Inspirace na velikonoční čtení

Inspirace na velikonoční čtení

Tisk

euromedia200Pojďte zjistit, jaké knihy vycházejí na konci března v nakladatelství Euromedia Group. Najdete mezi nimi detektivky i naučnou literaturu.

 

 

Jeho práce byla posláním, jenže pak přišly pochybnosti...

Souostroví Prospera, založené tajemným géniem, leží skryto před hrůzami zhoršujícího se vnějšího světa. Šťastlivci si zde užívají dlouhé, plnohodnotné životy, dokud monitory zapuštěné v jejich předloktí, které mají měřit jejich fyzické zdraví a psychickou pohodu, neklesnou pod 10 procent. Poté se sami odeberou do důchodu a vydají se na plavbu trajektem na ostrov známý jako Mateřská školka, kde se jejich selhávající těla obnoví, vzpomínky jsou vymazány a oni jsou připraveni znovu začít žít naplno.

Proctor Bennett je převozník, který ohleduplně provází lidi procesem odchodu do důchodu – a když je to nutné, donutí je k tomu. Ale s Proctorem není všechno v pořádku. Za prvé, snil – což je údajně nemožné. Za druhé, jeho procento spokojenosti na jeho osobním monitoru začalo příliš rychle klesat. A pak přijde den, kdy je povolán do důchodu jeho vlastní otec, který mu před nástupem na trajekt předá znepokojivou a záhadnou zprávu...

Převozník je nový strhující román autora trilogie Přechod Justina Cronina. Stejně jako jeho předchozí knihy se i tento titul stal bestsellerem New York Times a prestižní server Polygon.com jej vyhodnotil jako knihu roku 2023.

Justin Cronin je autorem bestsellerů Přechod, Dvanáctka, Město zrcadel, The Summer Guest a Mary and O’Neil. Jeho díla vyšla ve více než pětačtyřiceti jazycích a po celém světě se prodalo přes tři miliony výtisků. Vede kurz tvůrčího psaní na Riceově univerzitě a svůj volný čas dělí mezi Houston v Texasu a Cape Cod v Massachusetts.

Justin Cronin: Převozník, přeložil Jakub Marek, vydává nakladatelství Laser, 528 stran

euromedia prevoznik

Vychází devátý případ inspektorky Lottie Parkerové

Rachel Mullenová byla zavražděna, a když inspektorka Lottie Parkerová objeví v jejím hrdle skleněný střep, obává se, že může jít o oběť sériového vraha.

Noc předtím byla dívka na večírku v nové luxusní restauraci a Lottie znepokojuje, že Rachelina kabelka a klíče zmizely a že nikdo z účastníků party ji neviděl odcházet.

Když už si Lottie myslí, že má stopu, naplní se její nejhorší obavy: byla nalezena další žena... se střepem v krku. Jenže mladá lékařka nebyla hostem večírku, takže je Lottie pořád na začátku. A pak se ztratí její snoubenec Boyd. Dokáže Lottie proniknout do mysli zvráceného vraha dřív, než bude pozdě? Nebo bude muž, jehož miluje, navždy umlčen...?

Patricia Gibneyová žije v Mullingaru, městě obklopeném mnoha jezery, které se nachází přímo v srdci Irska. Je matkou tří dětí a vdovou po Aidanovi. Vyrovnat se s manželovou smrtí jí pomohlo a pomáhá právě psaní. Sama si vydala dětskou knížku Spring Sprong Sally. Poté se pustila do psaní kriminálních příběhů s inspektorkou Lottie Parkerovou. První kniha z této série (česky Andělé smrti - 2019) se stala bestsellerem ve Velké Británii, Spojených státech, Kanadě či Austrálii – a také u nás. Podobně úspěšné byly i její další případy Ukradené životy (2019), Stará tajemství (2020), Nebezpečná místa (2021), Ani slovo (2022), Poslední zrada (2023), Zlomené duše (2023) a Pohřbení andělé (2023). Více se o autorce můžete dozvědět zde: https://patriciagibney.com/

Patricia Gibneyová: Tiché hlasy, přeložila Drahomíra Michnová, vydal Kalibr, 368 stran

euromedia tiche hlasy
Ivo Paulík: NA ELEKTROKOLE PŘES HRANICE ČESKA

Poznejte, jak stále populárnější elektrokola rozšiřují možnosti vašeho cestování. K našim sousedům v Polsku, Německu, Rakousku nebo na Slovensku dojedete ještě dál, velkou podporou jsou informace o místech možností nabití baterií kol.

Všechny trasy si můžete nahrát do navigace ve vašem chytrém telefonu. Poznáte tak krásy krajů, do kterých v sedlech kol zatím nebylo běžné jezdit a průvodce vám tak přiblíží země obklopující naši vlast, jejich obyvatele, kulturu a zajímavosti z ještě většího rozhledu.

