Vegano italiano aneb Italská kuchyně trochu jinak
Banner

Vegano italiano aneb Italská kuchyně trochu jinak

Email Tisk


veg200Nakladatelství Cpress se nás snaží svou novou kuchařskou knihou Peace Food – Italská veganská kuchařka nalákat na zdravý životní styl veganů a to s nenucenou pohostinností italské kuchyně, jejích surovin ale i přístupu k vaření, stolování a jídlu jako takovému. Neváhejte se ponořit do devadesáti netradičních, ale vyvážených veganských pokrmů, které vás zaručeně nažhaví na jejich uvaření a vychutnání si.

 

 


Autorem je doktor Ruediger Dahlke (1951), působí od roku 1979 jako lékař a psychoterapeut, specializovaný na přírodní léčbu a homeopatii. Pořádá semináře v německy mluvící části Evropy a v Itálii. Svými knihami o výkladu klinických obrazů nemocí založil celostní psychosomatiku, která již více než 15 let nachází stále více příznivců. Jeho stěžejní díla můžete sehnat i v češtině: Nemoc jako symbol, Nemoc jako řeč duše, Princip stínu, Strava pro klid v duši, Strava pro klid v duši - recepty veganské kuchyně.
Kuchařka má sympatický formát, obsahuje přes devadesát receptů, je pečlivě a svědomitě roztřízena do kapitol (obsah, úvod, samostatné recepty s fotkami, glosář, seznam receptů jak česky, tak italsky) a nabízí úžasně zpracované fotky pokrmů. Svým pojetím přináší do našich kuchyní a k našim stolům italskou životní energii a postoj k vaření.
V poměrně dlouhém úvodu nás autor seznámí s tím, co dělá, ale hlavně nahlédneme do kuchyně Italů, kteří berou vaření ne jako každodenní starost, ale jako radost. Peace food znamená jídlo, které je spojené s pocitem míru a to se nás autor kuchařky snaží naučit – vychutnávat si požitek z jídla jakožto oslavu života. V úvodu nám představí i kuchaře, na které se můžete podívat ještě v závěru knihy. Zmíní ale i italská vína a věc, která je s italskou kuchyní neodmyslitelně spojena – siestu.

veg


V sekci receptů máme vždy název receptu (česky i italsky), dobu přípravy, rozepsané ingredience (s možnými náhražkami) a podrobný postup. Potěšily mě tipy k receptům, například jak jídlo uchovávat nebo vylepšit či obměnit. Předkrmy navnadily na klasické italské dobroty – bruschettu či crostini, mě nejvíce zaujaly špaldové krekry s lněným semínkem a překvapila mě atypická kombinace chutí v receptu na melounovo-rajčatové carpaccio. První chody nabídly buď polévky či pokrmy z těstovin.  Mou pozornost upoutala polévka z rukoly a poučila mě podrobná příprava italského rizota. Sekce druhý chod a přílohy nabídla třeba pro nás poměrně netradiční hlavní chod dušené artyčoky. Sladká tečka na závěr v podobě pasáže o dezertech a pečivu prezentovala hlavně tradiční italský sladký pokrm – panna cottu ve veganské úpravě, tedy panna cocco.
Kvituji s povděkem, že postupy receptů jsou srozumitelně popsány i pro začínající kuchaře a hlavně fakt, že se jedná o i v našich končinách dostupné ingredience, což tak v minulosti ne vždy bývalo – i proto je příjemné, že v ingrediencích nabízejí alternativy. Zpracování této kuchařky mě doslova nadchlo a troufám si tvrdit, že spousta vegetariánů a veganů zaplesá taktéž. Jednak se dozvíme o životním stylu Italů a jednak to aplikujeme do života veganů, což je skvělá kombinace.

Název: Peace food Italská veganská kuchařka
Autor: Ruediger Dahlke
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Cpress
Rok vydání: 2015, vázané
Počet stran: 192
Hodnocení:  99%

http://knihy.cpress.cz/


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit





Přihlášení

K21 se představuje

LUKÁŠ LOUŽECKÝ


šéfredaktor

    32 let, ve znamení Štír. Je z Prahy a zaměstnán prozatím v Datartu na Službách zákazníkům. V rámci své amatérské žurnalistické kariéry má za sebou psaní a fotografování pro několik webů – zejména hudebních a literárních. Namátkou zmíníme ireport.cz, vaseliteratura.cz nebo cbdb.cz. Na šéfredaktorskou pozici nastoupil počátkem roku 2018 a doufá, že tento web povede k ještě větším úspěchům, než má prozatím za sebou.

    Pro Kulturu 21 píše již několik let. “Na práci pro Kulturu 21 mě baví především to, že je tento web tak všestranný. Můžu psát o knížkách, výstavách i třeba hudbě. Navíc je v něm přátelské prostředí."

    Ve volném čase se vedle psaní a fotografování věnuje zejména své rodině – manželce a téměř tříletému synovi. Je téměř abstinent, ale občas si dá skleničku vína. Odnaučený kuřák se závislostí na brambůrkách.

    Životní motto:

    Užívej života než ti uteče.

Toulavka

Anketa


Partneři

Hledat

Mimísek 36

Z archivu...

Čtěte také...

Jedinečný nápad, dokonalý systém, skvělé ilustrace – to je Krasohled české poezie pro děti 19. století

hrapky-drapky-odpadky 200Petr Šrámek představuje všem, kdo mají rádi poezii a rádi nahlížejí do minulosti, verše literátů 19. století. Některé dobře známe – však jsme se s jejich díly potýkali od základní školy –, o jiných j...

Nové komentáře

Facebook

Twitter


Literatura

Pozor – někdo se dívá!

stalker 200Lars Kepler je v knižním světě už zavedenou značkou. Následovníci odkazu Stiega Larssona vydali dlouho očekávané pokračování úspěšné série, ve které hraje hlavní roli bystrý detektiv Joona Linna, a která vede v prodejních žebříčcích. Upozornění n...

Divadlo

Zábava aneb chi-chi, cha-cha, che-che

ypsilonka 200Začali jsme slovy dnes již jistě klasické pohádky. V té se snažili princeznu rozveselit učením smíchu. A smích, to má být přece zábava. A zábavu a její smysl si vzali na paškál v divadle Ypsilon prostřednictvím jednoaktového absurdního dram...

Film

Dotočil se nový celovečerní film Šťastná

Stastna perexPadla poslední klapka filmu Šťastná - celovečerního romantického debutu Evy Toulové, absolventky režie na pražské FAMU a studentky Věry Chytilové. Film, natáčený převážně v P...