Vstávej semínko ho-la-la, bude z tebe rukola

Vstávej semínko ho-la-la, bude z tebe rukola

kliceni perexJiž naši předkové byli přesvědčeni o síle klíčivých semínek: „V klíčku je obsaženo všechno, co přináší život". Klíčky překypují životně důležitými látkami a navíc skvěle chutnají. Díky klíčkům výživová hodnota semínek stoupne několikanásobně. Vitaminy, minerální látky, bílkoviny, enzymy a vláknina, křupavost a skvělá chuť – to vše v nich najdete. Obzvláště vítané jsou během dlouhých zimních měsíců a s jejich pomocí zaženete jarní únavu.

Co všechno můžete s klíčky udělat?
Klíčky lze využít mnoha způsoby. Nejjednodušší je, posypat jimi chléb s máslem nebo pomazánkou, přidat je na závěr do polévky i jiných pokrmů. S lahodnou zálivkou je proměníte ve výtečný klíčkový salát nebo je vmíchejte do jiného salátu. Obohatí jakékoliv zelené smoothie a zeleninové přílohy.

kliceni 1

Mezi nejoblíbenější druhy k nakličování patří řeřicha, rukola, alfalfa, ředkvička a mungo. Většina semínek vám vyklíčí za 2 až 4 dny. Potřebujete plochou misku, do které rozložíte vatu a zalijete ji vodou. Navrch nasypete semínka a potom už jen udržujete vlhkost a čekáte. Použít můžete i speciální nakličovací pomůcky – sítko nebo sklenici. Již po několika dnech můžete sklízet a vychutnávat výhonky plné síly.

Rukola nebo také roketa zapadla na dlouhý čas v zapomnění. V posledních letech slaví tato malá peprná rostlinka svůj návrat a těší se o to větší oblibě. Ostře aromatickou chuť klíčků rukoly využijete při přípravě masa, zeleniny, polévek a salátů.

kliceni 4

Výhonky alfalfa jsou semena vojtěšky a v chuti připomínají řeřichu, ale jsou jemnější. Používají se do salátů, polévek a jako obloha na chleba.

Zahradní řeřicha má původ v Persii a do Evropy ji přivezli Římané. Při jarní únavě je ideálním pomocníkem. Mladé lístky řeřichy mají výrazné aroma a s oblibou se používají jako přísada do salátů, majonéz, sýrů a vajíček nebo k dozdobení chleba s máslem. Vedle naklíčených lístků můžete konzumovat také lístky dospělých rostlin.

Aromatické ředkvičkové klíčky se hodí především k přípravě salátů, dipů, pomazánek nebo jen tak na chleba s máslem.

Výhonky alfalfa a ředkvičky je dobré před konzumací opatrně umýt teplou vodou. Výhonky by se měly co nejdříve zkonzumovat nebo uchovávat nanejvýš dva - tři dny v lednici, jinak zhořknou.

kliceni 2

V čejkovickém SONNENTORU pro vás šetrně připravili a zabalili všechna klasická semínka k nakličování. Můžete již po několika dnech sklízet a vychutnávat výhonky plné síly.

Tipy a rady, jak nechat semínka klíčit najdete zde: www.sonnentor.com/cs-cz/recepty-a-tipy/rady-a-tipy/jak-nechat-vyklicit-stesticko

Zdroj: www.sonnentor.com/cs-cz/

Foto: www.facebook.com/ukvetulipoveho/ 


 
Banner

Rozhovor

Rozhovor s významnou trenčianskou osobnosťou

atletika 200Trenčiansky športovec v atletike Dušana Čikela, ktorý je rodákom z Beckova.

...

Hledat


Literatura

Kráska a zvíře okupují vedle kin i knihkupectví

Kraska a zvire Egmont perexJiž více než tři týdny okupuje česká kina filmová pohádka Kráska a zvíře s nepřekonatelnou Emmou Watson v hlavní roli. U této příležitosti vyšla v nakladatelství Egmont i knižní verze, která je výrazně inspirova...

Divadlo

Národní divadlo slavnostně zahájilo svou již 132. sezonu módní přehlídkou pro veřejnost

nd 200Při příležitosti otevření již „více než stoleté“ sezóny Národního divadla, byla pro veřejnost připravena akce módní přehlídky protagonistů čtyř odvětví Národního divadla - baletu, činohry, opery a Laterna Magiky. Moderace mó...

Film

Jak pokračuje legenda Zprávaře

zpravar 200Film Zprávař 2 – Legenda pokračuje, je pokračování kariéry hlasatele zpráv a je konečně tady. Stylová, a přitom nechutná komedie s pevnými prsy a zadky, je přitom dojemná až k pláči.