Ivo Paulík: Na elektrokole přes hranice Česka, vydává nakladatelství Universum, 160 stran

euromedia na elektrokole pres hranice ceska

Boris Dočekal: KRÁTKÝ ROMÁN O PŘÁTELSTVÍ

Dva letití stárnoucí kamarádi se vydávají na vysněnou cestu autem po francouzské Bretani. Ještě než ale překročí hranice, přiberou mladou půvabnou stopařku a nabídnou jí, aby je na výletě doprovodila. Společně pak obdivují památky, sluní se na širokých poloprázdných plážích, pochutnávají si na dobrém provensálském víně a jídle a baví se životními historkami.

Postupně se mezi nimi rodí přátelství, které brzy přerůstá v lásku. Nad nevšední trojicí se však začnou stahovat

Boris Dočekal (*1950 v Třebíči) vystudoval historii a archivnictví na brněnské univerzitě. Pracoval jako dělník, asistent režie, redaktor Mladé fronty Dnes, nakladatel či editor. Dosud publikoval soubory povídek Děti moře a Andělské milování a romány Miloval jsem Martu K. a Krátký román o lásce. Je také autorem řady publicistických knih, např. Osudy a Příběhy českých šlechticů či Melancholický klaun Milan Lasica.

Boris Dočekal: Krátký román o přátelství, vydává nakladatelství Ikar, 200 stran

euromedia kratky roman o pratelstvi

Život a smrt Reinharda Heydricha

Neuvěřitelná výprava do samého srdce nacistického zla: portrét jedné z nejtemnějších postav Hitlerovy nacistické elity – Reinharda Heydricha, strůjce a vykonavatele holocaustu, šéfa Hlavní říšské bezpečnosti včetně gestapa – doprovázený komentářem jeho manželky Liny, který autorka pořídila na základě podrobných rozhovorů.

Doughertyová píše o jeho beznadějných vyhlídkách na zaměstnání v době německé hyperinflace a nezaměstnanosti a o jeho vstupu do nacistické strany jednak skrze náklonnost jeho snoubenky Liny von Osten a jejího otce k nacismu a jednak kvůli pověsti, která na něj vrhala stín, a sice, že byl po otci částečně židovského původu.

Sledujeme Heydrichův raketový vzestup v hierarchii nacistické strany – od majora SS přes plukovníka až po brigádního generála. Před třicítkou se stává zástupcem Heinricha Himmlera, rozšiřuje SS a gestapo a vypracovává plány na „konečné řešení židovské otázky". A po celou dobu slyšíme hlas Liny Heydrichové, která byla po jeho boku až do jeho smrti v osmatřiceti letech a jež se pohybovala v nejvyšších sférách nacistické strany.

Nancy Doughertyová (1939 – 2013) se narodila a vyrostla v Columbii ve státě Missouri jako dcera Mildred Harrington Deckerové, která byla v 50. letech předsedkyní Missouri Chapter Ligy ženských voličů, a Johna Deckera, profesora politologie na Stephens College. Vystudovala Radcliffe College v roce 1961. Poté získala magisterský titul a doktorát na University of California-Berkeley. Nancy byla filmová kritička a spisovatelka biografií. V roce 1987 byla oceněna PEN America cenou PEN Girard za nejlepší literaturu faktu od dosud nepublikované autorky.

Nancy Doughertyová: Kat a jeho žena, přeložil Lubomír Košnar, vydává nakladatelství Universum, 648 stran

euromedia kat a jeho zena

Olivia Wenzel: Tisíckrát obejít strach

Jsem privilegovanější, než kdokoli z mé rodiny kdy byl. A přesto jsem v prdeli. Nenávidí mě víc lidí, než si moje babička dokáže představit. V den parlamentních voleb se ji s tímto tvrzením snažím celých 20 minut přemluvit, aby nevolila krajně pravicovou stranu...

Berlínská vypravěčka, dcera někdejší východoněmecké punkerky a angolského studenta, neustále udržuje rozhovor s kýmsi blíže nespecifikovaným. Podle oslovování a typu otázek můžeme jen tušit, že se jedná o dávno zesnulého bratra, jindy o amerického imigračního úředníka nebo psychologa, případně o rozhovor s vlastním já.

Olivia Wenzel píše srdceryvně i humorně o původu i ztrátě, o radosti ze života, osamělosti a rolích, které člověku přisuzuje společnost.

Olivia Wenzel (*1985) se narodila ve Výmaru a vystudovala kulturní studia a estetiku na univerzitě v Hildesheimu. Je autorkou divadelních textů, které byly uvedeny např. v Münchner Kammerspiele, hamburském Thalia Theater nebo v Deutsches Theater Berlin. Tisíckrát obejít strach je její románový debut.

