Benjamin hraje Brittena – aneb Grosvenor a dirigentka Cottis se SOČRem

Benjamin hraje Brittena – aneb Grosvenor a dirigentka Cottis se SOČRem

Tisk

socr Jessica Cottiss 200Energické a vtipné dílo Benjamina Brittena v podání jednoho z nejtalentovanějších britských klavíristů Benjamina Grosvenora si můžete poslechnout na koncertu rozhlasových symfoniků v pondělí 30. ledna. Na programu je i Brittenova Americká předehra a symfonie dalšího britského skladatele Williama Waltona. Symfonický orchestr Českého rozhlasu diriguje Australanka žijící v Londýně, Jessica Cottis. Přímý přenos ze Dvořákovy síně Rudolfina vysílá ČRo Vltava, záznam nabídne ČRo D-dur.

Dirigentka Jessica Cottis se po úspěšném koncertu na festivalu Pražské jaro vrací k Symfonickému orchestru Českého rozhlasu v programu věnovaném anglické hudbě. Nemenším potěšením bude i spolupráce s jedním z nejtalentovanějších britských klavíristů současnosti, Benjaminem Grosvenorem. Brittenův klavírní koncert uvedl mj. na BBC Proms. Ve svých třiceti letech spolupracuje s orchestry, jako jsou např. London Philharmonic Orchestra, Chicago nebo Boston Symphony, a s dirigenty jako Riccardo Chailly, Kent Nagano či Semjon Byčkov.

Pár slov k připravovanému programu: V říjnu 1941 zkomponoval Benjamin Britten příležitostnou předehru, kterou měl s Clevelandským orchestrem provést dirigent Artur Rodzinski. Nakonec se tak nestalo a všemi zapomenutý rukopis skončil v New York Public Library, kde byl objeven až v roce 1972. Při vydání a posmrtné premiéře získala skladba název Americká předehra.

V roce 1945 se Britten pustil do revize svého Klavírního koncertu, který napsal a osobně premiéroval na promenádních koncertech v londýnské Royal Albert Hall v roce 1938. Nahradil při té příležitosti dokonce celou třetí větu. Jde o bravurní skladbu, jejíž charakter a formu popsal slovy „jednoduché“ a „přímé“. Nejznámější nahrávkou je ta, kterou pořídil s Brittenem spřátelený ruský pianista Svjatoslav Richter v roce 1970 ve Snape Maltings. Účinkuje na ní autorem dirigovaný Anglický komorní orchestr.

Symfonie b moll je první ze dvou symfonií Williama Waltona. Poprvé byla kompletně uvedená v programu BBC Symphony Orchestra v roce 1935 a vzbudila mezinárodní zájem. Brzy zazněla i v Americe a Austrálii. Někdy bývá připodobňována k hudbě Jeana Sibelia. Středobodem je pomalá věta – melodická, idylická, melancholicky a intimně přemýšlivá. Kompozici korunuje velkolepě optimistické finále, ne nepodobné autorovým pozdějším korunovačním pochodům a filmové hudbě.

Benjamin Grosvenor, klavír

Nejmladší z pěti bratrů, Benjamin Grosvenor (1992), začal hrát na klavír jako šestiletý. Později vystudoval Royal Academy of Music. Do povědomí veřejnosti se zapsal v jedenácti letech jako mimořádný vítěz klavírního finále soutěže BBC Young Musician Competition v roce 2004. V pouhých devatenácti vystoupil společně se Symfonickým orchestrem BBC na zahajovacím večeru BBC Proms 2011. V roce 2016 získal historicky první ocenění The Ronnie and Lawrence Ackman Classical Piano Prize, které uděluje Newyorská filharmonie.

Dnes je světově proslulý nejen díky dokonalé interpretaci, technické bravuře a virtuozitě, ale také svěží představivosti, intenzivní koncentraci, pozoruhodnému vhledu do uváděných skladeb a osobitému zvuku. Z významných cen, jimiž byl dosud poctěn, jmenujme Classic Brits Critics’ Award, UK Critics’ Circle Award for Exceptional Young Talent nebo Diapason d’Or Jeune Talent Award. Spolupracuje s uznávanými dirigenty, jako jsou Andrej Borejko, Semjon Byčkov, Riccardo Chailly, Sir Mark Elder, Alan Gilbert, Manfred Honeck, Vladimir Jurowski, Kent Nagano, Sir Roger Norrington, Gianandrea Noseda, Andrés Orozco-Estrada, François-Xavier Roth, Esa-Pekka Salonen, Leonard Slatkin nebo Michael Tilson Thomas.

