Ve Zlíně zazní Mahlerova Sedmá

Ve Zlíně zazní Mahlerova Sedmá

Tisk

mahler200Začátkem února rozezní sál zlínského Kongresového centra monumentální Symfonie č. 7 Gustava Mahlera, kterou Filharmonie Bohuslava Martinů za řízení svého šéfdirigenta Roberta Kružíka provede vůbec poprvé ve své šestasedmdesátileté historii.

 

 

Mahlerova „Sedmá" pochází z roku 1905, tedy z období, v němž u skladatele přetrvávaly negativní stav y beznaděje, temnoty a prázdnoty. Pětivětá kompozice do jisté míry navazuje na finále autorovy předchozí symfonie, avšak zpočátku se pří liš lehce nerodila. V létě roku 1904 se skladateli podařilo zhotovit jednu z částí s tím, že práce na symfonii měly soustavně pokračovat, aby byly dokončeny v létě roku následujícího. Za tímto účelem Mahler odcestoval z Vídně ke své rodině k jezeru Wörthersee. Značný tlak na dokončení díla však u Mahlera vedl k jistému tvůrčímu bloku, a skladatel se tak dle vlastního vyjádření doslova mučil s komponováním až do pozdních nočních hodin. A ni výlet do Dolomitů nedopomohl k zahájení skladebného procesu. Teprve po návratu k Wörthersee se Mahler konečně dočkal políbení tolik vzývané tvůrčí múzy, a to údajně při veslování přes tamější proslulé jezero. Jak skladatel později uvedl, „když jsem poprvé pohladil veslo, napadlo mě téma úvodu k první větě." Zbytek symfonie pak dokončil za pouhé čtyři týdny.

Symfonie č. 7 je mohutnou kompozicí typického mahlerovského rázu, v níž se silně odrážejí skladatelovy filozofické úvahy a niterné potřeby. Její proud prochází od pomyslného hlasu přírody přes zápasy duše s temnotou a pochybnostmi, noční vidiny a výjevy z Mahlerova dětství až po finále plné naděje a vznešeného, byť patrně poněkud sarkastického jasu. Podobně jako v některých svých předchozích symfoniích, i v „Sedmé" Mahler využil ne zcela tradičních hudebních nástrojů orchestru – jako například kravských zvonů, tenorové tuby, kytary či mandolíny.

Premiérového uvedení Mahlerovy Symfonie č. 7 se v září roku 1908 ujal stočlenný orchestr České filharmonie pod vedením samotného autora.

mahler

MAHLER / SEDMÁ
2. 2. 2023, 19:00 hod., Kongresové centrum, Velký sál

Robert KRUŽÍK dirigent
Filharmonie Bohuslava Martinů
Gustav MAHLER
Symfonie č. 7 e moll

Vstupenky a více informací:

https://www.filharmonie-zlin.cz/1072a-b4-mahler-sedma
https://www.filharmonie-zlin.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Soudní drama Nevědomý svědek: vtip a spravedlnost pro černého muže

nevedomy svedek Gianrico CarofiglioChutnou lehkou jednohubkou na jedno (nejen) prázdninové odpoledne je novinka nakladatelství Host Brno, Nevědomý svědek, z pera Itala Gianrica Carofiglia. Kniha v...

Divadlo

Olomoucká muzikálová Dolly má kouzlo, osobitost a řadu překvapivých momentů

dolly200Hello, Dolly! je jeden z nejpopulárnějších broadwayských muzikálů, jehož děj se točí kolem šarmantní a podnikavé vdovy Leviové. Jak známo, živí se jako dohazovačka a dokáže téměř cokoliv - i podmanit si srdce nedostupného muže. A ačkoliv má muzikál plejá...

Film

Ivan Trojan se Ve stínu rozhodně neschová

ve stinu plakatBoj dobra proti zlu nebo, chcete-li, silného proti slabšímu tady byl vždy. Jsou to příběhy, které přitáhnou pozornost. Na druhou stranu jsou už ale více či méně předvídatelné. Stejné je to i s novým filmem Davida Ondříčka Ve stí...