Za tajemstvím radosti z běhu při Běhání s Keňany

Za tajemstvím radosti z běhu při Běhání s Keňany

Tisk

200litZnáte-li úspěšný McDougallův bestseller Born to Run nebo patří-li mezi vaše koníčky běh, pravděpodobně vás upoutá i titul nakladatelství Mladá fronta Běhání s Keňany, kterou napsal
vášnivý běžec a novinář Adharanand Finn.

 

 

 

Ten v roce 2011 společně s manželkou a třemi dětmi přesídlil na půl roku z Londýna do Keni, do oblasti Velké příkopové propadliny, slavného Itenu - Mekky nejlepších běžců planety, aby objevil jejich tajemství. Nevím, jestli se mu to tak úplně podařilo, ale pěkně popořádku.

Finn v Africe hledal odpověď na otázku: Proč se v žádné jiné zemi nerodí takoví běžci, jako právě v Keni? Jak je možné, že běžci z jednoho keňského kmene už desítky let kralují v nejnáročnějších běžeckých disciplínách? Proto se při svém pátrání spolu s nimi účastnil běžeckých soustředění s cílem připravit se na nejtěžší maraton na africkém kontinentu. Aby získal více informací, zpovídá během svého pobytu skromné vítěze místních i zahraničních závodů i svérázné trenéry a sportovní manažery. Především chce ale zjistit, jestli je možné po letech občasných tréninků dosáhnout i po třicítce radost z běhání.

lit

Po příjezdu do Afriky zažívá celá rodina kulturní šok. I když si mysleli, že jsou na místní poměry připraveni, skutečnost přece jen předčila jejich očekávání. Nízká životní úroveň obyčejných obyvatel a velké sociální rozdíly, jiná mentalita a celkový přístup k životu je čas od času opravdu zaskočily. Byly i chvíle, kdy to chtěli zabalit a předčasně se vrátit do Anglie.
Nakonec však všechny obtíže společně a za pomoci přátel překonali a Finn nasbíral potřebné zkušenosti, které zúročil snad podle svých představ.

Jeho líčení pobytu v Itenu je zajímavé, avšak chybí mi v něm takové to koření, kterým naopak oplývá vyprávění McDougalla v knize Zrozeni k běhu. Adharanand Finn popisuje hlavně to, jak se účastnil tréninků s místními běžci, všímá si jejich mentálního nastavení, sonduje u trenérů, v čem to vězí, že jsou závodníci tak dobří, a občas nás nechá nahlédnout i pod atraktivně vyhlížející povrch a my můžeme vidět pravé důvody, proč Keňané běhají. A ty už nejsou tak pěkné, jako ona proklamovaná radost z běhu. Trénují proto, že chtějí vítězit, vydávají ze sebe to nejlepší, protože když budou první, budou bohatí. A až dostanou tu spoustu peněz, koupí si domek, pozemek, pár koz a televizi s obrovským satelitem, větším než ten dům. Ze zbytku zabezpečí co největší část rodiny. A proto si jich jejich rodiny váží – že dokázali zvítězit a vydělat tím peníze. Aniž bych chtěla paušalizovat, je to první důvod, proč mi při čtení Finnovy knihy bylo tak trochu smutno. Za druhé to bylo díky mému pocitu, že si až příliš často stěžuje na místní poměry, i když on to možná vnímal jen jako konstatování. Mně to občas připadalo jako fňukání civilizací zhýčkaného Angličana.

Důležité však je, že on sám má z celé anabáze dobrý pocit a že našel to, co hledal – radost z běhu při svém Běhání s Keňany. Pokud svými zápisky inspiruje i čtenáře k tomu, aby se začali hýbat a věnovali se jakémukoli sportu, nejen běhu, splnila jeho mise účel.

Běhání s Keňany/ Adharanand Finn (Running with the Kenyans)
Překlad: Jiří Balek
Žánr: populárně naučná literatura
Nakladatelství: Mladá fronta, 2012 (www.mf.cz )
Počet stran: 224, pevná vazba s přebalem, vlepená textilní záložka
Hodnocení: 79 %

Knihu si můžete objednat ZDE


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vyzrálost člověka se pozná podle toho, že dokáže dělat něco i pro druhé, říká Alena Hájková

alena hajkova perexAtraktivní, zajímavá, temperamentní, akční, inteligentní, empatická, pokorná...  Tak nějak bych charakterizoval paní Alenu Hájkovou, jednatelku agentury VIP osobnosti. Řadu let organizuje zajímavé akce, na jiných zase spoluprac...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vstupte s Davidem Rakerem do Údolí mrtvých

Údolí mrtvých, perexO knihách Tima Weaver jsem slyšela jen samou chválu. Proto bylo jasné, že tohoto autora nutně musím vyzkoušet. Jakmile jsem uviděla Údolí mrtvých, bylo rozhodnuto. Právě teď je čas na naše seznámení. A jak tohle randez vo...


Literatura

Habermannův mlýn jinak, než znáte z filmu

habermann 200Události, které přišly po skončení druhé světové války, jsou téměř stejně zběsilé jako válka samotná. V zabraných Sudet, ze kterých se musela vystěhovat většina Čechů do vnitrozemí, se po válce situace obrátila a vracející se původní obyvatel...

Divadlo

Balet Luskáčik okúzlil návštevníkov

lusk 200V Dome umenia v Piešťanoch sa 22. novembra predstavil hrou Luskáčik Svetoznámy Kyjevský City balet v  hudobnom podaní Piotra Iľjiča Čajkovskija.

...

Film

Přehlídka Be2Can otevírá náruč

be2can perexČesko-slovenská distribuční firma Film Europe (která navíc provozuje i několik placených televizních kanálů) pořádá každoročně přehlídku svých filmů, posbíraných z nejprestižnějších filmových festivalů – z Berlína, Benátek a Cannes. K tomu odk...