Vstávej semínko ho-la-la, bude z tebe rukola
Reklama
Banner
Banner

Vstávej semínko ho-la-la, bude z tebe rukola

kliceni perexJiž naši předkové byli přesvědčeni o síle klíčivých semínek: „V klíčku je obsaženo všechno, co přináší život". Klíčky překypují životně důležitými látkami a navíc skvěle chutnají. Díky klíčkům výživová hodnota semínek stoupne několikanásobně. Vitaminy, minerální látky, bílkoviny, enzymy a vláknina, křupavost a skvělá chuť – to vše v nich najdete. Obzvláště vítané jsou během dlouhých zimních měsíců a s jejich pomocí zaženete jarní únavu.

Co všechno můžete s klíčky udělat?
Klíčky lze využít mnoha způsoby. Nejjednodušší je, posypat jimi chléb s máslem nebo pomazánkou, přidat je na závěr do polévky i jiných pokrmů. S lahodnou zálivkou je proměníte ve výtečný klíčkový salát nebo je vmíchejte do jiného salátu. Obohatí jakékoliv zelené smoothie a zeleninové přílohy.

kliceni 1

Mezi nejoblíbenější druhy k nakličování patří řeřicha, rukola, alfalfa, ředkvička a mungo. Většina semínek vám vyklíčí za 2 až 4 dny. Potřebujete plochou misku, do které rozložíte vatu a zalijete ji vodou. Navrch nasypete semínka a potom už jen udržujete vlhkost a čekáte. Použít můžete i speciální nakličovací pomůcky – sítko nebo sklenici. Již po několika dnech můžete sklízet a vychutnávat výhonky plné síly.

Rukola nebo také roketa zapadla na dlouhý čas v zapomnění. V posledních letech slaví tato malá peprná rostlinka svůj návrat a těší se o to větší oblibě. Ostře aromatickou chuť klíčků rukoly využijete při přípravě masa, zeleniny, polévek a salátů.

kliceni 4

Výhonky alfalfa jsou semena vojtěšky a v chuti připomínají řeřichu, ale jsou jemnější. Používají se do salátů, polévek a jako obloha na chleba.

Zahradní řeřicha má původ v Persii a do Evropy ji přivezli Římané. Při jarní únavě je ideálním pomocníkem. Mladé lístky řeřichy mají výrazné aroma a s oblibou se používají jako přísada do salátů, majonéz, sýrů a vajíček nebo k dozdobení chleba s máslem. Vedle naklíčených lístků můžete konzumovat také lístky dospělých rostlin.

Aromatické ředkvičkové klíčky se hodí především k přípravě salátů, dipů, pomazánek nebo jen tak na chleba s máslem.

Výhonky alfalfa a ředkvičky je dobré před konzumací opatrně umýt teplou vodou. Výhonky by se měly co nejdříve zkonzumovat nebo uchovávat nanejvýš dva - tři dny v lednici, jinak zhořknou.

kliceni 2

V čejkovickém SONNENTORU pro vás šetrně připravili a zabalili všechna klasická semínka k nakličování. Můžete již po několika dnech sklízet a vychutnávat výhonky plné síly.

Tipy a rady, jak nechat semínka klíčit najdete zde: www.sonnentor.com/cs-cz/recepty-a-tipy/rady-a-tipy/jak-nechat-vyklicit-stesticko

Zdroj: www.sonnentor.com/cs-cz/

Foto: www.facebook.com/ukvetulipoveho/ 


 

Rozhovor

Tleskač: „My nejsme apriori veselá kapela.“

altSkupina pyšnící se podtitulem Pilsner Ska Orchestra Tleskač má před sebou festivalovou sezonu, novou vokalistku Karolínu Jägerovou a rok staré album Never die songs. Na různé názory jsme se zeptali kapelníka ...

Hledat

Čtěte také...

Nejen jaro ve znamení bylinek

bylinkova prvni pomoc 200Bylinková první pomoc je název knihy, kterou nám v dubnu přineslo nakladatelství CPress a kterou sestavil Martin Ježek. Pomoc z přírody při nejrůznějších zdravotních problémech je v poslední době stále vyhledávanější,...


Literatura

Vina – útlá kniha se silným obsahem

vina 200Kniha Vina německého právníka a spisovatele má na obálce větu „Odhalit pachatele bývá snazší než najít viníka.“, která je jejím velmi silným shrnutím.

 

...

Divadlo

Hmyzí revue ve Zlaté kapličce

ze zivota hmyzu perexZáměrem alegorických děl bylo odjakživa nastavovat společnosti zrcadlo a pomocí jinotajů přesně, i když převážně skrytě, poukazovat na palčivé problémy, které jsou ve většině případů přehlíženy. Ve Zlaté kapličce se ale tvů...

Film

Bulhaři představují svou filmovou tvorbu

bulhari slanchevo200Bulharské filmy téměř neznáme. Do tuzemských kin se jeden takový naposledy dostal před více než deseti lety (Dopis do Ameriky), v poslední době se bulharské tvorby občas dotkne televizní Cinemax (Tilt, Ten...