PEKELNÝ JÍCEN

PEKELNÝ JÍCEN

Tisk

bezdez 200Říčka Ploučnice tekoucí mezi Stráží pod Ralskem a obcí Noviny, měla sloužit v 16 století pro potřeby člověka a pomoci mu při zpracování železa v hamru. K tomu však bylo nutno vytvořit vodní nádrž a svést vodu do skalní rokle. Neví se, jak dlouho trvalo jen za pomoci krumpáčů a lopat vykopat tunel dlouhý kolem 13 metrů a po 10 metrech další dlouhou chodbu v délce 41 metrů, mající výšku i šířku kolem 4 metrů. Okolní pískovcové skály dobře propouští vodu a nádrž se nikdy nenaplnila. Hamr sice pracoval, ale voda tam byla přiváděna náhonem od Stráže.

Hamr ani pozdější přádelna tam už dlouho nestojí, ale umělý vodní tunel, kterým dál protéká řeka, můžeme obdivovat i dnes. A to už od 19 století, kdy za světla loučí, mohli návštěvníci vidět tento technický, barevný zázrak.

Využili jí i součastní  filmaři a byla vidět v pohádkách Z pekla štěstí 2 či Princezna a písař. A také často tam můžete vidět vodáky při splouvání řeky. A protože přes obec Noviny vedou i dvě cyklotrasy, tak i cyklisty.

bezdez1

Průrva Ploučnice je od roku 1997 prohlášena kulturní památkou a místní se o místo kolem ní, starají náležitě pečlivě. Letos 23. července pořádají již 3 ročník Splutí Ploučnice. Pokud se budete v blízkosti pohybovat, neopomněte jí navštívit, stojí za to.

bezdez2

 Foto: autorka
http://www.novinypodralskem.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zámkem až do Betléma

200rozBývávalo, že zámky a hrady se uzavřely na podzim veřejnosti, jako kdyby spaly a čekaly na jarní sluníčko. Už dávno je tomu jinak. Koncem října sice skončí na většině z nich sezóna (někde jedou celoročně), ale v prosinci se probudí a připravují sváteční ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Zjistěte, jak to chodí v psychiatrické léčebně

naruseni 200V nakladatelství Portál vyšla kniha Narušení, která patří k nejznámějším dílům psychologické beletrie. Byla také zfilmována – v hlavních rolích ve filmu z roku 1999 se představily Winona Ryder a Angelina Jolie.

Divadlo

Třeskutý duel vlašáku a mungo klíčků v Divadle Kalich

zenazapultemperexKoloniály se smíšeným zbožím nejsou jen tak obyčejné obchody. Nejen za pultem, ale také před pultem mezi regály s různorodým artiklem se denně odehrávají podivuhodné lidské i potravinové příběhy. Proto není divu, ...

Film

Jersey Boys aneb každý si to pamatuje, jak chce

Jersey boys 200Film Jersey Boys (2014) vznikl pod rukama režiséra Clinta Eastwooda. Dlouholetá zkušenost s tvorbou komerčních filmů je na každém záběru patrná a nenechává diváka ani na chvíli odpočinout. Snad jen během hudebních vystoupení kapely The ...