Intimní historie od antiky po baroko

Intimní historie od antiky po baroko

Tisk

intimni historie vondruska 200Intimní historie od antiky po baroko je velmi zajímavá kniha. Týká se věcí, o kterých se ve společnosti dříve příliš nemluvilo, ale přesto se o ně lidstvo svým způsobem neustále zajímá. Důkazem je řada knih, výstav, filmů, muzeálních sbírek atd. Otázku, jak žili naši předkové, si někdy (uvědoměle i podvědomě) položil asi každý. Schováváme si památky po předcích včetně předmětů běžné denní potřeby a vyprávíme si případně i příběhy s nimi spojené. Podívejte se, kolik lidí navštěvuje hrady a zámky, prohlíží si nábytek a u krátkých postelí si říká: jak se tam asi vlezli? Jak se milovali? Spali nazí nebo nadměrně zabalení? Byly tam s nimi jejich děti? Kam chodili na toaletu? Jak to bylo s hygienou? A co když onemocněli nebo umírali?

Pak Vás možná napadne jiná myšlenka: ve které době bych se chtěl narodit? A jako co? Nejlepší by bylo vyzkoušet si chvilku všechno. Propátrat různá století a zjišťovat, jak se v průběhu století mění společenské a kulturní zvyklosti a mravy. Jak zjemnělost střídá zhrubnutí mravů a opět zjemnělost. Ztotožnit se nebo naopak zavrhnout některé způsoby a mravy atd. atd. Že nejsme první, koho něco podobného napadlo, prokazuje např. Svatopluk Čech a jeho Nový epochální výlet pana Broučka, tentokráte do XV. století, který napsal v roce 1888.

Rovněž Vlastimil Vondruška přispěl k našemu poznání a na mnohé z našich zvědavých otázek odpovídá velmi čtivou formou. Je v historii kovaný, navíc výborný spisovatel. Je autorem mnoha historických detektivních románů a je poznat, že ho historie baví. V této své knížce prokládá historická fakta historkami ze starých kronik a další dochované literatury. Probírá se tématy od antikoncepce přes líčení a kosmetiku, milostné umění, opilství, potenci, prostituci, spodní prádlo, stolování atd. až k toaletám a péči o vlasy. Zajímavé je sledovat, jak se z lidské přirozenosti postupně ve středověké Evropě stávalo tabu, jaké normy byly nastoleny a proč k tomu docházelo.

Mnohé věci jsou poměrně známé, ale mnohé tak známé nejsou a v podávaném kontextu čtenáři ledacos dojde. Text je prokládán dobovými ilustracemi. Celá kniha je čtivá a pracuje s naší fantazií. Např. na str. 179 se píše:

„Představme si, že jsme urozenými Athéňany a byli jsme pozváni na hostinu. Nejprve to oznámíme manželce, kterou necháme pochopitelně doma…“ Přeji vám pěkné počtení.

intimni historie vondruska

Název knihy: Intimní historie od antiky po baroko
Autor: Vlastimil Vondruška
Žánr: populárně naučná literatura
Nakladatelství: Moba
Rok vydání: 2007, 2013
Počet stran: 238


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michaela Linková, někdejší Televizní dívka Líza, se dnes věnuje i klasické hudbě

linkova200Populární zpěvačkou se stala Michaela Linková v osmdesátých letech. Tehdy zaujala původními písničkami, ale i zvláštním zabarvením hlasu a přirozeným vokálním a jevištním projevem. Zabodovala ve Zlatém slavíkovi, vystupovala v televizi i na koncert...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Rebelky z Oxfordu podruhé: Jak zkrotit svůdníka

jak zkrotit svudnika200V květnu vyšel u nakladatelství Cosmopolis druhý díl romanticko-historické série Rebelky z Oxfordu od autorky Evie Dunmore. Jak zkrotit svůdníka přináší příjemnou bitvu mezi rozumem a citem na pozadí viktoriánské doby a bo...


Literatura

Působivý thriller Strážci

200liKnížka Strážci autora Jona Steeleho (z anglického originálu The Watchers, vydaného nakladatelstvím Bantam Press v roce 2011 a přeloženého Kristýnou Ševčíkovou pro nakladatelství Host Brno v roce 2013) je napínavá od začátku do konce. Je určena čtenářům, k...

Divadlo

„Je to otázka estetiky – ta molekula je krásná“

elegance molekuly 200Třešničkou na dortu letošního ročníku festivalu Setkání Stretnutie bylo představení Elegance molekuly Dejvického divadla. Na to se těšil vyprodaný hlavní sál, kterým se nesla slavnostní atmosféra. Vše umocnil ještě krátký pro...

Film

Nejoblíbenější ruská pohádka Mrazík baví už několik generací

altRuská filmová pohádka Mrazík (1964) je asi jediná klasika z bývalého Sovětského svazu, na kterou se dá dívat. Možná dnešní doba poněkud svádí ke zjednodušování, ale na rozdíl od ostatních filmů nebo knih se tohle neopírá jen o chudobu a tragédii, al...