Zoufalec: Životní příběh muže, který přišel o všechno

Zoufalec: Životní příběh muže, který přišel o všechno

Tisk

Zoufalec 200Nakladatelství Brána přesně před rokem vydalo velmi poutavou knihu s názvem Zoufalec z pera spisovatelky They Schejbalové. Jde o neotřelý příběh, který se díky komplikovanosti osudu hlavního hrdiny může zdát těžko uvěřitelný, jakmile si ale čtenář uvědomí, že jde o dílo inspirované skutečností, dojem z něj to umocní.

 

 

 

Ne náhodou spatřil Zoufalec světlo světa v březnu - měsíci knihy. Pro milovníky hlubokých lidských příběhů je to skutečná lahůdka. Už to, že si autorka Thea Schejbalová vybrala hlavního hrdinu z „okraje společnosti“, může být pro budoucí čtenáře velkým příslibem.  
Román vypráví o třiapadesátiletém bezdomovci Josefovi. Jeho osud by mohl být stejný jako u většiny ostatních lidí bez domova a autorka by jen mohla sledovat, jak se přizpůsobuje stylu života vedoucího k degradaci lidské důstojnosti a nakonec i mentality. Josef ale má to štěstí, že se setkává s osmatřicetiletou dobře situovanou dámou (a zároveň vypravěčkou), která v něm dokáže vidět víc než ztracenou existenci.
Na tomto místě možná většinu čtenářů napadne, že rozuzlení už je nasnadě – Josef a vypravěčka se dají dohromady a když nebude následovat rovnou happy end, možná se objeví ještě nějaká zajímavá zápletka. Zoufalec ale není román z červené knihovny, nýbrž dobře propracované sociopsychologické dílo. A tak vypravěčka a Josef sice začnou vztah, ale ryze přátelský. Jak vypravěčka toho (svým způsobem zvláštního) muže postupně poznává a naslouchá povídání o jeho minulosti, rozhodne se, že o něm napíše knihu.
Najednou Josefa poznáváme jako chlapce, který prožívá strasti a slasti dospívání téměř jako kdokoliv jiný. Později však potkává osudovou ženu svého života – krásnou a ambiciózní Natálii. Ta se do něj zamiluje, byť jeho dělnický původ neodpovídá jejímu postavení.  Zruší zasnoubení s Italem Vittoriem a i přes odpor rodičů se provdá za Josefa.

Zoufalec


Josefův život s Natálií ale není vůbec jednoduchý. Poté, co se oba osamostatní a začnou si žít po svém, se Natálie manžela snaží převychovat - chce z něj udělat člověka na své úrovni. Udělat z truhláře muže mravů vyšší společnosti se jí ale nedaří. Krom toho na Josefa velmi žárlí. Její žárlivost je až patologická a vyvrcholí v pokus otrávit sebe i manžela plynem. Její záměr se naštěstí nezdaří.
Natálie nakonec od Josefa uteče a schová se neznámo kde. Josefovo další směřování je již patrné, neboť kompozice příběhu se v kruhu vrací tam, kde začal. Teď už je jen otázkou, jestli se vypravěčce podaří vydat knihu o Josefovi a jak to s charismatickým bezdomovcem nakonec dopadne…

Zoufalec je román, který by rozhodně na knižních pultech neměl zapadnout mezi ostatními. Je to kniha, která má co nabídnout – nosný příběh a vhled do světa lidí, před kterými většinou spíš uhýbáme očima, aniž bychom tušili, kým byli dřív a čím si museli projít. Autorka má velký dar obrazotvornosti, a tak se její líčení celkem přirozeně v mysli čtenáře mění na film. Barvitý snímek plný emocí, zoufalství, ale i nových nadějí, který vidět jednou nestačí…

Zoufalec
Autor: Thea Schejbalová
Žánr: psychologický
Nakladatelství: Brána
Rok vydání: 2014
Počet stran: 300 stran
Hodnocení: 95 %

Zdroj foto: brana-knihy.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zámkem až do Betléma

200rozBývávalo, že zámky a hrady se uzavřely na podzim veřejnosti, jako kdyby spaly a čekaly na jarní sluníčko. Už dávno je tomu jinak. Koncem října sice skončí na většině z nich sezóna (někde jedou celoročně), ale v prosinci se probudí a připravují sváteční ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Za tajemstvím radosti z běhu při Běhání s Keňany

200litZnáte-li úspěšný McDougallův bestseller Born to Run nebo patří-li mezi vaše koníčky běh, pravděpodobně vás upoutá i titul nakladatelství Mladá fronta Běhání s Keňany, kterou napsal
vášnivý běžec a novinář Adharanand Finn.

...

Literatura

Kniha filozofie stojí za to

kniha filozofie 200Nakladatelství Universum již podruhé vydala nádherně zpracovanou Knihu filozofie, která nám přináší všeobecný přehled dějin filozofie a nastiňuje myšlenkové pochody na pozadí dějin.

...

Divadlo

Premiéra muzikálu v Brně: Ženy na pokraji nervového zhroucení

foto perexPodle známé filmové komedie Pedra Almodóvara  z roku 1988 se v londýnském West Endu pustili naslovo vzatí odborníci muzikálového  žánru, Jefrey Lane (libreto) a David Yazbek (hudba a text písní) do divadelní...

Film

Co přinesou ozvěny Febiofestu ve Zlíně

febiofest 200V tomto článku bychom vás rádi informovali, na jaké filmy můžete vyrazit od 15. do 17. dubna do zlínského Golen Apple Cinema v rámci regionálních ozvěn Febiofestu.

...