnou kompozicí s levitujícími fragmenty.

Marek Jarotta *1988 se řadí k nejmladším představitelům současné slovenské umělecké vlny. Marek Jarotta vystupuje jako subtilní a trpělivý pozorovatel a téměř meditativní malíř. Ve své tvorbě často zachycuje specifickou atmosféru anonymních tranzitních míst, jako jsou čekárny, haly nebo eskalátory.

100ks.sk-Marek-Jarotta-Opustena-batozina-2

Marek Jarotta – Opuštěná zavazadla 2
Limitovaný tisk v tubusu pořídíte za 3 070 Kč.
Zarámovaný limitovaný tisk v černém rámu s rozměrem 72 × 52 cm pořídíte za 4 720 Kč.

Obraz Opuštěná zavazadla 2 ztvárňuje zneklidňující námět, nedávnou přítomnost a současnou nepřítomnost člověka v místě, které bez lidí nebývá, a osamocenost předmětu, který se samotný nevyskytuje.

Chcete se obklopit současným uměním? Vyberte si z kurátorovaného výběru uměleckých tisků, které jsou vyrobené v nejvyšší možné kvalitě a navíc podepsané, očíslované, zarámované a chráněné plexisklem s UV v galerijním standardu. Limitované tisky, které vznikly vždy v nákladu 100 kusů, najdete na webu 100ks.cz.

O 100ks

Projekt založil Jakub Svoboda v roce 2021. Cílem je nabízet kurátorovaný výběr současného umění v dostupné formě uměleckých tisků v nákladu 100 kusů. 100ks investičně podpořila skupina Miton. Více na 100ks.cz.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Matěj Homola: „S fanynkami jsme měli vždy krásné a kolikrát nadstandardní vztahy. Nerad bych zabíhal do detailů, toto tajemství si střeží každá kapela.“

wohnout homola200Kdo by neznal kapelu Wohnout. Energičtí kluci s výraznými texty a rychlou rytmickou muzikou. Když je slyšíte hrát live, tak vaše nohy zkrátka nezůstanou v klidu a než se nadějete, skáčete jak střelení. Vy si teď můžet...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Dvě pražské výstavy fotografií jubilanta Vladimíra Birguse ukazují svět svobody a totality v sugestivních barevných kontrastech

birgus200Černá a bílá a Červená a modrá – to jsou názvy dvou nových autorských výstav Vladimíra Birguse, uznávaného českého fotografa, pedagoga a neúnavného propagátora české a slovenské fotografie v zahraničí. První z nich, Černá a bílá, se koná od 10. dubna d...


Literatura

Průvodce labyrintem pohybu

Labyrint pohybu perexDůmyslné soustrojí lidského těla je pro někoho otevřenou knihou, ve které celý život čte a stále se učí, jak pečovat o své zdraví a udržuje se v kondici. Pro jiného je labyrintem, ve kterém bloudí se svými bolestmi, probl...

Divadlo

Mezinárodní hvězdy Magdalena Kožená a Sir Simon Rattle obdrží čestný doktorát JAMU

jamu doktorat200Čestný doktorát Janáčkovy akademie múzických umění získá česká operní a koncertní pěvkyně Magdalena Kožená a také britský orchestrální i operní dirigent Sir Simon Rattle. Obě hvězdy mezinárodního hudebního nebe si mimořádné ocenění převez...

Film

Vavřinec Menšl: Máme ambici být nejlepší festival v Praze.

3KinoFest perexZ původně skromné přehlídky polských a českých filmů se 3KinoFest během devítileté existence proměnilo v respektovanou kulturní událost, která přináší celý rok do hlavního města nejzajímavější novinky ze středoevropského prostoru. A letošní ...