Psychologie rodiny nejen pro pomáhající profese

Psychologie rodiny nejen pro pomáhající profese

Tisk

psychologie rodinyNakladatelství Grada vydalo další z odborných psychologických publikací, tentokrát se jedná o knihu Psychologie rodiny. A jak již název napovídá půjde především o dítě v rodině a případné patologické jevy. Knížka je velmi vhodná pro pomáhající profese, sociální pracovníky, vychovatele, pedagogy i psychology. Co všechno v ní najdete?

Z obsahu se v knize seznámíte s celkovou vývojovou psychologií, s pečlivým zaměřením na výchovu dítěte v rodině a prevenci i diagnostiku nejrůznějších psychopatologických jevů, dysfunkci rodiny, komplikace zdravého vývoje dítěte, rozvod, týrání dětí ale naopak i všechno, co může pomoci rodině, která se ocitla v krizi. Kapitoly jsou věnované i genderu, výběru partnera a společnému soužití, celkově mateřství a rodičovství a přístupu k založení rodiny. Knížka řeší třeba i třeba autismus či zdravotní postižení dítěte a další těžké životní situace v rodičovství, s nimiž je třeba se smířit, včetně těžké nemoci dítěte, hospitalizace nebo úmrtí dítěte. Věnuje se náhradní rodinné péči, zaměřuje se na práci s traumatem dítěte a apeluje na zabránění traumatizace dítěte v raném věku. Proto autorky knihy velice zdůrazňují a podporují bonding a specifikují potřeby dítěte v rané péči.

Publikace určená učitelům a pracovníkům v pomáhajících profesích přináší aktuální poznatky z oblasti psychologie rodiny a návazných témat. Kapitoly jsou sestaveny tak, aby kopírovaly vývojovou linii člověka a lidské vztahy při současném zdůraznění jejich limitů, které plynou ze zákonitostí lidské psychiky a souvisejícího chování a jednání včetně důsledků prožitých traumatizujících událostí. Prostor je mimo jiné věnován tématům, jako jsou odkládání mateřství, zaměstnanost žen, výběr partnera, rodiny se specifickými potřebami, týrání a zneužívání dětí, formy péče o dítě po rozvodu, formy náhradní rodinné péče či vliv rodiny a výchovných stylů na vývoj dítěte.

Líbí se mi, že kniha především hájí zájmy dítěte, a to s moderním a plně respektujícím přístupem. Čtenář se dozví spoustu zajímavých informací, z nichž může čerpat a nalézt i pomoc ve své nepříznivé rodinné situaci. Proto si myslím, že informace v knize jsou podané velmi srozumitelně a čtivě pro každého, nejen pro odborné pracovníky. Ráda se budu v knize vracet ke konkrétním tématům, která mě zajímají.

psychologie rodiny

Kimplová Tereza

Tereza Kimplová je psycholožka a vysokoškolská pedagožka na pozici vedoucí katedry pedagogické a školní psychologie PdF OU v Ostravě. Dlouhodobě působí také jako lektorka vzdělávacích a seberozvojových kurzů či se angažuje v projektech zaměřených na výzkum i aplikační rovinu.

Absolvovala řadu akreditovaných odborných kurzů a především komplexní terapeutický výcvik v metodě biosyntetická psychoterapie. Prvky biosyntézy s nadšením využívá ve své pedagogické praxi pro budoucí pedagogy a studenty/studentky dalších oborů, při kterých je běžná práce s lidmi.

V individuální terapeutické praxi se zaměřuje na provázanost tělesných a psychických procesů, na jedinečnost vnitřních zdrojů každého člověka. Kromě terapie slovem tak nabízí klientům také možnost práce s tělem, pohybem, dechem či hlasem. Tématem mohou být jak např. náročné životní situace, krize, psychosomatické obtíže, vztahy, tak i chuť k osobnostnímu rozvoji aj.

Je rovněž autorkou knih pojednávajících o životě se zrakovým postižením, publikací s orientací na partnerskou a manželskou psychologii či výzkumů z oblasti technického nadání a genderového přístupu k němu.

O autorkách

Leona Jochmannová

Klinická psycholožka a supervizorka, působí na katedře psychologie FF Univerzity Palackého v Olomouci, kde rovněž vystudovala jednooborovou psychologii. Mezi hlavní oblasti jejího profesního zaměření patří problematika traumatu, poruch attachmentu a distančních forem odborné péče v psychosociálních oborech (hlavní řešitelka grantu TAČR).

Je odbornou garantkou programu Dětství bez násilí a členkou výboru sekce Psychologie zdraví při ČMPS. Je autorkou nebo spoluautorkou řady odborných publikací, mezi které patří monografie Psychologie zdraví (2021), Trauma u dětí (2021), Psychicky zranené dieťa a možnosti intervencie (2018), Praxe dlouhodobých poradenských a seberozvojových skupin (2017), Krizové situace výchovy a výuky (2015) a kapitol v knize Dítě traumatizované v blízkých vztazích (In Matoušek, 2017).

Název: Psychologie rodiny
Autor: Tereza Kimplová & kolektiv autorů
Počet stran: 256
Nakladatelství: Grada/ edice Psyché
Rok vydání: 2023
Hodnocení: 100 %

https://www.grada.cz/psychologie-rodiny-12165/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tereza Bednaříková: pro návštěvníky YOUTH4YOUTH máme připravenou i "energy vychytávku"

200ROZV sobotu 5. října se bude v klubu Marley a Cooltour na ostravské Černé louce konat již 6. ročník festivalu YOUTH4YOUTH. Jde o jednodenní akci, jejíž náplní jsou koncerty, taneční a divadelní představení, filmové projekce, výstavy výtvarného umění a další tv...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Recept: Kmínová polévka pro kamarádovu ženu, aby měla dost mléka

KminTelefonuje kamarád, je v nedalekém autoservisu. Čeká, až mu opraví auto. ”Přijď na kávu,” navrhnu. ”Proto volám,” zasměje se. Vím, že kávu má rád. Teď káva před ním na stole chladne a on roztržitě kontroluje mobil. ”Problém s autem?,” nedá mi. ”Ne, ...


Literatura

Pozor na zákeřnou orchidej

vynalezci200Herbert G. Wells, autor známé Války světů, se věnoval i povídkové tvorbě. Čeští čtenáři tak v letošním roce mají možnost nastudovat víc než románovou tvorbu. A přesto, že je Wells vnímám jako zakladatel moderní science fiction, povídky jsou z r...

Divadlo

Českolipský divadelní podzim má ambice znovu vrátit této akci prestiž

ceskolipsky divadelni podzimLetošní, již 36. ročník festivalu Českolipský divadelní podzim má ambice znovu vrátit této akci prestiž, kterou měla před lety, kdy se do České Lípy sjížděly amatérské soubory z celých Čech i ...

Film

Hotel Transylvánie aneb přijmeme nový pohled na Drákulu?!

hotel transylvanieMotto: „Jedním z nejtěžších úkolů pro rodiče je nechat děti žít vlastním životem. Nemůžete je navždy ochraňovat před světem, musíte zkrátka věřit, že se o sebe dokáží postarat. Ukazuje se, že dokonce i Drákula se domnívá, že ...