RECENZE: Harry Potter a Prokleté dítě

RECENZE: Harry Potter a Prokleté dítě

Tisk

harry potter200Již několik měsíců fanoušci Harryho Pottera netrpělivě očekávali další díl ze série knih o chlapci, který zůstal naživu. Já k nim samozřejmě patřila také, a jaké jsou moje dojmy?

 

 

Přiznávám, že už od začátku se mi nezamlouvalo označení „osmý díl“ a to hned z několika důvodů. Prvním z nich je, že autorka knih o Harry Potterovi, J. K. Rowlingová, sama vyjádřila, že číslice sedm je pro ni v příběhu klíčová a z tohoto důvodu bude právě tento počet dílů konečný. Dalším důvodem je fakt známý už od začátku a to, že se příběh odehrává po devatenácti letech. Nebyla jsem si proto dost dobře jistá, v jakém světle tam bude hlavní postava vystupovat. A opravdu, hlavní postavou knihy, či scénáře, chcete-li, je Harryho syn Albus, spolu se svým nejlepším kamarádem a dívkou jménem Delphi. Myslíte, že se jedná o podobnou trojici, jako v předešlých knihách? Uvidíte sami.
Když pominu fakt, že mi notnou chvíli trvalo, než jsem si zvykla na formát, nebyla jsem z příběhu tolik uchvácena. Chvílemi se možná až zbytečně vleče bez pořádné zápletky, z Harryho Pottera je poměrně mrzutý otec, myslím, že může prozradit, že třech dětí, a tak dále. Co se mi ale opravdu líbilo, je charakter jeho syna Albuse! Nemůžu tvrdit, že by příběh neměl žádnou zápletku, to vůbec ne, zhruba ve třetí části se k ní dostáváme a opravdu překvapí. Ne tak úplně svým dějem, ale spíše odhalením pocitů hlavních postav, díky čemuž je ještě lépe poznáváme. Všechna zmíněná negativa mají své opodstatnění a to, že se jedná o scénář, který i přes veškerou snahu nikdy nedosáhne kvality klasické knihy. Přiznávám, že roli sehrálo i značné očekávání.
Knihu považuji spíše jako doplnění série a to zejména právě kvůli motivům k jednotlivým událostem, pocitům a odhalení skutečností, které se staly před mnoha lety, ale v knihách nebyly příliš popisovány.
Celkově hodnotím knihu oproti předešlým dílům spíše podprůměrnou, nicméně jedná se o scénář k divadelní hře a to je nutno brát v potaz. V takovém případě je příběh více, než povedený. Pevně doufám, že se divadelní inscenace dočkáme i v České republice, protože věřím, že to bude nesmírná podívaná!


harry potter


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Organizátoři konference Symposium: „Letos jsme se hodně zaměřili na marketing, zdroje financování a obchod.“

symp200V Brně se bude 19. – 20. listopadu na Podnikatelské fakultě VUT konat podnikatelská konference Symposium. Ta návštěvníkům nabídne v sérii přednášek mnohé praktické informace. Přednášky upozorní na počítačové úskalí mladých podnikatelů, pomohou s přípra...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nezapomínejte na mentální kondici

cviceni mentalni kondice 200Leden je spojený s předsevzetími a spousta se jich týká právě zdravého životního stylu a s tím souvisejícím cvičením. Zapomínat by se přitom nemělo ani na mozek – a s tím vám může pomoci kniha Cvičení mentální kon...


Literatura

V Ledovém království řádí Ledová příšera

ledove kralovstvi 200Nakladatelství Egmont přináší všem, kteří si oblíbili animovaný muzikál Ledové království (Frozen) z produkce společnosti Disney, další příběh princezen Anny a Elsy tentokrát nazvaný Ledová příšera.

Divadlo

Švandovo divadlo uvede inscenaci Anna Karenina, vášnivé drama o lásce a odpuštění

anna karenina200Švandovo divadlo připravuje inscenaci Anna Karenina, věčně živé drama o vztazích, milostné vášni a smyslu života.

...

Film

Černá komedie PŘIŠLA V NOCI má šanci na 5 Cen české filmové kritiky

Prisla v noci perexPŘIŠLA V NOCI. Komorní film autorského dua Jan Vejnar a Tomáš Pavlíček si od českých kritiček a kritiků vysloužila nominace za nejlepší scénář, režii a film, a také herecké výkony Simony Pekové a Jiřího Rendla v hlavních rolích. ...