Dívka v medvědí kůži

Dívka v medvědí kůži

Tisk

Dívka v medvědí kůžiJakou cenu zaplatíme, když se vydáme za voláním hlasu svého srdce? Dokážeme opustit vše, co jsme doposud znali a vydat se do neznáma? Riskovat, že již neuvidíme své blízké, přijdeme o veškeré vybudované i právě vznikající vztahy? Kam nás může zavést vlastní touha po objevení našeho skutečného JÁ? A je ta touha větší, než nám velí rozum? Jaké budou následky?

Hlavní hrdinka příběhu Janka to jednoduše riskla. I když okolnosti, které ji k tomu nepřímo donutily, byly šokující, ale z jiného úhlu pohledu se daly i v jistém směru očekávat. Staneme se tak součástí jejího dobrodružného putování s neobvyklými společníky, které poznala na výpravě za poznáním své vlastní minulosti. Z poklidného vesnického žití se vydáme do hlubokých lesů, kde proudí divoká ledová řeka, která nemá konce, a dostaneme se přes skalisté hory až na vrchol sopky. Ovšem tady cesta ještě nekončí a Janka se musí rozhodnout.

Dramatický příběh zahalený do pohádkového roucha opředený starými pruskými mýty a bájemi. Projev lásky k přírodě, k jejímu rostlinstvu i zvířectvu a respektování jejích zákonitostí. Prvky slovanských pohádek, které všichni více či méně známe, zde vystupují do popředí. Nádherné ilustrace s folklórními prvky dotváří kouzelnou atmosféru nejen celého příběhu, ale i krátkých „povídaček“, které děj doplňují a zpestřují. A obálka, ta je jednoduše čarokrásná.

Líbí se mi, jaký autorka použila styl vyprávění. Místy čtenáře dokáže lehce ukolébat zdánlivým klidem, aby ho o pár stránek dál rozhoupala natolik, až málem vypadne. Zachovává si však nesmírnou poetičnost a laskavost, která prostupuje celým dějem, a vám po ní zůstane nesmírně hřejivý pocit u srdce. Jednoduše, jsem unešená!

Kniha je primárně určená pro děti starší deseti let, ale myslím si, že se může líbit jak dospívajícím, tak i dospělým. Je poměrně obsáhlá, ale v tomto případě to není vůbec na škodu. Kapitoly se čtou téměř samy, i když někomu by mohl vadit či ho nudit místy rozvláčný popis okolního prostředí. Mně se to naopak líbilo, v člověku to vyvolávalo pocit, jako by byl sám součástí dobrodružné výpravy. Na počátečních stránkách se seznámíme s mapkou Sněžného hvozdu, která nám v základní formě přiblíží místo, kde se děj příběhu odehrává, a na konci je kniha doplněna o malý slovníček pojmů, kterým by čtenář nemusel rozumět. Jediné, co bych chtěla vytknout je, že by si kniha zasloužila jiné, kvalitnější vydání, než paperback. Minimálně bych zvolila vazbu s pevnými deskami a kvalitnější papír, aby více vynikly ty úžasné ilustrace. Závěrem bych chtěla jen dodat, že to určitě není poslední kniha této autorky, kterou jsem četla, a již se těším na další.

Dívka v medvědí kůži

Název: Dívka v medvědí kůži
Autor: Sophie Andersonová
Překlad: Jana hejná
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2023
Počet stran: 383
Hodnocení: 98%

https://www.hostbrno.cz/divka-v-medvedi-kuzi/

 


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Ztracená brána Arnošta Vašíčka

altKdo by to byl řekl. V pražském podzemí se nachází brána, která nás může zavést do jiného, alternativního světa. Nikdo to netuší, strážci ji bedlivě hlídají. A pak se to stane. Tajemný zasvěcovací rituál cosi změnil. Kdesi v podzemí se cosi změnilo...

Divadlo

MACBETH – Too Much Blood, klasika tak trochu jinak

ldy MacbethDivadelní adaptace jednoho z nejznámějších děl mistra dramatu, Williama Shakespeara, v podání českého filmového a divadelního režiséra a dramatika Davida Jařaba svou nevšedností a minimalismem, až komiksovou stručností textů a precizním zpodobn...

Film

24. Festival francouzského filmu přilétá

FFF perexPořádání FESTIVALU FRANCOUZSKÉHO FILMU (letos ve dnech 18. až 24. listopadu) se u nás stalo letitou tradicí, letos je chystán už po čtyřiadvacáté. Svou základnu bude mít v Praze, ale jeho ozvěny proniknou i do dalších měst: do Brna, Českých Budě...