Vstávej semínko ho-la-la, bude z tebe rukola

Vstávej semínko ho-la-la, bude z tebe rukola

kliceni perexJiž naši předkové byli přesvědčeni o síle klíčivých semínek: „V klíčku je obsaženo všechno, co přináší život". Klíčky překypují životně důležitými látkami a navíc skvěle chutnají. Díky klíčkům výživová hodnota semínek stoupne několikanásobně. Vitaminy, minerální látky, bílkoviny, enzymy a vláknina, křupavost a skvělá chuť – to vše v nich najdete. Obzvláště vítané jsou během dlouhých zimních měsíců a s jejich pomocí zaženete jarní únavu.

Co všechno můžete s klíčky udělat?
Klíčky lze využít mnoha způsoby. Nejjednodušší je, posypat jimi chléb s máslem nebo pomazánkou, přidat je na závěr do polévky i jiných pokrmů. S lahodnou zálivkou je proměníte ve výtečný klíčkový salát nebo je vmíchejte do jiného salátu. Obohatí jakékoliv zelené smoothie a zeleninové přílohy.

kliceni 1

Mezi nejoblíbenější druhy k nakličování patří řeřicha, rukola, alfalfa, ředkvička a mungo. Většina semínek vám vyklíčí za 2 až 4 dny. Potřebujete plochou misku, do které rozložíte vatu a zalijete ji vodou. Navrch nasypete semínka a potom už jen udržujete vlhkost a čekáte. Použít můžete i speciální nakličovací pomůcky – sítko nebo sklenici. Již po několika dnech můžete sklízet a vychutnávat výhonky plné síly.

Rukola nebo také roketa zapadla na dlouhý čas v zapomnění. V posledních letech slaví tato malá peprná rostlinka svůj návrat a těší se o to větší oblibě. Ostře aromatickou chuť klíčků rukoly využijete při přípravě masa, zeleniny, polévek a salátů.

kliceni 4

Výhonky alfalfa jsou semena vojtěšky a v chuti připomínají řeřichu, ale jsou jemnější. Používají se do salátů, polévek a jako obloha na chleba.

Zahradní řeřicha má původ v Persii a do Evropy ji přivezli Římané. Při jarní únavě je ideálním pomocníkem. Mladé lístky řeřichy mají výrazné aroma a s oblibou se používají jako přísada do salátů, majonéz, sýrů a vajíček nebo k dozdobení chleba s máslem. Vedle naklíčených lístků můžete konzumovat také lístky dospělých rostlin.

Aromatické ředkvičkové klíčky se hodí především k přípravě salátů, dipů, pomazánek nebo jen tak na chleba s máslem.

Výhonky alfalfa a ředkvičky je dobré před konzumací opatrně umýt teplou vodou. Výhonky by se měly co nejdříve zkonzumovat nebo uchovávat nanejvýš dva - tři dny v lednici, jinak zhořknou.

kliceni 2

V čejkovickém SONNENTORU pro vás šetrně připravili a zabalili všechna klasická semínka k nakličování. Můžete již po několika dnech sklízet a vychutnávat výhonky plné síly.

Tipy a rady, jak nechat semínka klíčit najdete zde: www.sonnentor.com/cs-cz/recepty-a-tipy/rady-a-tipy/jak-nechat-vyklicit-stesticko

Zdroj: www.sonnentor.com/cs-cz/

Foto: www.facebook.com/ukvetulipoveho/ 


 
Banner

Rozhovor

Velká kniha herců první republiky a protektorátu představuje pětadvacet osobností

RB perexV polovině prosince spatří světlo světa Velká kniha herců první republiky a protektorátu, kterou připravil autorský tým Jiří Bartoň a Robert Rohál. Nebude jen filmografií či strohým životopisem filmových hvězd, půjde jim tzv. pod kůži a nahlédne do ...

Hledat

Příběhy Elišky, Vítka a Čenišky (33)


Literatura

Šaman vidí lidem do hlavy a neví, co s tím

saman 200V nakladatelství Práh vyšla v loňském roce kniha Šaman od Martina Fendrycha, který po odchodu z politiky řídil deník Respekt a nyní pracuje jako komentátor a glosátor serveru Aktuálně.cz. Kniha mě nalákala svou anotací a také jsem si říkala, že si po...

Divadlo

Listopadová D21

divadlo 21Divadlo D21 má v posledních dnech skutečně napilno. Blíží se premiéra Gulliverových cest, listopadový program je nabitý a stále roste obliba tohoto koutku divadelní kultury známého i jako divadlo Malé Vinoh...

Film

Expendables: Postradatelní 3

Expendables 200Úspěšná a oblíbená akční série Expendables je zpět se třetím dílem a kromě výbušné porce zábavy přináší i další legendární tváře, jejichž společný film se zdál být jen divokým snem. Vedle Stalloneho, Stathama, Lundgrena, Li nebo Schwarz...