První Farmářská škola v České republice slavnostně otevřela brány svým prvním studentům

První Farmářská škola v České republice slavnostně otevřela brány svým prvním studentům

Tisk

Farmar2Symbolicky dne 1. září 2023 proběhlo slavnostní otevření první Farmářské školy v České republice. Přichází se zcela novým inovativním přístupem ke vzdělávání založeném zejména na praktické výuce. Je jedinou vyšší odbornou školou u nás zaměřenou výhradně na ekologické a biodynamické zemědělství. Cílené vzdělávání v této oblasti tu doposud chybělo. Do jejího historicky prvního ročníku nastoupilo celkem 50 studentů. Slavnostní zahájení jejich tříletého studia proběhlo v prostorách Výzkumného ústavu rostlinné výroby V Praze za účasti Miroslava Skřivánka, náměstka ministra zemědělství, Mikuláše Madarase, ředitele Výzkumného ústavu rostlinné výroby, Jana Moudrého, emeritního profesora z Jihočeské univerzity, Milana Hluchého, zakladatele Biocont Laboratory, a Jana Valešky z Asociace místních potravinových iniciativ. Nechyběl ani ambasador Farmářské školy, zpěvák Tomáš Klus.

První Farmářská škola boří stereotypy o výuce na zemědělských školách

Farmářská škola přináší do České republiky originální vzdělávací koncept, který čerpá inspiraci zejména
z německého modelu výuky v oblasti ekologického zemědělství. Díky aktivnímu zapojení do fungování některé z více než 40 českých i zahraničních vzdělávacích farem získají studenti už během tříletého studia vhled do jejího provozu a vyzkouší si celé spektrum zemědělských postupů. Tato inovativní metoda umožňuje budoucím absolventům získat skutečné profesní zkušenosti již během studia. Po úspěšném absolvování programu pak budou schopni založit i vést vlastní ekologickou farmu.

Do výuky se zapojí řada českých i zahraničních významných osobností, které se zasloužily o rozvoj ekologického zemědělství. Studenti se tak budou učit přímo od špiček v daném oboru.

„Ze zapálených nadšenců do ekologického způsobu hospodaření chceme postupně vychovat profesionály, kteří budou schopni v tomto odvětví najít uplatnění a spolupodílet se na jeho zachování i dalším rozvoji. Chceme podporovat mladé zemědělce, aby posléze zakládali své vlastní farmy a přispívali tak k obnově zdravého hospodaření, zdravé krajiny i života na venkově,“ říká Jiří Prachař, ředitel Farmářské školy.

Farmar2

Dlouhodobým podporovatelem myšlenky Farmářské školy a rozvoje ekologického zemědělství je i ambasador školy, zpěvák Tomáš Klus. „Farmářskou školu podporuji proto, že si uvědomuji potřebu rovnovážného a vědomého způsobu života. Nesmírně si vážím každého, kdo se rozhodne farmařit ohleduplně k zemi, která včil nepotřebuje nic tolik, jako ohleduplnost. Pakliže se chceme mít dobře, musíme se tak začít chovat – k půdě, k sobě i druhům; živočišným i rostlinným. A to, mám pocit, Farmářská škola dokonale reprezentuje,“ říká zpěvák Tomáš Klus, ambasador Farmářské školy.

Jak farmářská škola vznikla?

Myšlenka založení Farmářské školy v České republice v tomto pojetí vzešla z inspirace v zahraničí, zejména v Německu. Na vzniku Farmářské školy se podílela Asociace místních potravinových iniciativ (AMPI) ve spolupráci s Výzkumným ústavem rostlinné výroby (VÚVR) v Praze. Díky této spolupráci získala Farmářská škola jak prostory pro výuku, tak i odborné pedagogy. „Jedním z našich cílů je vzdělávání a předávání aktuálních poznatků do praxe. Spolupráce s Farmářskou školou je pro obojí ideální. Rádi jsme pro její potřeby poskytli zázemí, studenty budou učit naši odborníci. Věříme, že i díky tomu bude zájem o tento typ školy i ekologické zemědělství stoupat," přibližuje Mikuláš Madaras, ředitel Výzkumného ústavu rostlinné výroby.