Vystoupil se špičkovými tělesy z Bostonu, Chicaga, Philadelphie, Pittsburghu, Washingtonu, San Fracisca, Londýna, Birminghamu, dále s Gürzenich Orchestra Cologne, Orchestre Philharmonique de Radio France, Hallé Orchestra, Orquesta Nacional de España, Filarmonica della Scala, Orchestra della Svizzera Italiana a řadou dalších. Zároveň je nadšeným komorním hráčem. V roce 2011 se Benjamin Grosvenor dohodl na spolupráci s Decca Classics, čímž se stal nejmladším britským hudebníkem a prvním britským klavíristou za téměř 60 let, který s touto společností podepsal smlouvu. Zatím poslední Benjaminovo album Homages přináší díla, v nichž slavní skladatelé vzdávají hold svým předchůdcům. Časopis BBC Music Magazine tomuto CD udělil titul „nahrávka měsíce“ v kategorii instrumentální hudby. Dále album získalo cenu Diapason d'Or.

socr Benjamin Grosvenor


Jessica Cottis, dirigentka

Tato charismatická osobnost, která do všech svých vystoupení vnáší energičnost, intenzitu a jasnou vizi, oplývá intelektuální nekompromisností, vrozeným hudebním nadáním a přirozenou autoritou. K nejvýznamnějším vystoupením poslední doby řadí svá hostování u Symfonického orchestru v Sydney, Londýnského a Královského filharmonického orchestru, Symfonického orchestru BBC, Milánského symfonického orchestru Giuseppe Verdiho („La Verdi“) či nahrávání se Skotským symfonickým orchestrem BBC. Mezinárodní kariéru odstartovala díky úzké spolupráci se svými pedagogy, mj. Vladimirem Ashkenazym a Donaldem Runniclesem. V letech 2009–2011 byla asistentkou dirigenta Skotského symfonického orchestru BBC a odbornou asistentkou dirigování na Královské konzervatoři ve Skotsku, v letech 2012–2014 asistentkou dirigenta Symfonického orchestru v Sydney.

Jessica Cottis se narodila v Austrálii, kde na státní univerzitě získala diplom s vyznamenáním v oboru varhany, klavír a hudební věda. Ve studiu varhanní hry pokračovala u Marie-Claire Alain v Paříži. Její varhanickou a klavírní kariéru přerušilo zranění zápěstí. Vystudovala proto práva a poté se v roce 2006 přihlásila do postgraduálního kurzu dirigování u Colina Metterse a sira Colina Davise na Královské hudební akademii. Absolvovala s nejvyšším oceněním.

Své vynikající komunikační schopnosti uplatňuje v projektech na podporu zvýšení zájmu mladé generace o hudbu. Jedním z mimořádně přijatých programů byl i „Film s živým orchestrem“, kde zněly hudby z filmů E.T., Jurský park, Čelisti, Casino Royale, Vertigo od Hitchcocka, Fantazie od Disneyho a Addamsova rodina. V posledních letech často účinkuje v rozhlasových a televizních pořadech BBC. V roce 2014 se stala hlavní dirigentkou sboru Glasgow New Music Expedition a v roce 2015 byla jmenována přidruženou členkou Královské hudební akademie, což je čestné ocenění pro bývalé studenty, kteří se významně zasloužili o rozvoj hudební profese. Jessica Cottis žije v jižním Londýně a ve volném čase se věnuje výcviku na pilotku vrtulníku.

socr Jessica Cottis1
PROGRAM
Benjamin Britten (1913–1976): Americká předehra
Benjamin Britten (1913–1976): Koncert pro klavír a orchestr, op. 13
William Walton (1902–1983): Symfonie č. 1 b moll

Jessica Cottis dirigentka
Benjamin Grosvenor klavír

DVOŘÁKOVA SÍŇ RUDOLFINA, PONDĚLÍ 30. LEDNA / 19.30 HODIN
Přímý přenos koncertu vysílá ČRo Vltava
Záznam nabízí ČRo D-dur / středa 1. února / 20.00 hodin

Zdroj foto: Kaupo Kikkas, Patrick Allen


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Všichni jsme zrozeni k běhu

altDivoké a drsné mexické pohoří Sierra Madre plné kamení a kaktusů je domovem tajemného národa Tarahumarů a bláznivého běžce, jehož Tarahumarové přijali za svého přítele a spřízněnou duši. Dali mu jméno Caballo Blanco – Bílý Kůň.

Divadlo

Vstupte do světa fantazie, příběhů a nevšedních úkazů! Vstupte do světa pouličního divadla!

AirGym Art company  šerosvět  3 (2)Ve dnech 12. – 18. července se koná již 15. ročník pražského festivalu pouličního divadla Za dveřmi. Čekají vás divadelní a novocirkusová představení v podání českých i zahraničních umělců, ko...

Film

Opět zavládne Scandi

Scandi 2024 perexS každoročně pořádanou přehlídkou severské filmové tvorby SCANDI se setkáme i letos, a to opět zásluhou distribuční společnosti Film Europe. Všechny zařazené snímky zakoupila pro tuzemské promítání, takže je v příštích měsících budou m...