Naučte se nejrůznější matematické triky

Naučte se nejrůznější matematické triky

Tisk

vedle nul 200Vedle nul je jednička velké číslo je nová kniha od Holgera Dambecka, která vyšla v nakladatelství Portál. Pojďte do ní nahlédnout!

 

 

 

 

Nejsem žádný velký matematik, ale kniha mě zaujala svou anotací a říkala jsem si, že se mi nějaké triky mohou hodit nejen v běžném životě, ale také na kvízech, na které chodíme.

Kniha je rozdělena celkem na devět částí, v závěru najdou čtenáři zdroje, důkaz rovnosti pětiúhelníku, řešení úloh, slovníček pojmů a poděkování. Kapitoly se zabývají početními triky a číselnými hříčkami, geometrií, cifernými součty, uzly, zapamatováním si čísel, Trachtenbergovým systémem, matemagikou, sbírání samolepek a magii s kostkami, kartami a papírem.

Čtení mě od začátku chytlo a vtáhlo. Některé věci jsem si musela přečíst dvakrát, ale už od začátku jsem byla překvapená a hodně zajímavostí předčítala i manželovi. Například různé finty s dělením opravdu stály za to, o Trachtenbergových metodách rychlého výpočtu ani nemluvě. Zde je jen škoda, že tyto věci si musí člověk opravdu zažít, pokud je chce používat. Autor k tomu v předmluvě říká: „Mnohé z početních triků v této knize pocházejí z doby, kdy nebyla počítadla, kalkulačky ani počítače. Tehdy byli lidé nuceni počítat buď zpaměti, nebo písemně. Všichni ti, kdo měli co do činění s čísly, byli tedy ještě mnohem vděčnější za důmyslné triky, které je zbavily těžkopádného počítání náchylného k chybám.“

Obdivovala jsem Holgera Dambecka, jak lidsky vše dokázal popsat. Jakkoliv vzorce v knize vypadají na první pohled děsivě, až máte pocit, že vám musí prasknout hlava, tak on vše vysvětluje polopaticky. Nemusíte se tedy bát, že byste něco nepochopili. A pak si vše můžete ověřit v příkladech na koncích kapitol, takže i potrápíte vaše mozkové buňky.

„Příklad 22:
Ptáte se: „Jaké je vaše telefonní číslo?“ Paměťový cvičenec odpovídá: „Bota smrdí do tmy. Nad ní lítá výr nesoucí rysa.“ Jaké číslo si zapíšete?“ (str. 99)

Vedle nul je jednička velké číslo je opravdu zajímavá kniha, která stojí za přečtení, já se u ní pobavila a zaujaly mě souvislosti a vidění matematiky opravdu všude kolem nás, ať už jde o kouzelníky, rozdělování pizzy nebo vázaní kravaty nebo tkaniček.

Holger Dambeck vystudoval fyziku a pracuje jako redaktor ve Spiegel Online, kde píše dva pravidelné matematické sloupky. Je nositelem ceny Německé matematické společnosti. V Portále vyšla jeho úspěšná kniha Přijdou tři logici do baru…

vedle nul


Vedle nul je jednička velké číslo
Matematické triky pro každý den
Autor: Holger Dambeck
Překlad: Anna Chejnovská
Žánr: populárně-naučná
Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2020
Počet stran: 216
Hodnocení: 86 %

https://obchod.portal.cz/hry-a-treninky/vedle-nul-je-jednicka-velke-cislo/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Osmy: Podepsal. Za nás za všechny. Režisér Jiří Strach: Co jsem chtěl, to jsem také natočil

osmy 200Příběh jednoho dne ze života Richarda, až nudně obyčejného socialistického úředníka, kterému se sesype na hlavu hromada katastrof, která z něj nechtěně udělá hrdinu. Děsivé trhání osmiček, prozrazená vdavekchtivá milenka, vyhazov z práce, vytopený byt,...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kniha pro duši = Štěstí voní jako chleba

stesti voni jako chleba200Začátek roku nám díky nakladatelství Cosmopolis přinesl další feel good knihu německé autorky Pauline Maiové – Štěstí voní jako chleba. Pokud prahnete po odpočinkové knize, která vás uklidní, přenese do krásného Sko...


Literatura

Kniha o Nesmrtících zbraních potěší hlavně odborníky

nesmrtici zbrane 200V nakladatelství Universum vyšla kniha Nesmrtící zbraně a další technické prostředky. Pojďte do ní nahlédnout.

 

...

Divadlo

Zelenavý ptáček přebírá v Divadle VILA Štvanice Gozziho bláznivě pohádkovou zábavu

Zelenavy ptacek200Láska ke třem pomerančům předá v sobotu 24. února vládu Zelenavému ptáčkovi. Akcí nazvanou Gozziho vývar se Geisslers Hofcomoedianten loučí s nejstarší inscenací na svém repertoáru, Láskou ke třem pomerančům. Její volné pokračování, ...

Film

Norman a duchové aneb zombie komedie pro děti

norman a duchove plakatKreslený film Norman a duchové nabízí spoustu charakteristických postav lidí, dětí i zombie. Skvěle je vykreslena hlavní postavička Normana Babcocka, jedenáctiletého chlapce, kterému cht...