Nerudovy Povídky malostranské do ucha

Nerudovy Povídky malostranské do ucha

Tisk

Povidky malostranske 200Když se řekne konec devatenáctého století v české literatuře, vybaví se nám okamžitě jména Neruda, Mácha, Jirásek, Němcová, Světlá, Tyl, Arbes… Také nás hned napadne: klasici. A ti se jen tak dobrovolně nečtou! Proč? To by se přečíst mělo, říkali nám, říkají dnešní omladině a budou říkat těm, co dorostou škole. Když se něco takhle zdůrazňuje, tak just ne. Vzdor mládí. Všichni jsme jím prošli. Přitom ti, co se zlákat nechali a alespoň na chvilku některou z knížek doporučených autorů otevřeli, byli většinou překvapení, jak úžasné příběhy tito pánové a dámy dokázali sepsat.

Jan Neruda, který mezi klasiky 19. století má své zasloužené místo, byl výtečným novinářem, skvělým pozorovatelem, bravurním spisovatelem. Sledoval, co se děje kolem něho, a dokázal ve svých povídkách, fejetonech i básních vše zaznamenat s citem pro detail, s notnou dávkou humoru a dostatečnou mírou objektivity. Díky němu známe život Malé Strany té doby téměř do detailů. Uměl několikeré náznaky, které ve svém okolí vysledoval, dotvořit, pohlédnout na ně z úplně odlišného úhlu, než ostatní. Jeho hrdinové jsou přehlídkou různých povah a charakterů. Právě tyto postavy dotvářejí kolorit života Prahy předminulého století.

Povídky malostranské vyšly kompletně poprvé v roce 1877, předtím byly otiskovány jednotlivě v různých časopisech. Od té doby zaznamenaly nesčetná nová a nová vydání. Staly se námětem televizních inscenací, rozhlasových dramatizací či četby na pokračování. Také Český rozhlas v loňském roce připravil kratší Nerudovy prózy v režii Markéty Jahodové svým posluchačům jako poslechovou lahůdku. Nyní deset povídek najdeme na mp3, zavedou nás do Nerudova světa.

Začneme Svatováclavskou mší, kterou čte Otakar Brousek starší. Nerudova vzpomínka na dětství je v jeho podání natolik sugestivní, že vás odtrhne od jiné činnosti, usednete k aparátu a budete jenom naslouchat, jaké dobrodružství může prožít malý kluk v nočním kostele, chce-li spatřit svatého Václava. Pak nás Jan Hartl zavede do období dušiček – Psáno o letošních dušičkách, Miroslav Táborský přečte povídku, v níž Neruda odhalil, že i muži rádi klevetí, že nejde jen o doménu žen: Večerní šplechty. Stanislav Zindulka prozradí, jak to všechno bylo s pány Ryšánkem a Schleglem, kteří spolu tolik let nepromluvili (Pan Ryšánek a pan Schlegl), Ladislav Mrkvička přečte dvě povídky – Přivedla žebráka na mizinu (o veliké závisti) a U tří lilií. O měkkém srdci paní Rusky (to je ta, co tak ráda chodila na pohřby a velmi podrobně informovala o nebožtících) a Hastrman jsou povídky, kterých se ujal Luděk Munzar. Poslední z deseti vybraných přednesl Jiří Hromada, jde o příběhy Jak si nakouřil pan Vorel pěnovku a Doktor Kazisvět.

Deset povídek, deset příběhů, o něco více postav ze starých časů, poklidná doba, hlasy patřící těm nejlepším z nejlepších. Tak se ta doporučená četba dá přežít. Dokonce velmi příjemně. Možná i někoho pobídne, aby nahlédl do knihy a přečetl si povídky ještě jednou, sám. Jsou opravdu nadčasové. Nejen skvěle napsané, ale také nám dokazují, že život města se sice změnil, ale lidské charaktery se opakují, ať ulicemi jezdí kočáry tažené koňmi či luxusní auta.

Ukázka:
http://www.radioservis-as.cz/katalog/mp3/neruda.mp3

Povidky malostranske

Název: Povídky malostranské
Autor: Jan Neruda
Čtou: Otakar Brousek st., Jan Hartl, Miroslav Táborský, Stanislav Zindulka, Ladislav Mrkvička, Luděk Munzar, Jiří Hromada
Režie: Markéta Jahodová
Stopáž: 3 hodiny 46 minut
Vydavatelství: Radioservis
Hodnocení: 99 %

Zdroj foto: www.radioservis-as.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vlastimil Vondruška: „Kopec Klíč je pro mne určitý symbol, který jsem rozhodně nemohl vynechat, když jsem se do psaní sklářské ságy pouštěl.“

Vondruska 200Čtyřdílná historická sága Křišťálový klíč Vlastimila Vondrušky je velkou rodinnou kronikou z období baroka. Příběhy sklářské rodiny se odehrávají v klíčovém období vývoje Čech, tzv. manufakturním období, tedy od konce 17. století do reforem ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Příběh o lásce a mateřství v dobách komunismu

Hájovna 100Karla Kubíková vás ve svém románu Hájovna vezme zpět v čase do vojenského pásma, kde jedna mladá rodina prožívá dramata se sovětskými vojáky za zády. Podtitul Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce je potom všeříkající.

...

Literatura

Mluvící podivné zvíře nejmoudřejším rádcem

bertikacmuchadlo perexPetra Soukupová je autorkou knih pro dospělé čtenáře. Tak tohle tvrzení už neplatí. Letos na podzim vydala svou první (a snad ne poslední) knížku určenou dětem. Bertík a čmuchadlo je příběhe...

Divadlo

Sněhurka a já: Pohádkový muzikál pro celou rodinu

Snehurka a ja 200Daisy je na prahu dospívání. Miluje pohádky, jejich srozumitelnost, daný řád, šťastné konce. Věří, že to podobně může fungovat i v opravdovém životě. Setkává se ale s nepochopením, znejistěním… Když se podívá do zrcadla, neví, koho v...

Film

JAK FUNGOVALA TOVÁRNA BARRANDOV

Tovarna Barrandov perexZáhy po nastolení komunistického režimu se vynořily představy, že ani filmové studio Barrandov se nijak neodlišuje od běžných továren, vždyť i v něm se přece vyrábí zboží. Vzápětí převážila víra, že je zbytečné natáčet...