Co zosobňují Oscary

Co zosobňují Oscary

Tisk

oscar soska200Tak skončilo letošní oscarové klání. Ocenění opět děkovali a vznikal dojem, že Amerika znovu nabídla to nejlepší, co nabídnout mohla. Zvítězilo Argo (na snímku), hlásající že američtí správní hoši dokáží vysvobodit rukojmí i z drápů toho nejhroznějšího režimu, v tomto případě iránského.

 

 

 Co lze z letošního udílení pozlacených sošek odečíst? Na rozdíl od kritických průhledů na americké zahraniční mise, zpochybňující jejich oprávněnost i smysl (před několika lety bodovalo výrazně deziluzivní drama z Iráku Smrt čeká všude), se letos vynořila díla, která plna hrdého vlastenectví naopak opěvovala akceschopnost americké zahraniční politiky, potažmo speciálních výsadků. Vždyť kromě oceněného Arga se do nominace na nejlepší film ještě dostal snímek 30 minut po půlnoci, rekonstrukce dopadení nejhledanějšího teroristy světa bin Ládina.

Další zvláštností je, že v letošním ročníku chyběl jednoznačný favorit, který by na sebe nabalil nejvýznamnější ocenění (za nejlepší film, nejlepšího režiséra atd.). V minulých letech se takto stávalo docela často, stačí si vybavit snímky jako The Artist, Králova řeč, Smrt čeká všude, Milionář z chatrče, Tahle země není pro starý... Nejspíš se neobjevilo žádné natolik charismatické dílo, aby na sebe strhlo vícečetnou pozornost.

oscar Argo

Většinou se jednalo o tituly, které sotva překonají sezónní rozměr (Ang Lee získal cenu za režii tygrovitého dramatu Pí a jeho život, Quentin Tarantino za scénář k Nespoutanému Djangovi, Jennifer Lawrencová za výkon v hlavní ženské roli v Terapii láskou). Snad jedině Daniel Day-Lewis, coby charismatický prezident Lincoln ve stejnojmenném Spielbergově životopisu, nakročil k nadčasovějším hodnotám.

Položme si vůbec otázku, co vlastně získání Oscara znamená. Jistě se tím zvyšuje komerční potenciál i prestiž oceněného filmu. Jistě tu (spolu)rozhodují i všelijaké zákulisní tahanice a tlaky. Patrné rovněž je, že se daří produktům, které konvenují americkou společností (nebo spíše jejími elitami) vyznávaným prioritám.

oscar soska

Vždyť některá díla, ve zpětném pohledu hodnocená jako zásadní pro vývoj americké kinematografie, nejenže nebyla oceněna, ale někdy ani nominována! Stačí si připomenout Bezstarostnou jízdu, generační protestní výpověď z konce 60. let, filmy Chaplinovy, nemluvě o nezávislé tvorbě, ať již spojené se jménem Andyho Warhola nebo s dnes téměř zapomenutým sociálním dramatem Sůl země, natočeným doslova všem a všemu navzdory. Tudíž bychom neměli udělení oscarové sošky přeceňovat, je to hlavně součást zábavního průmyslu. Vždyť čím jiným byla oscarová sprška, která před několika lety dopadla na Pána prstenů - Návrat krále.

O letošní Oscary se navíc ucházely i produkty (a dokonce jich několik získaly!) nanejvýš pochybné. Mám na mysli třeba muzikál Bídníci - to kvůli sice hvězdnému činohernímu obsazení, jehož pěvecké kvality ovšem byly prabídné. Producenti se zřejmě obávali, že by divadelní sestava, jíž nejnověji vévodil uhrančivě naléhavý Alfie Boe (viz snímek), nebyla dostatečně atraktivní.

oscar Bidnici

Naproti tomu některé snímky, které by si ocenění zasloužily, vyšly úplně naprázdno, například vizuálně fascinující Divoká stvoření jižních moří. Ještěže lze přijmout verdikt ohledně nejlepšího zahraničního filmu - zvítězila Hanekeho Láska, jakékoli sentimentality zbavený obraz stáří. Byť by se jednalo o sázku na jistotu, protože tento snímek už dříve ovládl evropské filmové ceny i francouzské Césary.

Zavěrem bych napsal jediné: zdalipak si letos oceněné filmy vybavíme i příští rok?

Foto: www.enchantedserenityperiodfilms.blogspot.com, www.film.list.co.uk, www.cbc.ca


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Karel Mařík: „Dan McCafferty byl úžasně pokorný člověk a přítel“

marik 200Rocková muzika přišla o jednu ze svých největších legend. V poledních hodinách 8. listopadu se po vleklých zdravotních potížích vydal zaklepat na bránu rockového nebe někdejší frontman skotských Nazareth Dan McCafferty. Zpěvák s nezaměnitelným “chrap...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Maniak

maniak plakat200Psychologický thriller s názvem Maniak rozhodně není filmem pro slabší povahy. Jedná se o novodobé podání stejnojmenného filmu z roku 1980, které v sobě nese odkaz na Jacka Rozparovače. Premiéra tohoto temného příběhu bud...


Literatura

Bouřemi zmítaná Říše bouří

Rise bouri200Na žádnou jinou bouři jsem v životě nečekala tolik jako na Říši bouří. Sláva. Konečně ji držím v ruce. Po, pro mě lehce nezáživném povídkovém mezidílu Krvavé ostří, se dočkávám pátého pokračování Skleněného trůnu od Sarah J. Maas.

<...

Divadlo

Říjnové novinky na Dramoxu: divácky úspěšná Korespondence V+W i dojemných 4000 dnů

KorespondenceVW 1200x1200Online platforma Dramox.cz zahajuje podzimní sezónu hned několika diváckými hity. Pokud jste v Divadle Na Zábradlí nestihli jednu z nejúspěšnějších divadelních her posledních let Korespondence V+W, můžete se na ti teď podí...

Film

„A čo je víťazstvo pre mačku na rozpálenej plechovej streche?...“

kocka na rozpalene plechove strese200„...aby sa na nej udržala čo najdlhšie...“ hovorí Maggie (Elizabeth Taylor) svojmu manželovi Brickovi (Paul Newman) po ďalšej zosérie hádiek, ktoré prekonávajú. Maggie sa cíti ublížená, o...