Mirek Kemel slaví jubileum v Paláci Akropolis. Nadělil si k tomu i nový singl

Mirek Kemel slaví jubileum v Paláci Akropolis. Nadělil si k tomu i nový singl

Tisk

Mirek Kemel200Včelař Milan je název druhého singlu Mirka Kemela z připravovaného alba. Optimisticky laděná nahrávka zároveň poutá na jeho koncert ve čtvrtek 19.10. v pražském Paláci Akropolis. Známý karikaturista zde oslaví jubileum za účasti velké řady hostů. Na pódiu se objeví Jarda Svoboda, Vašek Koubek, Marie Puttnerová a spousta dalších. Video k písni Včelař Milan vytvořila Linda Arbanová.

 

Druhý singl přichází po v květnu vydané skladbě Oči pod ledem. Mirek Kemel přiznává, že tentokrát je to z jiného kouta jeho tvorby: “Chystané CD by mělo být pestré, co se týče nálad a energie jednotlivých písniček. Včelař Milan je z tohoto hlediska protipólem již publikovaného singlu Oči pod ledem. Je to písnička pro mého dlouholetého kamaráda z vysokoškolských let, který nemá rád pomalé písničky. V tomto roce společně oslavíme kulaté životní jubileum. Složil jsem ji během chvilky s představou, že Milanovi udělá radost a že ho roztančí. A pokud roztančí i další, budu moc rád.”

Včelař Milan

Krajem šel Milan, voněl medem.
Vzduch se chvěl křídly včel.
Na patře chuť whisky s ledem,
až tam kam chtěl dojít, nedošel.

Zavrávoral, klopýt, proběh křovím,
svalil se k úlům u řeky.
Ač věděl, že včely neodpoví,
ptal se jich proč na věky.

Roj včel krouží nad Prahou,
po střechách klouže jeho stín.
Milan si zpívá píseň houpavou,
že mu uletěly včely
a neví kam a s kým.

|:že mu uletěly včely:|

Milan hledá, bloudí krajem,
za skřípění stavebních strojů,
když tu v ostrém slunci mihotavém
vidí stíny včelích rojů.

Jak svými těly na oblohu
kreslí znaky dávných věků,
kdy se člověk vzepřel bohům
a sám pak čelil jejich vzteku.
Roj včel krouží nad Prahou,
po střechách klouže jeho stín.
Milan si zpívá píseň houpavou,
že mu uletěly včely
a neví kam a s kým.

|:že mu uletěly včely:|

Pro všechny příznivce Mirka Kemela bude čtvrtek 19. října skvělou příležitostí vidět speciální koncert v pražském Paláci Akropolis. Vedle jubilanta se na pódiu se objeví řada mimořádných hostů: Jarda Svoboda, Vašek Koubek, Marie Puttnerová, Žofie Kabelková, Miloš Dvořáček, Martin Novák, Saša Yasinski, Pavla Beretová, Petr Ostrouchov…

Koncerty
12.10. Plzeň - Zach´s pub
19.10. Praha - Palác Akropolis
12.11. Slaný - Slánské jazzové dny
14.11. Náchod - Náchodské dny poezie
20.11. Ostrava - FOLKI
22.12. Čechy p. Košířem - Muzeum kočárů

Mirek Kemel1

Mirek Kemel

Miroslav Kemel je dlouholetý přední karikaturista a písničkář. Hraje na akordeon, kytaru a foukací harmoniku.

Mirek Kemel o sobě:

Nejlépe věci fungují, když se dějí samy od sebe, bez našeho přičinění. Někdy před 8 lety jsem se zamiloval do akordeonu. První mi půjčil Vladimír Javorský od svého přítele Vaška Koubka. Za harmoniku jsem jen tahal a poslouchal ty nádherné zvuky… Pak jsem začal chodit k učiteli a protože mě nebavily etudy, složil jsem si svoji první písničku, na které mě bavilo cvičit. Pak jsem složil druhou, třetí… Když jich bylo asi 15, začali jsme hrát na koncertech, když jsem jich měl 20, vydali jsme první CD Krajem šel anděl a pak následovalo v roce 2014 druhé CD Nic víc.

U muziky odpočívám od své hlavní profese, profese karikaturisty, který sleduje zprávy z domova i ze světa a denně se trápí nad kresbou pokud možno aktuální a současně nadčasovou, což se ne vždy daří. Muzika mi pomáhá přežít ten stres z každodenní povinnosti odevzdat kresbu včas. A dovoluje mi ponořit se hlouběji do sebe, do svých příběhů bez nutnosti být vtipný a aktuální.

Diskografie:

  • Krajem šel anděl (2011)
  • Nic víc (2014)
  • Ryby, raci (2018)
  • Vlčí stopy (2021)


umělec: Mirek Kemel
skladba: Včelař Milan
datum vydání 28.9.2023

Více informací:

https://orcd.co/vcelar
FB event: https://www.facebook.com/events/915016333151694
Web: https://www.palacakropolis.cz/work/33298?event_id=35758&;no=62&page_id=33824


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Dialóg či monológ umenia?


umeni bez revoluci 200Intentio operis, intentio auctoris a intentio lectoris – Radek Horáček sa vo svojej odbornej publikácii venuje fenoménu vnemu umeleckého diela, z ktorých si vyberá diela súčasných umelcov, ale vedie nás k nim, ako inak, ...

Divadlo

Filmař Marek Dobeš debutuje na divadelních prknech v hudební komedii Sni dál na téma kariéra vs. rodina

sni dal200Co je pro moderní ženu důležitější – kariéra nebo rodinný život? A může se jí vůbec podařit žít plnohodnotně, pokud obě polohy nedokáže skloubit? Odpověď na tyto otázky hledá divadelní hra režiséra a scenáristy Marka Dobeše „Sni dál,“ s podtitulem Neř...

Film

MARCO BELLOCCHIO NA FEBIOFESTU

bello200Stále vitální pětasedmdesátník Marco Bellocchio (narozen 1939) osobně zavítá na letošní FEBIOFEST, který mu uspořádává retrospektivu – či spíše jen miniretrospektivu, protože nabízí pouhé tři tituly. Prvním je Bellocchiův debut Pěsti v kapsách, pak nás...