Olivia Wenzel: Tisíckrát obejít strach, přeložil a doslov napsal Ondřej Škrabal, vydává Odeon v edici Světová knihovna (Svazek 278), 312 stran

euromedia tisickrat obejit strach

Pavel Kosatík: BEDŘICH SMETANA - ŽIVOTOPIS

Asi u nás nebude člověka, který by si letos, v jubilejním Roce české hudby, nepřipomínal hudebního skladatele Bedřicha Smetanu (1824–1884). Už děti ve škole se o něm učí, že položil základy české národní hudby. Složil Prodanou nevěstu, Mou vlast a Louisinu polku a potom chudák ohluchl a umřel, je to smutný příběh.

Otázku, jestli je pravda to, co si o velikánech povídáme, si musí každá generace položit vždycky znovu. A jakkoli se kdysi o Bedřichu Smetanovi hodně psávalo, poslední větší knihy o něm — od Václava Holzknechta, Zdeňka Mahlera a dalších — vyšly už před desetiletími.

Jak o hudebním skladateli psát? Většinou se to dělá dvěma způsoby. Vědecké monografie popisují fakta shromážděná sběrem archivního materiálu: čím víc faktů, tím preciznější portrét, má se za to. Beletristé na to jdou jinak a z faktů si berou jenom kostru, kterou vyplňují vyprávěním: to hlavní spočívá v interpretaci, předpokládá se.

Pavel Kosatík v této knize zkouší jít ještě jinou cestou. Studiem pramenů došel k závěru, že faktů je k dispozici možná dost, že jsme je ale, právě s ohledem na potřeby té naší doby, dostatečně nepromysleli.

Autor nesouhlasí už s tou hlavní, nejčastěji předkládanou tezí o Smetanovi jako toliko zakladateli české hudby. Vidí v něm představitele hudby evropské. Myslí si, že světová hudba u nás nezačala vznikat až s Antonínem Dvořákem, ale už s Bedřichem Smetanou. „Jen“ se to za něho ještě neumělo do toho světa dostat, a pak s tou teorií o jeho toliko české hudbě se na to možná dost nemyslelo.

Nikdy není pozdě věci začít napravovat a vhodná chvíle pro to může být právě teď. Je škoda, pokud svět zná ze Smetany jen Prodanou nevěstu, Vltavu a smyčcový kvartet Z mého života. Do světa zrovna tak patří Dalibor, Hubička a Dvě vdovy, celá Má vlast, cyklus „švédských“ symfonických básní a také množství brilantních skladeb psaných pro klavír.

Mějme Bedřicha Smetanu více rádi. Pusťme si ho z povědomí do vědomí. A pak do světa.

Pavel Kosatík (*1962) je spisovatel a scenárista. Po studiu na Právnické fakultě UK (absolvoval doktorátem z právní historie) se několik let živil jako právník v agentuře Dilia, redaktor nakladatelství Čs. spisovatel, redaktor a editor Mladé fronty Dnes, zástupce šéfredaktora Reflexu a šéfredaktor revue Národní 3. Od roku 1996 je autorem ve svobodném povolání. Mezi jeho nejznámější knihy patří biografie T. G. Masaryka, Jana Masaryka, Ferdinanda Peroutky, Pavla Tigrida, Přemysla Pittera, Olgy Havlové, Pavla Kohouta, Emila Zátopka, Věry Čáslavské a mnoha dalších. Z esejistických knih vzbudily největší ohlas knihy České snění, Čeští demokraté, Česká inteligence a Slovenské století. V produkci Euromedia Group vyšly knihy Emil Běžec (2015), 100 × TGM (2017), 100 × Václav Havel (2019), Planner Story (2021) či Zápasy slepého muže (2023).

Rukopis knihy Bedřich Smetana – Životopis vznikl díky podpoře nadačního fondu Bohemian Heritage Fund a Roku české hudby 2024.

Pavel Kosatík: Bedřich Smetana - Životopis, vydává nakladatelství Universum, 408 stran

euromedia bedrich smeana zivotopis

Více informací: www.euromedia.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

I minuta bez tebe je dlouhá aneb Zamilované povídky do kapsy

I minuta bez tebeNakladatelství Listen, které je součástí velké společnosti Euromedia Group čas od času vydává malé a milé povídky na nejrůznější témata. Právě letos na Valentýna vyšly další zamilované povídky do kapsy, tentokrát pod názvem I minuta bez tebe je dlouhá. A opět se můž...

Divadlo

Sunset Boulevard, šperk ostravské muzikálové sezóny se blíží

sunset 200Velkolepý muzikál a především nádhernou hudbu - to slibuje česká premiéra muzikálového titulu Sunset Boulevard. Dramatický příběh s prvky hořké komedie, který začíná smrtí jedné postavy a končí šílenstvím druhé, režíruje na scéně Národního divadla mo...

Film

Jak se připravit na dokumenty o zvířátkách

planeta cesko perexUž jsme si zvykli, že z filmových pláten i  televizní obrazovky na nás čas od času vyjukne přírodopisný pořad, který dokáže uchvátit svou technickou dokonalostí – autoři se dopracovali k unikátním obrázkům zvířat, která běhají ...