Oceňovaný debut tasmánského autora přináší napínavý příběh z neobvyklého prostředí. Detektivka Hora Duchů vyšla v audio verzi

Oceňovaný debut tasmánského autora přináší napínavý příběh z neobvyklého prostředí. Detektivka Hora Duchů vyšla v audio verzi

Tisk

hora duchu200Na sklonku loňského roku vydalo Nakladatelství Host debut tasmánského autora Kylea Perryho v překladu Ireny Steinerové. Knižní předloha zaujala tvůrčí tým vydavatelství OneHotBook a tak její audio verze na sebe nenechala dlouho čekat. Audiokniha HORA DUCHŮ v režii Michala Bureše a interpretaci herce Aleše Procházky zaujme milovníky detektivních thrillerů s nádechem hororu a tajemna.

 

Hora Duchů (česky Host, 2021) je románovým debutem tasmánského autora Kylea Perryho, který byl přeložen do pěti jazyků a získal celou řadu literárních ocenění. Dílo těží z autorovy důkladné znalosti tasmánské přírody a jeho bohatých zkušeností s lidmi, kteří se ocitli na šikmé ploše. Detektivka s prvky thrilleru přináší napínavý a propracovaný příběh okořeněný pro české čtenáře a posluchače neobvyklými kulisami.

Když se v divočině tasmánských hor ztratí během výletu čtveřice náctiletých školaček, mají obyvatelé městečka Limestone Creek pocit děsivého déjà vu, neboť k podobné události tu došlo už v roce 1985. Právě od té doby mezi zdejší mládeží koluje strašidelná legenda o Hladovém dědkovi, který ve skalách číhá na hezké dívenky… Zkušený detektiv Con Badenhorst, který je k případu povolán, sice na pověry nedá, ale i tak je mu jasné, že ho čeká nadmíru složité vyšetřování. Musí se totiž vypořádat nejen se všemi podezřelými, ale také s rodinami pohřešovaných dívek, zkorumpovanými policisty, drogovými dealery a v neposlední řadě s intrikami místní celebrity – kamarádky zmizelých dívek mající na sociálních sítích stovky tisíc sledujících. A ještě mu za krk dýchá jeho šéfová, která se na rozdíl od něj nejvíce strachuje o vlastní reputaci. Podaří se najít děvčata živá? Kdo stojí za jejich zmizením? A proč má Con neodbytný pocit, že mu tady nikdo neříká celou pravdu?

Zvukovou verzi románu režíroval osvědčený režisér Michal Bureš. Pod jeho zkušenou taktovkou příjemný hlas a precizní interpretace Aleše Procházky svižně provede posluchače spletitým exotickým příběhem plným napětí. Temná hudební kulisa vhodně oddělující dějové pasáže tento zážitek ještě podtrhuje.

Kyle Perry je poradce pro mládež a drogové a alkoholové závislosti z tasmánského města Hobart. Vyrůstal v okolí tasmánských buší a moří, a proto je místní krajina nedílnou součástí jeho psaní. Jeho prvotina Hora Duchů (The Bluffs, 2020) došla ocenění u čtenářů i kritiky a dočkala se několika překladů. V roce 2021 mu vyšla druhá kniha The Deep, thriller z tasmánského pobřeží o novodobých pirátech, rodinných poutech a zradách i skrytých hrozbách, které číhají v mořských hlubinách.

Aleš Procházka (* 1963) po Gymnáziu Jana Nerudy vystudoval DAMU. Poté působil tři roky v Činoherním studiu v Ústí nad Labem a během následujícího angažmá v Městském divadle Kolín v letech 1989–1990 hrál i v pražském Činoherním klubu. V letech 1990–2006 ztvárnil řadu významných rolí v pražském Divadle pod Palmovkou a v současnosti účinkuje v několika inscenacích Městských divadel pražských nebo Divadla na Vinohradech. Kromě divadla je známý z televizních seriálů (např. Bambinot, Ordinace v růžové zahradě), rád se věnuje práci v rozhlase a exceluje v dabingu – hlas propůjčil mnoha hvězdám (např. Tomu Hanksovi, Kevinu Spaceymu) a namluvil také profesora Severuse Snapea ve filmech o Harry Potterovi či agenta Coopera v kultovním seriálu Městečko Twin Peaks.

hora duchu

Kyle Perry: Hora Duchů
Čte: Aleš Procházka
Délka: 14 hodin 23 minut

Více informací: https://onehotbook.cz/products/hora-duchu?_pos=1&;;_sid=c7a07d53c&_ss=r


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

„Rád píšu povídky,“ svěřil se nám Martin Benek, finalista naší literární soutěže

martin benek novy zivotNa jaře letošního roku jsme vyhlásili literární soutěž. Soutěžící měli napsat erotickou povídku. Je pravdou, že hned na počátku si porotci museli vyjasnit i to, co je ještě erotika a co už je za hranou… V září jsme odta...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Za časů ušatých čepic…

kubula-a-kuba-kubikula200Jo, jo, to bývaly časy. Venku nasněžilo, mráz lezl za nehty, děti sáňkovaly a koulovaly se, oblečení samý sníh a boty promáčené, dobře bylo. Prý tehdy světem chodil medvědář, který na poutích a jarmarcích předváděl ...


Literatura

„Taxikaření je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš“

Priznani taxikaru 200V nakladatelství Jota vyšla kniha Přiznání taxikářů vycházející ze stejnojmenné facebookové stránky. Ta má nyní tisíce sledujících a věřím, že po tomto počinu čísla ještě porostou.

 

...

Divadlo

Voskovec s Werichem ve skvělém představení V+W na Dramoxu

KorespondenceVW 1200x1200Nahlédněte do života géniů Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Dramox a Divadlo Na Zábradlí uvádějí představení Korespondence V+W, které se v červnu po 13 letech a 200 reprízách rozloučilo s div...

Film

Skandinávská filmová série Oddělení Q je zpět. Pátý díl Marco zamíří do českých kin na začátku srpna

DMarco 200o českých kin se 5. srpna vrátí populární filmová série Oddělení Q, která vzniká podle knižních bestsellerů dánského autora Jussiho Adler-Olsena. Stejně jako v sérii knižní i v kinech bude pátým dílem film s názvem Marco. Tým detektivů v čele s Carl...