Po stopách svatého Vojtěcha

Po stopách svatého Vojtěcha

Tisk

BRANA-POUTNIKU 200Jedním z nejzajímavějších hudebních počinů roku 2012 je Brána poutníků z dílny Jiřího Pavlici. Skladatel a muzikant se nechal inspirovat odkazem svatého Vojtěcha, evropského poutníka a světce. Prezentaci díla v koncertním provedení mezinárodního projektu Europera v katedrále sv. Víta zachycuje dvoudisková edice (CD+DVD).

 

Vše je tu působivé: prostředí, hudba i zpěvy. Stačí zaslechnout úryvek a už myslíte na poselství či varování: „Voda a oheň jsou živly, které nikdy nespojíš/ Mezi trůnem a holí poutníka je propast veliká/ Mezi nebem a zemí vznášíš se/ pak chvíli stojíš: rozerván!“ Cítíte se osloveni?

Jiří Pavlica udělal moc dobře, když přizval ke spolupráci česko-polskou básnířku Renatu Putzlacher, která vytvořila texty devíti částí oratoria. Pouze v úvodu skladatel vycházel z latinského textu legendisty 11. století Bruna z Querfurtu.

Interpretaci díla pod vedením dirigenta Miloše Krejčího obstarali mladí muzikanti z mezinárodního projektu Europera. Právě spolupráce s mladými nadanými hudebníky tří zemí (Německo, Polsko, Česká republika) jen umocňuje Pavlicův umělecký záměr – vytvořit prostor pro muzikantský dialog, porozumění, toleranci. Kvalitu provedení nepochybně zvyšuje vynikající baryton Romana Janála a nenapodobitelný přednes Alfréda Strejčka.

„Putuješ dál, a když tě budí cinkot zvonců víš, že jsi doma/ Jenže svět ten mluví jinou řečí/ Ty chceš jít do všech konců, být lidem blíž a rozdat se/ Jenže tvá touha maří plány něčí/ Necháš se dobou pohltit, jež bere duši klid/ schováváš v dlaních zasmušilou tvář….,“ zpívá se v Otázkách a nezní to až tak úplně archaicky.

BRANA-POUTNIKU

Tvůrčí duch Jiří Pavlica vychází z předpokladu, že každý člověk je poutníkem, který v životě prochází nejrůznějšími branami, od zrození k objevování nových a dalších obzorů, až skrze nejrůznější poznání dospěje k bráně poslední, k bráně jiné dimenze. Také lidé 21. století jsou takovými poutníky. Navazují na to, co bylo kdysi, svými skutky naplňují přítomnost a předznamenávají to, co přijde po nich. Oratorium Brána poutníků se inspiruje odkazem svatého Vojtěcha, jehož hledání sebe sama v neklidné Evropě na konci 1. tisíciletí, snaha přesáhnout bariéry v člověku směrem k duchovním hodnotám, a především pak opravdovost ve víře a v životě, může být apelem i pro dnešní svět.

Za naléhavě aktuální lze označit například skladbu Chtivost slávy. „Na obrazovce vidíš svoji tvář/ někdo Ti promítá film o tobě/ Hraješ v něm hlavní roli/ Tolik máš, přece Tě láká klamné slávy lesk/ To světlo jednou zhasne…“ K jinému zamyšlení svádí úryvek z části oratoria nazvané Je taková zem: „Něco tluče, hluk se teď dobře prodává/ Stále to tluče, to bubnování je na poplach/ Hle, on tam stojí a nemá strach/ Teď zuj si boty, vše tady nech/ nic s sebou nevezmeš na druhý břeh…“

V Pavlicově hudbě zaslechnete neurotický neklid současnosti i pozvání na cestu – někam blíž k harmonii, kterou mnoho lidí jen obtížně hledá. Důležité je vědět, že možnosti, jak projít úzkou branou a vydat se po úzké stezce, se stále nabízejí. Jen nepromarnit čas. To je to, oč běží. A nejen v hudbě.

Brána poutníků
Interpret: Jiří Pavlica & symfonický orchestr a smíšený sbor Europera
Žánr: Vážná hudba
Skladby (+ mluvené slovo):
CD: 1/ Vykvetl nachový květ, 2/ Otázky, 3/ Magdeburský Babylon, 4/ Voda a oheň, 5/ Chtivost slávy, 6/ Chrám ticha, 7/ Půjdem do Břevnova, 8/ Čas běží, 9/ Je taková zem, 10/ Kam kráčíš, Vojtěchu
DVD: 1/ Z velikých rodičů větší syn, 2/ Vykvetl nachový květ, 3/ Jakoupak řečí ke mně, světe, promlouváš?, 4/ Otázky, 5/ Živote, chci poznat tvůj rub i líc, 6/ Magdeburský Babylon, 7/ Stojíš sám, rozerván, 8/ Voda a oheň, 9/ Jak malý z pohledu věčnosti, 10/ Chtivost slávy, 11/ Unavil mě světa šum, 12/ Chrám ticha, 13/ Nezoufej a začni znova, 14/ Půjdem do Břevnova, 15/ Svět křičí, užij si, dokud je čas, 16/ Čas běží, 17/ Netápu a mám mír v duši, 18/ Je taková zem, 19/ Vidím jeho tvář, 20/ Kam kráčíš, Vojtěchu
Stopáž: CD 51:13, DVD 65:02
Vydavatelství: Indies Scope, 2012
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto /obálka: www.indies.eu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Juraj Červenák: „Mí hrdinové nejsou žádní uhlazení rytíři v naleštěné zbroji. Krvácejí, potí se a chodí na záchod.“

juraj cervenak 200Juraj Červenák je jedním z nejuznávanějších spisovatelů fantastiky u nás i na Slovensku. Jeho knihy, příběhy o Roganovi, ale třeba i osudy Conana, se rychle dostaly do podvědomí čtenářů a došlo k jejich rychlé oblibě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Klejinčino tajemství

 

Klejinka 200Klejinka. Krásná, tajuplná vila z počátku 20. století, projektována slavným Aloisem Fousem jako jeho prvotina, pro zámožnou rodinu továrníka Kleina. Po něm je i vila pojmenována.

...

Divadlo

Igor Bezdieniezhnykh z Tanečního centra Praha je mistrem a vicemistrem Evropy ve stepu

Igor Bezdieniezhnykh European TAP Dance Championship 2023Stepař Igor Bezdieniezhnykh, pedagog a absolvent konzervatoře Taneční centrum Praha, patří mezi nejlepší ve svém oboru. Tanečník, který je původem z ...

Film

Princezna rebelka bez meče a magických sil čelí mimořádnému nebezpečí

princezna rebelka200Animované dobrodružství z jednoho království, kde se malá uličnice a rebelka začne vydávat za princeznu. Přepych na hradě si ale dlouho neužívá, protože vyráží na dobrodružnou cestu za záchranou korunního prince. Pro filmové dobrod...