Bezruký hornista vystoupí v Praze

Bezruký hornista vystoupí v Praze

Tisk

fok Felix200Felix Klieser zahraje 8. a 9. února v Obecním domě Koncert pro lesní roh Richarda Strausse. Bude se jednat o pražský debut s orchestrem tohoto světově uznávaného hornisty, jehož hra je o to obdivuhodnější, že nástroj ovládá prsty levé nohy. Do své 88. sezony ho přizval Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK. Na programu jsou též Symfonické variace a Symfonie č. 7 Antonína Dvořáka.

 

Felix Klieser se věnuje hře na lesní roh od svých čtyř let. Má na svém kontě spolupráci s renomovanými světovými orchestry, vystupování ve slavných koncertních síních a několik kritikou velmi dobře hodnocených nahrávek, včetně debutové desky Reveries. V roce 2014 vydal knihu o své neobyčejné hudební kariéře. S Pražskými symfoniky zahraje Koncert pro lesní roh a orchestr č. 1 Richarda Strausse. Skladatel toto dílo napsal v 18 letech pro svého otce, který byl jedním nejlepších hornistů své doby.

Felixe Kliesera jsem již dlouho sledoval, je to excelentní hráč. Je neuvěřitelné, jak si při svém hendikepu poradil s hrou na nástroj. A Straussův koncert pro hornu není nic lehkého, ten zvládne jen hráč par excellence, jako je Felix,“ říká šéfdirigent orchestru Tomáš Brauner.

fok Felix1

Vedle Richarda Strausse bude večer patřit také Antonínu Dvořákovi. Program zahájí jeho Symfonické variace, které jsou ukázkou skladatelovy invence a orchestračního mistrovství. V druhé polovině večera zazní Dvořákova Symfonie č. 7, která vznikla na objednávku Londýnské filharmonické společnosti. Symfonie bývá často označována jako pro Dvořáka poměrně netypická, abstrahující od folklórních slovanských motivů a jako jedno z jeho nejdramatičtějších děl.

Koncerty se uskuteční 8. a 9. února 2023 v 19:30 ve Smetanově síni Obecního domu. Vstupenky jsou k dispozici na www.fok.cz. Pražští symfonikové odehrají s Felixem Klieserem také dva koncerty v Německu. 26. února vystoupí v Prinzregententheater v Mnichově a 27. dubna v Graf-Zeppelin Haus ve Friedrichshafen.

fok Felix2

Felix Klieser & Tomáš Brauner
8./9. 2. 2023, 19:30 | Obecní dům

ANTONÍN DVOŘÁK
Symfonické variace op. 78
RICHARD STRAUSS
Koncert pro lesní roh a orchestr č. 1 Es dur op. 11
ANTONÍN DVOŘÁK
Symfonie č. 7 d moll op. 70

Felix KLIESER | lesní roh
SYMFONICKÝ ORCHESTR HL. M. PRAHY FOK
Tomáš BRAUNER | dirigent

Zdroj foto: Maike Helbig, JuliaWesely

Vstupenky a více informací:

https://www.fok.cz/cs/tomas-brauner-dvorak

FB událost: https://www.facebook.com/events/1454300451692308/1454300458358974/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Pralinky od Barbary Nesvadbové

pra perexNová kniha Pralinky od Barbary Nesvadbové, která je plná krátkých fejetonů, byla pokřtěna 20. listopadu v kavárně Mezi řádky. Kmotry byli Pavlína a Jan Saudkovi a herečka Jitka Čvančarová.

...

Divadlo

Mezinárodní festival divadelních škol SETKÁNÍ/ENCOUNTER 2022 udělil čtyři Marty

encounter200Čtyři pozoruhodné výkony včera při závěrečném ceremoniálu vyzdvihla mezinárodní porota 32. ročníku Mezinárodního festivalu divadelních škol SETKÁNÍ/ENCOUNTER, který v termínu od 29. března do 2. dubna pořádala Divadelní fakulta JAMU. Festivalové s...

Film

Bláznivé nebo geniální? Oldřich Kaiser a Jiří Lábus stříhají jednu rolu za druhou...

pension lola kaiser labusPension Lola (1993) je padesátiminutový televizní film dvou komiků, který působí trochu jako rarita. Oldřich Kaiser a Jiří Lábus v něm obsadili úplně všechny postavy ...