Klapka – letní filmová škola po čtyřicáté!

Klapka – letní filmová škola po čtyřicáté!

Tisk

LFS perexJiž po čtyřicáté se během týdne na přelomu července a srpna stane z Uherského Hradiště, toho menšího ospalého městečka, centrum filmu. Bylo by však zbytečností hledat červený koberec a na něm se promenádující hvězdy. Ty může běžný účastník potkat přímo v hradišťských ulicích. Stejně tak se nehraje na soutěžní sekci a vítěze, prioritou „filmovky“ je vzdělávání v oblasti filmového umění. Čtyřicátá edice Letní filmové školy proběhne od 25. července do 2. srpna 2014.

 

 

Sekce Fokus se v letošním roce zaměří na španělskou kinematografii. Mimo jiné tak bude na plátnech hradišťských projekčních míst zmapován současný španělský film. Volba padla na snímky, které bodovaly na mezinárodním filmovém festivalu v San Sebastianu, byly nominovány na cenu Goya. Na přípravě této sekce se podíleli odborníci na slovo vzatí, a to redaktoři prestižního španělského serveru El Antepenúltimo Mohicano.

Při vybírání filmů do sekce Inventura dochází k pátrání ve filmových archivech a následnému oprašování kopií. Diváci se budou moci letos pokochat filmy režiséra Roberta Bressona, budou uvedena všechna jeho celovečerní díla, doplněná lektorskými úvody.

Inventarizovat se dále budou screwballové komedie, tedy komedie plné bláznivých zápletek a slovních přestřelek, jež se začaly natáčet ve třicátých letech minulého století. Na plátna kin se tak dostanou díla jako Stalo se jedné noci, Příběh z Philadelphie a jiné.

Specialitu Letní filmové školy tvoří sekce Film a živá hudba, kdy němé filmy promlouvají díky hudebním skupinám. Známé rčení praví „za vším hledej ženu“ a toto rčení bylo nejspíše inspirací při volbě jednotlivých filmů pro letošní ročník, kdy na plátně znovuožijí hvězdy Greta Garbo, Pola Negri,Asta Nielsen a další. Na pódia pod filmovým plátnem letos míří Bratři Orffové, Ille, Tomáš Palucha, DVA nebo třeba Zrní.

O půlnoci sice končí den, ale rozhodně ne ten v Uherském Hradišti v době „filmovky“. Kolem půlnoci se rozjíždí sekce Půlnoční delikatesy, po kterých budou mít diváci sny různé, rozhodně však ne klidné. Španělské horory budou jistě příčinou, proč se raději zdržovat v místech, kde to žije do brzkých ranních hodin.

Sekce Spektrum se letos zaměří na současný britský sociální film a také na porn-art, tedy zobrazování hardcore erotiky a porna v současné filmové tvorbě.

Svou vlastní sekci mají filmy pocházející ze zemí bývalé visegrádské čtyřky Visegradský horizont. Tak jako v minulých ročnících bude představen průřez jednotlivých národních kinematografií od minulosti, kdy vznikla řada nyní již legendárních filmů až po současnost, kdy dojde k představení filmových novinek a mladých talentovaných tvůrců.

V sekci Asociace českých filmových klubů uvádí se diváci seznámí s novinkami, které se dostaly během uplynulého roku do distribuce a současně s filmy, které do distribuce v nejbližší době půjdou.

Osobnost, které chtějí organizátoři Letní filmové školy letos vyseknout poklonu a seznámit diváky s jejím přínosem české kinematografii, je Miroslav Krobot.

Zásadní novinkou čtyřicátého ročníku filmovky je, že se pořadatelé zaměří i na dětského diváka. Kromě úvodního dne se každý den v šapitó uskuteční mezi 14. a 16. hodinou projekce vzniklé vespolupráci s Českou televizí, jejichž hlavním obsahem budou starší i novější večerníčky. Doplní je pohádky brněnského divadla Koráb a kreativní dílny. Ač má filmovka nezmenšující se počet návštěvníků, tak pořadatelé přistoupili k filmové výchově nové generace.

Letní filmová škola není jen o filmech, ale i o jiné kultuře. Letošní ročník bude našlapán nejen filmy, ale také divadelními představeními. Kromě úvodního dne filmovky se každý večer uskuteční divadelní přestavení. Dejvické divadlo přiveze svou inscenaci Ucpanej systém, Zlínské městské divadlo uvede Kabaret Astragal, Divadlo VOSTO5 se představí s inscenací Slzy ošlehaných mužů. Takže pokud u někoho nastane předávkování filmem, lze večer strávit i jinak „kulturně“. A kdyby i divadlo bylo málo, tak může návštěvník zavítat každý večer na hudební stage na Masarykově náměstí a užít si koncert nebo zhlédnout jednu z výstav.

Letní filmová škola zakotvila v českém letním festivalovém kalendáři již před třiceti devíti lety. Přesto má účastníkům stále co nabídnout, stále jim přináší nové a nové poznatky, neotřelé filmové zážitky a není pochyb o tom, že čtyřicátý ročník z tohoto schématu nevybočí.

LFS

Název akce: Letní filmová škola

Datum a místo konání: 25. 7. – 2. 8. 2014

Pořadatel: Asociace českých filmových klubů

Zdroj foto: http://www.lfs.cz/lfs14/soubory/press/logo-lfs-2014.jpg

www.facebook.com/letnifilmovaskola?ref=ts&;fref=ts
www.lfs.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

O české hudbě s Wolfgangem Sawallischem

200 sawallischVýběr z rozsáhlého rozhovoru s Wolfgangem Sawallischem, který vedl v září 1987 v Praze Milan Slavický. Ten v úvodu píše, že dirigent odpovídal na otázky způsobem, který charakterizuje i jeho práci s interprety: „s vlídnou uvážlivostí, ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Berlinale uvede nový slovensko-český film Viery Čákanyové Poznámky z Eremocénu

Notes from eremocene 200Nejnovější film mezinárodně uznávané slovenské režisérky Viery Čákanyové bude mít světovou premiéru na 73. ročníku Berlinale. Jeden z nejprestižnějších světových festivalů kategorie A zařadil slovensko-český snímek Pozn...


Literatura

Těžká planeta probouzí zájem o vědu. A vášeň poznávat.

altDnes již kultovní antologii sci-fi povídek Těžká planeta sestavil Isaac Asimov, jeden z největších mistrů žánru vědeckofantastické literatury a držitel prestižní SF ceny Nebula. Začlenil do ní dvanáct příběhů, které svou o...

Divadlo

Sbor Dejvického divadla přinesl do Zlína hru Kakadu

kakadu 200Zlín ožil již 20. ročníkem mezinárodního kulturního festivalu Setkání/Stretnutie a měl tu čest přivítat i část sboru Dejvického divadla. Ti nám předvedli hru Kakadu, která nám v obrazech a útržcích ze života mladé autistické ženy reflektuje svět.

Film

Cizinec ve vlaku

Cizinec1Představte si, že jedete do práce. Stejně jako včera. Stejně jako před měsícem. Stejně jako loni. Stále stejnou cestou. Už celých deset let. Se stejnými tvářemi kolem vás. Každodenní rutina, která se opakuje beze změny. Až jednoho dn...