Projekt Carya vydal atmosférický debut

Projekt Carya vydal atmosférický debut

Tisk

carya 200Martin Smělík a Barbora Gajdošová tvořící projekt Carya vydali nedávno debutovou desku s názvem Tales for Z. Ta vznikla v jejich domácím studiu a zvukově se volně inspiruje v elektronice, trip-hopu a v některých polohách nezapře ani vlivy kytarové alternativy. Album vyšlo na komunitním labelu Bughead Records.

 

Dvojice koncertovala už od roku 2016 pod názvem Mimo, v němž tíhla zejména k akustičtějším polohám. Úspěšně se zúčastnili např. soutěže Radia Wave Startér a zahráli si i na festivalech jako jsou Beseda u Bigbítu či United Islands. Etapa někdejších Mimo skončila na jaře roku 2019, když vydali poslední dvě skladby na komunitní kompilaci labelu Bughead Records společně s Billow, Yasminou Melliti či Naive Music. Tyto skladby zároveň předurčovaly proměnu jejich zvuku. Zatímco některé důležité prvky jako atmosférické dvojhlasy a kytara, tentokrát však zejména elektrická, se přenesly i do nového projektu, Carya je v mnoha ohledech výrazně odlišná.

„V posledních dvou letech jsme čerpali inspiraci, skládali po večerech v našem brněnském bytě a objevovaly možnosti, které nám přinášel nový přístup ke skládání. Vyjížděli jsme na chatu a jiná místa, která nám umožňovala na několik dní vypnout a věnovat se jenom hudbě. Vše jsme se při tom snažili poctivě nahrávat, což se také stalo základem naší cesty k tomu, jak konečně dotáhnout nějakou nahrávku do spokojeného konce a filosofií, která je nám vlastně i přes všechny své zvukové nedokonalosti nejbližší,“ přibližuje Martin vznik alba, které kapela nahrála kompletně mezi zimou a létem roku 2020. Na jeho mixu a masteringu se posléze podílel také Vincent Stránský

carya1

Na albu se mísí pasáže klidu linoucí se v potemnělé atmosféře elektronického zvuku s naléhavostí a energií, kterou do písní vnáší kytarové riffy, éterické vokály i beat. Album nemá jednotné téma, písně však spojuje inspirace v příbězích, a to jak knižních, tak těch osobních.

„Pocity absolutního klidu, napětí i bouře. Jezero i les. Všednost dní i bezmoc. Izolace. Víra i ekologie. Či boj o přirozenost sebe sama,“ poodkrývá Barbora témata některých písní. Na snahu vyobrazit různé příběhy odkazuje také samotný název alba - Tales for Z, které je zároveň věnováno dceři, jež se dvojici narodila v září roku 2020. „Nějak tak naivně doufám, že se Zoja skrze toto album někdy dostane ke knihám, které jsou v něm obsažené,“ doplňuje zpěvačka.

Album je možné stáhnout či zakoupit, a to jak v digitální formě, tak na kazetě na Bandcampu kapely.

carya2

Více informací:
FACEBOOK: https://www.facebook.com/caryasound
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/caryasound/
SPOTIFY: https://open.spotify.com/artist/3Vc55PQduBB5KlwAS8MAYC?si=Cv0gtE1yTlGa9_3loK2ODg&;nd=1
BANDCAMP: https://carya-sound.bandcamp.com/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kouzelník Ríša Nedvěd: „Rekvizity kupuju jen občas, takže za ně moc neutrácím.“

Richard NedvědKouzelníka a vyznavače takzvané trapnomagie Ríšu Nedvěda proslavila především účast v reality show ČeskoSlovensko má Talent. Aktivní byl a je také v divadle Na Stojáka.  Tajemství triků nám ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Gleitzman Morris - Kdysi

kdysi200Kdysi jsem seděla v obývacím pokoji, zírala do vypnutého televizoru, v rukách dřímala knihu v šedivém přebalu se smutně sedícím židovským chlapcem v popředí a siluetami nacistů v pozadí a po obličeji se mi kutálely slzy.

Divadlo

Smějte se! Přichází jeho urozenost Leonard z Prasečkova

pan-z-praseckova 200Více jak po půl století se vrací na české jeviště Molièrova komedie-balet Pán z Prasečkova. Hra, která sloužila pro pobavení šlechty po náročném lovu, se teď snaží získat diváky, pod režijním vedením Han...

Film

Slavní režiséři předkládají lekce filmu

lekce 200Režisér Laurent Tirard (také u nás proslavený nejen Molièrem, ale hlavně dvěma díly Mikulášových patálií) se k filmování dostal přes novinářskou praxi. Pro časopis Studio Magazine recenzoval filmy a také chystal hovory s nejslavněj...