Mravenci, jak jste je ještě neviděli

Mravenci, jak jste je ještě neviděli

Tisk

Mravenci 200V nakladatelství Kazda vyšla velkoformátová kniha Mravenci – Život lesního společenství obsahující realistické 3D ilustrace.

 

 

 

 

Kniha je rozdělena do těchto kapitol: Mravenec lesní, Založení mraveniště, Stavba mraveniště, Vyzvědači, Budování cestiček, Potrava, Rozdělení práce a Přesun mraveniště.

V té první se čtenáři dozví podrobnosti o stavbě těla mravenců, jejich nervovém systému, krevnímu oběhu, žlázách a mnohém dalším. Na stránkách se rýsují digitálně modelované hyperrealistické 3D ilustrace znázorňující i ty nejmenší detaily. Až se v nich musí člověk zorientovat, protože v některých případech zaujímají plochu až čtyř stran. Když jsem si prohlížela nákresy a pročítala popisky, říkala jsem si, že by takový počin byl skvělý pro lidské tělo.

Další digitální modely znázorňují například mraveniště a Armin Schrieb při jejich tvorbě vycházel z vlastních skic, autorských i posbíraných fotografií a vědeckých nákresů. V počítači tyto modely naaranžoval do scenérií a díky realistickému prosvícení jim propůjčil dokonalou scénickou atmosféru. V knize vysvětluje, že při vzniku knihy pro něj bylo zcela zásadní znázornit mravence a jejich okolí věrohodně a je pro něj velmi důležité, aby byli mravenci vnímáni jako živočichové, proto se zcela vědomě vyhýbá jakémukoli hrozivému vyobrazení. Přál by si, aby úspěch knihy přispěl k tomu, že se u veřejnosti probudí zájem o mravence a respekt vůči nim a že budou vnímáni jako živí tvorové, kteří si zaslouží naši ochranu.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Vyhrajte unikátní knihu o mravencích

Kromě těchto unikátních nákresů mě zaujalo také mnoho dalšího, například informace o svatebním letu působícím na jednu stranu jako nějaký pohádkový výjev. Je to však docela drama! Dostalo mě také, že mladá královna se po neschůdné lesní půdě pohybuje jen obtížně, proto si nohama ulomí křídla, přičemž na kořenech křídel k tomu má speciální místo, kde ke zlomu dojde nejsnadněji. Také jsem nevěděla, že mravenci s plnými jedovými žlázami jsou pro ptáky jako je žluna nepoživatelní a ona je tak otírá o peří, aby je jedu zbavila. Tato metoda se nazývá namravenčování a využívají ji i jiní ptáci.

Mravenci představují opravdu jedinečnou publikaci a přála bych si, aby takových děl vznikalo více. Kniha je určena dětem od 10 let, ale myslím, že ji ocení především starší, a hlavně ti, které fascinují mravenci, nebo i technologie. Ty stránky totiž opravdu stojí za to a každý se nimi může pokochat a dozvědět se u toho mnoho nového nejen o těchto malých tvorech!

Armin Schieb (*1982) vystudoval obor ilustrace se zaměřením na informativní ilustraci na HAW v Hamburku. Knižní projekt MRAVENCI – Život lesního společenství vznikl jako závěrečná práce jeho magisterského studia. Dnes pracuje jako nezávislý ilustrátor v Hamburku. Zajímají ho obzvlášť vědecká, technická a fantastická témata.

Mravenci TITULKA

Mravenci
Život lesního společenství
Autor: Armin Schieb
Překlad: Markéta Kliková
Žánr: zvířata, pro děti od 10 let
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2021
Počet stran: 128
Hodnocení: 88 %

https://www.knihykazda.cz/mravenci-zivot-lesniho-spolecenstvi/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Barbara Semenov by si přála, aby byl čtenář knihou inspirován a motivován, že nic není nemožné, když se chce, když je vůle.

barbara semenov 200Barbara Semenov je novinářka, publicistka, básnířka a producentka, která vystudovala Fakultu žurnalistiky UK a v letech 1975 až 1981 působila jako redaktorka v Televizních novinách Československé televize. Pod tlakem odporu k t...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jak jsme si užívali volného času

volny-cas-v-ceskych-zemich 200Pánové Martin Franc a Jiří Knapík před nedávnem upoutali knihou Průvodce kulturním děním a život...


Literatura

Lubomír Müller: Obrázky času

Obrazky casu 200Ti, kdož se s tvorbou Lubomíra Müllera již setkali, otevírají jeho novou knížku (Obrázky času, JaS nakladatelství, 2022) se zvědavostí, co pokládá nyní, ve zralém věku, za důležité, a vězte, nejsou zklamáni. Už jej nezajímají citové zmatk...

Divadlo

Tři muži v nesnázích

altBranické divadlo uvedlo ve čtvrtek 3. května premiéru komedie Tři muži v nesnázích. Typická divadelní fraška, plná zvratů, humoru a neuvěřitelných náhod je „nudolapkou“ s výborným hereckým obsazením a perfektní prací ...

Film

Panovnici oddaná do poslední chvíle

200filmV historických románech nebo filmech hrají hlavní roli převážně panovnické rody či představitelé šlechty a služebnictvo se stává pouze kulisou v jejich boji o moc. Přitom život komorných a lokajů je někdy zajímavější a barvitější než jejich pánů. Snímek S...