Muzeum otevírá novou výstavu o Antonínu Dvořákovi

Muzeum otevírá novou výstavu o Antonínu Dvořákovi

Tisk

dvorak200Národní muzeum 11. dubna 2016 v 18 hodin otevře novou výstavu Antonín Dvořák interpret. Výstava v Muzeu Antonína Dvořáka představuje skladatele v méně známých rolích dirigenta, klavíristy, varhaníka a violisty.

 

 Expozice prezentuje unikátní nástroje – dvě violy a skladatelův klavír zn. Bösendorfer, na které Dvořák hrál, či další zajímavé předměty související se skladatelovým interpretačním uměním. Návštěvníci si budou moci prohlédnout dirigentskou taktovku či skřipec sloužící k uchycení not na Dvořákův klavír. Zajímavostí jsou i brýle používané Dvořákem při dirigování orchestru a stříbrné pouzdro na doutníky – dar od českých hudebníků.

Dvořák byl nejen významným hudebním skladatelem, ale i dirigentem, varhaníkem klavíristou a violistou. Varhaníkem se vyučil ve varhanické škole v letech 1874–1877. Poté působil jako varhaník tři roky v kostele sv. Vojtěcha. Dvořák s oblibou hrál na varhany kdykoli k tomu byla příležitost, dokonce bezplatně zastával místo varhaníka během svého pobytu v americkém Spillville.
Za dirigentský pult se Dvořák postavil tentýž rok, kdy opustil stálé místo varhaníka. Vedla ho k tomu nutnost provádět svá vlastní symfonická díla, neboť pražský koncertní život byl velmi chudý. Ačkoliv byl samoukem, stal se uznávaným dirigentem.

dvorak9


Jako violista poprvé koncertoval v roce 1859 s orchestrem Karla Komzáka, následovalo téměř devítileté působení v orchestru Prozatímního divadla, kde hrál pod vedením Bedřicha Smetany či Richarda Wagnera. Klavír byl pro Dvořáka při komponování nutností, avšak u klavíru nejenom komponoval, ale také interpretoval svoje skladby na soukromých či veřejných vystoupeních. Poprvé Dvořák veřejně vystoupil v roce 1875 na koncertě Umělecké besedy, kde doprovázel svoji ženu Annu při interpretaci písní z cyklu Písně slova Elišky Krásnohorské, op. 9. Před svým odjezdem do Ameriky v roce 1892 se Dvořák zúčastnil koncertního turné po Čechách a Moravě, kde vystupoval jako pianista v triu s houslistou Ferdinandem Lachnerem a violoncellistou Hanušem Wihanem.


Muzeum Antonína Dvořáka je otevřeno ve dnech úterý – neděle od 10 do 13.30 hodin a od 14 do 17 hodin. Národní muzeum spravuje nejrozsáhlejší a nejvýznamnější soubor dvořákovských materiálů na světě.                                                                                                                                                    
Výstava potrvá do 28. března 2017.  

Ilustrační foto autor www.nm.cz , www.muzeum3000.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dalibor Buš: Herectvo ma zásadne zmenilo

DB perexNarodil sa v Hranicích. Odmalička veľa čítal a doslova hltal westerny. Neskôr knihy zahodil, začal športovať a objavil v sebe najhoršieho futbalistu okresu. Časom zahodil aj loptu, vzal do ruky meč a objavil v sebe srdce bojovníka. Raz šermoval s ta...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Naše fotoreportáž – Co skrývá donedávna utajované podzemí hotelu Jalta

jalta 200Pražský hotel Jalta byl vybudován na místě domu, který byl poničen při bombardování na jaře roku 1945. Dům byl stržen a na jeho místě v roce 1953 začal růst hotel Jalta s utajovaným protiatomovým krytem. Hotel vznikl na přání prezidenta Antonína Zápot...

Z archivu...


Literatura

Máte rádi knihy o randění? Psí tinder vás pobaví

psi tinder 200V březnu vyšla pod hlavičkou nakladatelství XYZ humoristická kniha Petry Mackové Hrochové s názvem Psí tinder. Už podtitul Randění z po(d)hledu vašeho psa zní zábavně a v podobném laškovném duchu, s lehkostí a odstupem se nese i celá kniha....

Divadlo

Je přátelství víc než láska?

stara dobra kapela 200Studentská, a třebaže jen platonicky prožitá láska poznamená člověka na celý život. Ve většině případů zanechají tyto leckdy i první příznaky zamilovanosti příjemné vzpomínky. Najdou se však případy, které vyjdou z tohoto neop...

Film

20 let Projektu100

projekt pernyden perexProjekt 100 byl poprvé uveden do českých kin v roce 1995. Dnes již slaví 20-té výročí. Za jeho působení bylo do kiny uvedeno 179 filmů a vidělo je přes 800 tisíc diváků.