Inspirujte se, jak zpracovat ovoce, zeleninu, houby a bylinky

Inspirujte se, jak zpracovat ovoce, zeleninu, houby a bylinky

domaci spajzka 200Ve vydavatelství CPress vyšla velmi užitečná publikace pro všechny, kteří mají doma špajzku nebo si chtějí uchovat vitaminy i na horší časy. Jmenuje se Domácí špajzka a napsala ji odbornice Kamila Procházková.

 

 

Kniha začíná popisem konzervačních technik – popisuje mražení, sušení, zavařování, nakládání do soli, kvašení, ale také tyndalizaci nebo například osmotickou konzervaci. Vše je popsáno opravdu polopaticky a místy také doplněno praktickými nákresy. V kapitole Čeho se vyvarovat při domácím konzervování jsem se dozvěděla několik nových poznatků, například, že se sklenice neobrací dnem vzhůru nebo neplní po okraj. Další poznatek se týká mražení surovin – kdy autorka doporučuje suroviny nejprve zamrazit rozprostřené na tácu a až poté je „sesype“ například do sáčku. Tento návod popisuje v úvodu knihy a pak ještě zvlášť u jednotlivých surovin, což mi přišlo jako zbytečné natahování stránek knihy.

Po tomto praktickém úvodu následují kapitoly zaměřené na ovoce, zeleninu, houby a bylinky. U každé suroviny se nachází několik receptů, u ovoce logicky nejčastěji na kompoty nebo džemy, u zeleniny zase na nakládané dobroty. Houby si můžete podle knihy zavařit do kyselého nálevu, zamrazit nebo usušit. A poslední zmíněná metoda je dle očekávání oblíbená také u bylinek.

V knize se tak nachází spousta receptů a tím pádem od každého něco. Některé recepty jsou klasické a notoricky známé, jiné poměrně neobvyklé. Jako například normandská marmeláda z pomeranče a zelených rajčat, nakládané „černé“ svatojánské ořechy, šípková marmeláda. U některých návodů se v dolní části stránky nachází tipy na servírování nebo možné kombinace.

Domácí špajzka působí takovým „starším“ dojmem, což vzhledem k tématice knihy vůbec nevadí. Může za to vizuální stránka knihy a také obrázky. Ty jsou tmavší a nejsou „načančané“. Tím pádem na nich ale zase vyniká daná zavařenina nebo surovina. Od knihy jsem čekala více – těšila jsem se na netradiční recepty a postupy. Těch je zde bohužel poskrovnu. Ale jako základ pro mladé hospodyňky, které si potřebují zaplnit novou špajzku, bude tento titul ideální.

Kamila Procházková ve volném čase píše již řadu let svůj web celorocnikucharka.cz o různých aspektech gastronomie. Články tvoří také pro různá média, například pro ireceptar.cz. V roce 2013 vydala svou první kuchařku Celoroční plánovací kuchařka. Vaříme podle ročních období pokrmy z celého světa, která získala ocenění v soutěži Gourmand World Cookbook Awards 2013. Kamila Procházková 8 let působí jako instruktorka kurzu základů potravinářské chemie pro nadané středoškoláky v programu Talnet a spolupracuje na tvorbě jídelníčků s jídelnami základních a mateřských škol pro VIS Plzeň.

domaci spajzka

Domácí špajzka
100 receptů na uchovávání ovoce, zeleniny, hub a bylinek
Autor: Kamila Procházková
Žánr: moderní kuchařka, hobby, zdravý životní styl
Nakladatelství: CPress, Albatros Media
Rok vydání: 2019
Počet stran: 312
Hodnocení: 82 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/53805782/domaci-spajzka/



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 

Přihlášení



Životní příběh Jana Mikoláška - léčitele, který zkoumal moč

Jan Mikolášek byl velmi talentovaný člověk, který něco dokázal. Nikdo netvrdí, že byl svatý. Právem se však může řadit mezi významné osobnosti našeho lidového léčitelství. Mladá fronta

Dějiny smrti a jiné kratochvíle

Co je to SMRT a co se za ní skrývá, to přitahovala lidi od pradávna – zřejmě od okamžiku, kdy si počali uvědomovat svou smrtelnost. Argo

Rozhovor

Turistický seriál K21: Hrubý Rohozec

hruby rozhozec 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Ne...

Hledat

Chaty s osobností

Čtěte také...

Zachraň jídlo píše kuchařku o tom, jak neplýtvat a ušetřit

Zachran jidlo perexDomácnosti jsou zodpovědné za 53 % všech vyhozených potravin, přičemž nejčastěji končí v koši pečivo, ovoce, zelenina a maso. Proč to tak je? Spotřebitelé neumí správně skladovat, nakoupí toho víc, než je potřeba nebo jim chybí...


Literatura

Jaké tradice se uchovaly v Jižních Čechách?
ImageKrásné a na omak příjemné knížce Jižní Čechy, velikostí tak akorát do ruky, vévodí na obálce fotka Putimi, vsi proslulé z literatury, jak jsem o tom psal nedávno na tomto serveru. Ovšem aut...

Divadlo

Neuvěřitelný Jan Přeučil: V téměř 83 letech více než hodinu nesleze z jeviště! Tohle musíte vidět!

Preucil Blaznovy zapisky perexLetos v únoru oslaví Jan Přeučil úctyhodné 83. narozeniny, přesto je stále ve skvělé kondici. Jeho energii by mu mohli závidět i o generaci mladší kolegové. V dramatickém představení Bláznovy zápisky od N...

Film

Ceny Trilobit 2020: Nejvíce zaujaly snímky Staříci, Most!, Dálava a Budiž světlo.

WMM09070Audiovizuální ceny TRILOBIT 2020 Českého filmového a televizního svazu FITES byly slavnostně předány v sobotu večer 25. 1. 2020. Jedny z nejstarších filmových cen již po třiatřicáté poukázaly na díla s výraznou uměleckou kvalitou, ale rovněž s etickým a společenským přesahem, která le...