Nenechte si ujít první díl z edice Zločiny na dvoře císaře Karla IV.

Nenechte si ujít první díl z edice Zločiny na dvoře císaře Karla IV.

Tisk

dabluv napoj 200První díl ze zamýšlené série her s mistrem teologie Damiánem a císařským notářem Jakubem ze Zbyn, nabídne setkání se zločinem a úkladnou vraždou v době panování Karla IV.

 

Společně s hlavními postavami, kterých se v jiskřivém dialogu ujali pánové Viktor Preiss a Tomáš Töpfer, navštívíme středověkou Prahu jako atraktivní prostředí rytířů, kazatelů, lapků a měšťanů i jejich žen a dcer, počestných i hříšných.

Historické příběhy Vlastimila Vondrušky patří mezi čtenáři detektivek už léta k těm nejoblíbenějším. Na poli rozhlasové hry má autor svou premiéru.

„Rozhlasové hry miluji a velmi rád je poslouchám. Jejich tvorba se však řídí jinými principy, než je tomu u románu. Nakonec jsem se rozhodl, že do té řeky vstoupím, a proto jsem napsal původní detektivní hru. Detektivní příběhy ze středověku mají své kouzlo v tom, že řešení nebývá podle jedné šablony, neboť soudci tehdy hledali spravedlnost především ve svém svědomí a srdci…“ (Vlastimil Vondruška)

dabluv napoj

Vlastimil Vondruška: ĎÁBLŮV NÁPOJ
První díl z edice Zločiny na dvoře císaře Karla IV.
Osoby a obsazení:
Jakub – Viktor Preiss
Damián – Tomáš Töpfer
Filip – Filip Kaňkovský
Majdalena – Tereza Dočkalová
Královna – Dana Černá
Purkrabí – Martin Zahálka
Písař – Miroslav Táborský
Johanka – Klára Sedláčková Oltová
Háta – Anna Theimerová
Beneš – Marek Holý
Lékař – Hanuš Bor
Rychtář – Lubor Šplíchal
Farář – Kryštof Nohýnek
Ponocný – Otmar Brancuzský a další

Celkový čas 57:33

Režie: Lukáš Hlavica

Premiéru rozhlasové hry odvysílal ČRo Dvojka.

https://www.radioteka.cz/detail/croslovo-773167-vlastimil-vondruska-dabluv-napoj


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

„Pokud děti vidí číst své rodiče, jistě si sami také najdou ke knize cestu…“

blecha zdenek 200Poslední dobou se objevuje stále více periodik obecního charakteru a o zajímavé čtení není nouze. Uvědomila jsem si, že mě trochu mrzí, že jsme se zatím nikde nedočetli o místní knihovně. Známe dobrovolný spolek Čarodějnice od Juliány...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Divný kořeny nabízí působivé svědectví doby

divny koreny 200Radioservis vydal před pár dny krátkou, leč velmi silnou audioknihu s příběhem Hany Frejkové s názvem Divný kořeny. Stejnojmenná kniha vyšla v roce 2007 a nyní si toto působivé svědectví můžete poslechnout přímo od aktérky.


Literatura

O století, v němž málokdy vítězila moudrost

Stoleti-moudrosti 200Při čtení Století moudrosti, pamětí Alice Herzové-Sommerové, sepsaných Caroline Stoessingerovou a do češtiny přeložených Libuší Čižmárovou, snad každého napadn...

Divadlo

Švandovo divadlo přináší mrazivý zážitek

zahrada perexKdyž slyšíte název Betonová zahrada a nečetli jste novelu Iana McEwana ani neviděli její filmovou verzi, asi máte mnoho představ, co se za trochu sterilním názvem skrývá. Přesně pro takové diváky bude nová inscenace mrazivým zážitkem. V Česku...

Film

Publicistický thriller ze současnosti: Čtvrtá mocnost

ctvrta mocnost200Do českých kin vstupuje německý koprodukční snímek Čtvrtá mocnost. Jeho autor Dennis Gansel, režisér mezinárodně oceněného filmu Náš vůdce (Die Welle, 2008), se opět vrací k tematice p...