Houslista Josef Špaček vystoupí s Pražskými symfoniky pod taktovkou Pietari Inkinena

Houslista Josef Špaček vystoupí s Pražskými symfoniky pod taktovkou Pietari Inkinena

Tisk

fok Josef Spaccek200Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK zahraje 7. a 8. února koncert pod taktovkou svého bývalého šéfdirigenta Pietari Inkinena a sólistou bude proslulý český houslista Josef Špaček. Zahraje Beethovenův Houslový koncert D dur. V druhé části večera zazní Čtvrtá symfonie Petra Iljiče Čajkovského.

 

„Moc se těším na provedení Beethovenova houslového koncertu s orchestrem FOK a Pietari Inkinenem. V Praze tento koncert, můj z nejoblíbenějších, zahraji po několika letech. Představím méně hranou, avšak skvělou a moderní kadenci Alfreda Schnittkeho, jež cituje další čtyři velké houslové koncerty,“ říká Josef Špaček.

Josef Špaček je houslista, který si svou hrou podmaňuje publikum celého světa a řadí se mezi nejvýraznější talenty své generace. Jeho hra vyniká technickou jistotou, virtuozitou, osobitým výrazem a širokým rozsahem barevnosti zvuku. Stal se laureátem světově proslulé mezinárodní soutěže královny Alžběty v Bruselu a vítězem mezinárodní houslové soutěže Michaela Hilla na Novém Zélandu. Je rezidenčním umělcem Residentie Orchestra v Haagu a vystupuje s významnými orchestry po celém světě. K vrcholům jeho sezóny 2023/2024 patří debut s Chicagským symfonickým orchestrem, s Atlantským symfonickým orchestrem nebo opětovné hostování na prestižním festivalu ve švýcarském Verbier.

„S Josefem Špačkem jsem se seznámil, když byl sólistou na koncertě Německé rozhlasové filharmonie v prosinci 2021. Od té doby naše velmi úspěšná spolupráce pokračuje a já se už nemohu dočkat společných koncertů se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK. Josef zahraje jeden ze základních kamenů houslového repertoáru, Beethovenův Houslový koncert. Následuje Čajkovského 4. symfonie, jedna z mých nejoblíbenějších skladeb. Toto dílo jsem dirigoval s mnoha orchestry po celém světě a určitě v tom budu pokračovat,“ uvedl dirigent Pietari Inkinen.

Pietari Inkinen v současnosti působí jako šéfdirigent Německého rozhlasového orchestru v Saarbrückenu a hudební ředitel KBS Symphony Orchestra v Soulu. Od května 2015 do září 2020 byl šéfdirigentem Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK. Jako šéfdirigent působil rovněž v Japan Philharmonic Orchestra (2016–2023), New Zealand Symphony Orchestra (2008–2016) a Ludwigsburger Schlossfestspiele (2014–2019).

Slovo dramaturga FOK Martina Rudovského: „Houslista Josef Špaček se rychle zařadil mezi nejlepší hráče své generace. Pro koncerty s Pražskými symfoniky zvolil klasiku všech klasik – Beethovena, opus úhelný. Josef Špaček se s naším bývalým šéfdirigentem Pietari Inkinenem, který se na pódium Smetanovy síně vrací po dlouhých čtyřech letech, hudebně potkal v prosinci 2021 v Saarbrückenu a hned si slíbili znovushledání. Programově bude večer velikánů vrcholit Čajkovského ‚osudovou‘ Symfonií č. 4, která je notně ovlivněna Beethovenovou ‚Pátou‘. Kruh se uzavírá.“

fok Josef-Spacek

Program

JOSEF ŠPAČEK
7. a 8. února od 19:30, Obecní dům

LUDWIG VAN BEETHOVEN
Koncert pro housle a orchestr D dur op. 61
PETR ILJIČ ČAJKOVSKIJ
Symfonie č. 4 f moll op. 36

Josef ŠPAČEK | housle
SYMFONICKÝ ORCHESTR HL. M. PRAHY FOK
Pietari INKINEN | dirigent

Zdroj foto: Radovan Šubín

Více informací:

Vstupenky a anglická anotace koncertu
https://www.fok.cz/en/josef-spacek
Josef Špaček
https://www.josefspacek.com/
Pietari Inkinen
https://pietariinkinen.com/
www.fok.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Na internetové seznamce se neukrývají jen dokonalí muži, nýbrž také vrazi

Na spatném miste perexPaige ztratila práci a rozešel se s ní přítel. Její matka Joan se po smrti manžela začne cítit osamělá. Chloe, vdaná máma dvou dětí, uvízla v nešťastném manželství, které ničí manželovy nevěry. Heather, Paigeina sestře...

Divadlo

Hezky německy?

200divPřed několika dny skončil 18. ročník Pražského divadelního festivalu německého jazyka. Je tedy čas probrat se dojmy a pokusit se o shrnutí. Můj nejsilnější pocit je podobný hořké pachuti na jazyku – nějak mi to prostě nesedlo. Jsou takové divadelní festiva...

Film

Jarní smršť České televize: ČT art a Déčko

CT Z mrtveho domu perexV závěru naší trilogie nazvané „Jarní smršť České televize“ se sluší představit také programovou nabídku nejmladších stanic České televize - ČT art a Déčka. Přestože se tyto dva programy dělí o jeden kanál, a jejich vys...