Vydejte se za Čingischánem s příjemnými Urbanovými

Vydejte se za Čingischánem s příjemnými Urbanovými

Tisk

Velka cesta kilem za Cingischanem 200Nakladatelství Jota pokračuje ve vydávání zajímavých cestopisů. Po Busnách nebo příhodách Michala Vičnara jezdícího s „embéčkem“ jsou tu Jana a Daniel Urbanovi, kteří se vydali na Velkou cestu kilem za Čingischánem.

 

 

 

Busny mě moc zaujaly, ráda sleduju také žluté trabanty a další cestovatele a je mi blízká také Škodovka, proto jsem se nadšeně pustila i do této knihy.

O jakou jde cestu?

Jana a Daniel Urbanovi vyráží na cesty Škodou 100 z roku 1969. Jedná se tedy o starý, ale výkonný vůz budící pozornost napříč zeměmi. Manželé si zakládají na tom, že na svých cestách nepoužívají moderní technologie v podobě navigace – jezdí „postaru“, s předem připraveným itinerářem cesty a nebojí se zeptat místních. Na cestě si také píší deník, aby zážitky nezapadly a mohla také vzniknout kniha.

Cesta začíná ve Strašíně, pokračuje přes Ukrajinu, směrem do Ruska, prochází Kyrgyschánem, Kazachstánem a Tádžikistánem. Končí pak radostnou cestou Evropou zpátky až do rahy na Václavák. Cestovatele tak čekaly nejrůznější podmínky, od náročných terénů, přes velké nadmořské výšky až po sníh a vedra. Celkem najeli přes 26 tisíc kilometrů.

Jak se kniha čte?

Kniha začíná předmluvou, úvodem představující autory a jejich unikátní slovník, věnuje se přípravám na cestu a pak už po dnech popisuje samotnou cestu. Dnů je celkem 63 a po delším čtení bohužel působí poněkud jednotvárně. Manželé vstanou, vyjedou, občas opravují auto, kupují si jídlo a jdou spát. Na jídlo je zde kladen poměrně velký důraz. To by nevadilo, pokud by se jednalo o místní tradiční pokrmy, ale oni si připravují jídla při stanování u auta.

Monotónnost mi při čtení hodně vadila, a to i přesto, že se vyprávění liší podle toho, kde Urbanovi zrovna jsou. Na druhou stranu se mi moc líbila ukázka pohostinnosti lidí a některé zážitky, ale bylo jich málo na to, abych se u knihy opravdu bavila nebo si ji chtěla přečíst znovu. Dočetla jsem ji, ale spíše ze setrvačnosti, než ze zájmu a zvědavosti, což je škoda.

Chtělo to více péče

Této knize totiž něco chybí. Těžko říct, jestli jsou to emoce (mám dojem, že jsem je cítila hlavně při jejich příjezdu domů nebo ve vztahu Jana a Daniela mezi sebou), nebo něco jiného. Osobně by se mi líbily například nějaké mapky cest, aby čtenář byl v obraze, kde se manželé zrovna nacházejí. Také bych uvítala více ukázek z jejich itineráře cesty (ten se nachází jen na pár fotografiích) a ráda bych se díky knize dozvěděla také více o procestovaných státech. V závěru se sice nachází kapitola Informace o státech, ale lepší by byly přímo v textu, nebo v nějaké názornější formě.

Co knihu také hodně znevažuje, jsou překlepy. Korektura se zde opravdu nepovedla, protože chyb je zde spousta a hodně ruší ve čtení a kazí dojem. Chápala bych chyby u deníku psaného přímo na cestě, ale zde knihu určitě nečetli jen její autoři… Velká cesta kilem za Čingischánem si podle mě zasloužila mnohem více péče.

Kdo za knihou stojí?

Jana a Daniel Urbanovi jsou manželé, dobře se znají a mohou se na sebe stoprocentně spolehnout. V roce 2016 začali jezdit s třetím členem výpravy – Škodou 100, Barčou z října roku 1969. Už navštívili 25 zemí a ujeli asi 65 000 km. Jsou schopni se základně domluvit rusky, německy a anglicky a také rukama a nohama. Více o nich najdete na: www.skoda100nacestach.cz

Velka cesta kilem za Cingischanem

Velká cesta kilem za Čingischánem
Autoři: Jana a Daniel Urbanovi
Žánr: cestopis
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2020
Počet stran: 319
Hodnocení: 65 %

https://www.jota.cz/velka-cesta-kilem-za-cingischanem


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S paní Jarmilou se hezky »pracovalo« i výborně »kamarádilo«

Hlasatelka 200Televize provází náš život víc jak šedesát let. Tato fascinující instituce prošla řadou etap, stále se vyvíjí. Mnohé profese zanikly, nové vznikají. Právě tohoto tématu se dotýká kniha Daniela Růžičky, v které první televizní hlasatelka J...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Případ otce a dcery – Než přijde mráz Henninga Mankella

mraz perexKomiař Kurt Wallander je neúnavným potíratelem zla ve svém rajonu. Jakmile vyčenichá stopu, neuhne se z ní, doku případ nevyšetří. To je o něm známo. Kvůli tomu, že se tak říkajíc oženil s prací, rozešla se s ním žena. I s dcerou má trošku složitější...


Literatura

Těšíme se na Vánoce

200liteÚtlý sešit, jehož autor zůstal utajen, pokud jím není autor fotek Jiří Vyskočil, je určen dětem od 6 let, které se nemohou dočkat Vánoc, a jejich rodičům. Společně si mohou ukrátit čekání na Vánoce kreativní přípravou vánočních ozdob a prožít tak pohr...

Divadlo

Zlínské divadlo nabízí v inscenaci Kytice sugestivní adaptaci nejčtenější české klasiky

kytice200

I když je režisér Dodo Gombár originálně svůj, jeho divadelní dramatizace Erbenovy ikonické Kytice mě zaujala. Viděl jsem ji minulý týden z osmé řady, a jsem tomu rád. Samozřejmě, před časem jsem viděl i televizn...

Film

Falešně!

falesne  perexInvestiční bankéř Markus Føns je podezřelý z rozsáhlých investičních podvodů. Není tedy divu, že skončí za mřížemi. Podmínky jsou zde pro něj hrozné, a tak se uchýlí do samovazby ve zvláštním oddělení určeném těm nejopovrhovanějším věz...