Fašismus a figurace - výstava děl umělecké skupiny Nová věčnost

Fašismus a figurace - výstava děl umělecké skupiny Nová věčnost

Tisk

expozice200Fašismus a figurace. Takový název nese výstava realizovaná uměleckou skupinou Nová věčnost. Instalována je až do 5. února v galerii White Pearl, nacházející se v prvním patře bývalé tovární haly (Kolbenova 34/A, Praha 9-Vysočany).

 

 

V umělecké skupině Nová věčnost působí sochařka Helena Sequens a sochaři Adam Stanko a Pavel Karous. Výstava podle nich „veselou a hravou“ formou rozebírá nezdravý konstrukt kulturní a národní nadřazenosti. Vernisáž uvedla dokumentaristka Apolena Rychlíková. Svou řeč ukončila provoláním “Smrt fašismu”.

Před jeho zrůdností výstava nenásilně varuje. Zároveň ukazuje, jak je možné zneužít každý symbol - nacisté zneužili svastiku. V geometrickém provedení jsou na výstavě k vidění symboly politických a náboženských hnutí - kupříkladu rudá či židovská hvězda, které v nacistických koncentrácích nosili vězni a vězenkyně, dále trikolóra nebo půlměsíc coby symbol islámu.

expozice1

Aktuální realita

Výstava reaguje i na smutnou realitu dneška - utopené lidi, kteří prchají před Islámským státem, válkou nebo bídou. Jednotlivá díla “kopírují” novinové fotky, třeba malého mrtvého chlapce Ajlana, jehož tělo vyplavilo moře na břehu Turecka.. 

„Fašismus, tedy vůle k národní a konzervativní revoluci, není archaismem, ale aktuální politickou realitou, je patologickou reakcí na současný globalizovaný svět zabydlený zmutovanými pokémony, psychopatickými Fremeny a lidožravými drony,” uvádí umělecká skupina Nová věčnost ve svém prohlášení.

Foto: archiv umělecké skupiny Nová věčnost

expozice2


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jen dobrá týmová spolupráce je základem úspěchu, říká režisér Petr Soukup

souk 200Režisérem televizního pořadu Zpívá celá rodina je Petr Soukup, který už natočil celou řadů pořadů i videoklipů a léta spolupracuje i se zahraniční scénou. Jako producent získal prestižní ceny jako Anděl nebo Český lev, což jen dokládá jeho um, záběr a ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

14|15 BAŤŮV INSTITUT nabízí zábavu všeho druhu

batuv institut 200Během letních prázdnin je v krajském kulturně vzdělávacím centru 14|15 BAŤŮV INSTITUT připraven bohatý program pro celou rodinu. Kromě prohlídky jedinečných stálých expozic muzea a galerie jsou pro návštěvníky připraveny i poutavé k...


Literatura

V čem spočívalo tajemství vztahu Hitlera s Evou Braunovou?
ImageCo vlastně Evu Braunovou s Hitlerem spojovalo? Co mělo společného mladé, na začátku vztahu ještě dosti naivní děvče, děvče, které milovalo módu, film a hudbu, rádo sportovalo a o politické d...

Divadlo

Muzikál Pomáda

Pomada 200

K celosvětovým oslavám 40. výročí premiéry legendárního amerického muzikálu Pomáda na newyorské Broadwayi se připojila i stověžatá Praha a ta...

Film

Truman show: Jim Carrey loutkou televizního štábu

truman show plakatKriminální film nebo horor už viděl každý. Jim Carrey má však štěstí na filmy, které jsou skoro vždycky něčím originální, a přitom v sobě kombinují staré známé prvky. Jedním z takových je i Truman show....