Farmar1

Aktuální situace v České republice

Pokud jde o celkovou rozlohu půdy využívané pro ekologické zemědělství, přibližuje se Česká republika standardům západoevropských zemí. V současné době zaujímá tato forma zemědělství zhruba 15 % celkové výměry a tento trend má tendenci stoupat. Nicméně Agrární komora zároveň upozorňuje na dlouhodobý nedostatek farmářů a sezónních pracovníků v tomto odvětví. Dostupná výuka ekologického zemědělství probíhá zejména na vysokých školách, nicméně je založená zejména na teorii a neposkytuje dostatečnou praktickou přípravu studentů pro jejich budoucí uplatnění.

„Vnímáme, že zájem o vzdělání v oblasti ekologického a biodynamického zemědělství u nás postupně roste. Přihlášku ke studiu na Farmářské škole letos podalo celkem 60 zájemců. Výběrovým řízením jich nakonec prošlo 50. Z toho 34 žen a 16 mužů, převážně starších 26 let. Většina přijatých studentů už se zemědělstvím větší či menší zkušenosti má. Zároveň jim nechybí jak zápal "dělat věci jinak a lépe", tak ani touha učit se a objevovat svou vlastní cestu v ekologickém farmaření,“ dodává Jiří Prachař.

Farmářská škola představuje nový pohled na vzdělávání v zemědělství

Výuka na Farmářské škole vychází z konceptu dostupného například v Německu, Švýcarsku, Anglii
či Francii. Tento typ vzdělávání u nás ale doposud chyběl. Zájemci tak museli za studiem dojíždět do zahraničí. Nyní i díky mezinárodní česko-německé spolupráci přichází tento koncept i do České republiky. Představuje zásadní změnu v přístupu k výuce v zemědělství, kdy je 80 % výuky věnováno právě praxi. Díky tomu mají studenti vetší prostor se s ekologickým hospodařením seznámit do hloubky a osvojit si řadu technik a postupů.

„Na mém předchozím studiu na vysoké škole mi vadilo, že bylo zaměřené zejména na teorii, proto jsem z něj po třech letech odešla zklamaná. Pak jsem náhodou narazila na nabídku Farmářské školy. Zaujala mě právě tím, že byla založená hodně na praxi a současně přinášela možnost naučit se pěstovat rostliny či chovat zvířata v souladu s přírodou. To mi totiž dává velký smysl. Je skvělé, že jsem si k praxi mohla vybrat farmu blízkou tomu, co bych v budoucnu chtěla sama dělat. Vítám i možnost zapojit se hned od začátku do jejího fungování,“ vysvětluje jedna z nastupujících studentek Leontina Křikavová.

Tomáš Klus se stal ambasadorem Farmářské školy (5)

Více o Farmářské škole a jejích aktivitách se dozvíte na jejích webových stránkách https://farmarskaskola.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Litomyšl

zamek litomysl arkady 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašid...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Směsi květů a koření od Sonnentoru posunou vaše kuchařské umění do nadpozemských výšin

sonnentor 200Je obecně známou pravdou, že jíme i očima. Pohled na krásně nazdobený pokrm zahřeje u srdce nejen jeho tvůrce, ale i všechny potenciální strávníky. Dobré a oku lahodící jídlo jednoduše přináší radost, to je holý fakt. Trikem, jak povýšit gast...


Literatura

Vtipné dvojjazyčné povídky čtenáře nezklamou

Dvojjazycne povidky 200Dvojjazyčně psané příběhy se na našem knižním trhu již trvale zabydlely a představují žádaný produkt nejen pro studenty cizích jazyků (v tomto případě angličtiny). Důležitou roli zde hraje výběr vhodného a...

Divadlo

Smetanova Litomyšl přivítá hvězdnou Dagmar Peckovou a její Mistrovskou lekci

dagmar200V rámci bohatého programu festivalu Smetanova Litomyšl proběhne 26. června v 19 hodin oceňované divadelní představení Mistrovská lekce. Magnetem představení je samozřejmě mezinárodně proslulá pěvkyně Dagmar Pecková, která se představuje ve své první ve...

Film

I v továrně se dějí zajímavé věci

karlik perex 1Film Karlík a továrna na čokoládu (2005) je povedeným pokračováním kariéry režiséra Tima Burtona a herce Johnnyho Deppa. Vybrali si k tomu klasické téma o mocném muži a jeho poddaných, jen ho tak trochu obrátili vzhůru nohama.