Občanská válka, draci a dvě dívky. Jak nás ovlivňuje původ naší rodiny?

Občanská válka, draci a dvě dívky. Jak nás ovlivňuje původ naší rodiny?

Tisk

Kdyz se stiny natahuji perexAurora a Eva. Dvě odlišné dívky. Aurora je sirota, o kterou se stará její babička. Eva má milující rodiče. Jejich cesty se protnou během války, která obě poznamená.

 

Zatímco Eva stojí nohama pevně na zemi a je odhodlaná někdy v budoucnosti znovu žít normální život a být šťastná, Aurora utíká do vlastního světa plného pestrobarevných draků. Snaží se bojovat, odpustit, pochopit a být pochopená, avšak nese si hluboké jizvy, které ji brání někam zapadnout. Jak moc určující je, v jaké rodině se narodíme? Jak moc může omezovat víra?

Kniha na motivy skutečných událostí

Autorkou knihy Stíny se natahují, která vyšla v Nakladatelství Knihy s úsměvem, je Jasmina Petlach. Kniha byla inspirována válkou v Bosně a Hercegovině a většina popsaných událostí se skutečně stala. Jsou to zážitky lidí, kteří touto válkou prošli. V příběhu však konkrétní strany účastníků konfliktu nejsou pojmenovány, protože tento příběh se mohl odehrát kdekoliv. A všechny oběti války zažívají to samé.

Lidé v knize tak uctívají tři různé draky a dělí se na skupiny podle toho, kterému z nich dávají přednost. No a jednoho dne se jedna ze skupin rozhodne, že si vybojuje nadvládu, čímž rozpoutá válku, která dramaticky změní životy hrdinek.

Válečné utrpění a bohatá symbolika

Autenticita textu dokazuje, že autorka píše o tématu, které je jí důvěrně známé. Myšlenky a pocity postav, jejich rozhodnutí a vývoj – to všechno je vykresleno tak, že se vám příběh při čtení bude odvíjet přímo před očima. Zatímco Evino vyprávění se odehrává výhradně v minulosti, Aurora kromě válečných zážitků nabídne i pohled do současnosti, kdy pořád bojuje se stíny, které ji pronásledují. Válečné utrpení je popsáno surově a bez příkras. To samé platí i o životě poznamenaném těžkým traumatem. Je šokující, jak se lidé kvůli nějaké ideologii dokážou obrátit proti těm, s nimiž se přátelili, jak se kvůli domnělé nadřazenosti dokážou změnit v monstra.

Kniha zaujme i díky bohaté symbolice. Utrpění se střídá s kouzelnými příběhy o dracích plnými metafor. Tyto dvě složky vytváří působivý a neotřelý kontrast, který podtrhává pointu příběhu. Důležitou roli hrají i samotné stíny. Konec je netypický, nečekaný a krutě realistický. Takový, jaký se odváží napsat jen málo spisovatelů. Celkově se tedy jedná o emočně náročné čtení s nadčasovým poselstvím o potřebě respektu a tolerance a o zbytečnosti válek. Protože v nich nejsou vítězové. Jen poražení.

Kdyz se stiny natahuji

KDYŽ SE STÍNY NATAHUJÍ
Autorka: Jasmina Petlach
Fotografie: Lukáš Kylar
Vydáno: Knihy s úsměvem, 2022
Počet stran: 208

Hodnocení: 90 %

www.knihysusmevem.cz/beletrie/jasmina-petlach--kdyz-se-stiny-natahuji/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Premiéry nepatří mezi mé oblíbené dny, říká herečka Jaroslava Tihelková

jarka tihelkova 200Komediální i charakterní herečka, která má navíc muzikální talent, což dokázala třeba v titulní roli dnes už legendárního muzikálu Hello, Dolly! - Tak nějak lze jen velice stručně charakterizovat Jaroslavu Tihelkovou, dlouholeto...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Je libo fejeton?

mym vrstevnikum 200Nakladatelství Ikar vydalo fejetony Michala Viewegha, které vycházely v Lidových novinách. Tato útlá kniha je nazvaná Mým vrstevníkům a jiné fejetony.

 

...

Literatura

Češi 1942 aneb jak v Londýně vymysleli atentát na Heydricha

Cesi 1942 200V jednom z dalších pokračování devítidílné komiksové řady tzv. „Českého století“ od roku 1918 do roku 1992 se autor Pavel Kosatík spolu s výtvarníkem Markem Rubcem věnují dalšímu klíčovému okamžiku našich moderní...

Divadlo

Divadelní svět 2012

divadelni-svet 2012 200Na začátku nového roku se hodnotí. Hodnotí se rok uplynulý, jeho činy, výsledky. Ohlédnutí zpátky může přinést zajímavá srovnání, poukázat na to nejdůležitější a navnadit do budoucnosti. I redakce divadla n...

Film

FLIM – festival tibetských filmů a filmů o Tibetu

alt18. – 20. dubna proběhne v pražském kině Aero již 6. ročník festivalu FLIMFestivalu tibetských filmů a filmů o Tibetu. Letošní ročník oproti předchozím nabídne pohled na tibetskou kulturu zprostředkovaný převážně...