Pětihvězdičková Blue Star

Pětihvězdičková Blue Star

Tisk

modra hvezda200Desetidílný projekt švédského spisovatele Jana Guillou Velké století se dostává do své poloviny. Vracíme se ale zpět k letům, které jsme mohli zaznamenat již v předchozím díle Klapky na očích. Tam jsme ale válečné období prožívali naivním pohledem hlavy rodiny Lauritzenů, v Modré hvězdě hrají prim ženy.

 

 

 

Pokud máte za sebou i předchozí díly, tak držíte v paměti jistá vodítka, jak skončí i tento díl (také můžete šťastně zapomenout a být znova překvapen). Válečná vřava sžírá nejen Evropu a tentokrát se k válce dostaneme opravdu blízko. Vypravěčem tohoto dílu je Johanne, mladá krasavice připomínající hollywoodské hvězdy, ale pozadu nezůstane ani její sestra Rosa.

Kdo by řekl, že Johanne po získání doktorátu z literatury, bude vyvíjet tak odvážnou činnost jako připojit se k válečnému odboji. Pracuje pro pomocnou organizaci Modrá hvězda, která ji pomáhá řešit úkoly pro norský odboj Hjemmefronten, ale v průběhu času se dostává i do britských služeb prostřednictvím SOE (Special Operations Executive). Jak zvláštní, když si vzpomeneme, že její bratr Harald zasvětil svůj život jednotkám SS.

Při jedné sabotážní akci je však Johanne zraněná a je v péči své rodiny na letním sídle v Sandhammu. Zranění ale Johanne neodradí, ví, že každá akce může znamenat smrt a tak se vrací zpět do služby. Kapitán Blue Star má velké úspěchy!

Při jedné z akcí se také setkává se svou sestrou Rosou, která oficiálně pracuje pro ministerstvo zahraničí, ale zdá se, že se věnuje především špionáži a výzvědám pro tajné služby.

Kniha mě nutí vyrazit do knihovny a vypátrat zda za války opravdu probíhala operace Lorelai a další, které do svého příběhu autor zařadil. Je zajímavé se postupně dozvídat, kolik je autorova představivost a kolik linek vychází z historie.

Kdeže je uhlazené psaní a chování hrdinů z přechozích dílů. Páté pokračování nemá daleko k žánru thrilleru. Autor se nebál zařadit i velice brutální scény, všechno má spád a obrovské napětí. Guillou touto knihou dokazuje, že je literární chameleon.

Z předchozího dílu také víme o poklesku Lauritze Lauritzena. Bude v dalším díle odhalen? Snad se odpovědi brzo dočkáme.

Předchozí díly:

http://kultura21.cz/literatura/14203-host-klapky-na-ocich-jan-guillou

http://kultura21.cz/literatura/12955-host-brno-kniha-mezi-cervenou-a-cernou-recenze

http://kultura21.cz/literatura/11136-host-norsky-dandy-recenze

Modrá hvězda/Bla stjärnan
Autor: Jan Guillou
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2016
Počet stran: 376
Hodnocení: 100 %                                          

Zdroj foto: www.hostbrno.cz

http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/prekladova-beletrie/modra-hvezda-1093

modra hvezda


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Plastic People of the Universe. Vratislav Brabenec: „Jde o to, aby se člověk před každým blbým režimem nezačal klanět.“

200hudLegendární undergroundová kapela The Plastic People Of the Universe vznikla už v roce 1968 a její tvorba byla v počátcích ovlivněná zejména americkými Velvet Underground, Captainem Beefheartem či Frankem Zappou. Časem se z ní stala jedna z nejoriginálnějšíc...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Josef Fousek v kapse je k nezaplacení

Fousek do kapsy200Když vám na čele vyvstanou chmury, je třeba se „nakopnout“ na veselejší notu. Přestože nám média zprostředkovávají jednu katastrofální zprávu za druhou, jsou mezi námi tací, kdo dokážou z těchto zpráv vytáhnout podstatné, trefit h...


Literatura

Uvědomte si, jak se loví hlupáci

jak se lovi hlupaci perexManagement Press před pár dny vydalo knihu dvou nositelů Nobelovy ceny za ekonomii George A. Akerlofa a Roberta J. Shillera s výstižným názvem Jak se loví hlupáci: Ekonomie manipulace a klamu. Čtenářům by měla pomoci, ...

Divadlo

Ve Vršovicích začínám třetí sezónu a je to skutečně velké dobrodružství, říká Věra Mašková

vera maskova perex"V mnoha věcech se práce nijak neliší od ostatních divadel. Musím postavit repertoár, sehnat týmy na jednotlivé inscenace, tady navíc včetně herců," říká Věra Mašková, která je už několik let uměleck...

Film

Kryštof Hádek a Kristina Svarinská znovu spolu. První záběry z komedie „Lítá v tom“

TEASER PLAKÁT - Lítá v tomKryštof Hádek a Kristina Svarinská se po společném působení v seriálu Volha znovu sejdou. Tentokrát na filmovém plátně v hlavních rolích nové filmové komedii režiséra Tomáše Diani...