Nepohodlný policajt. Strhující skutečný příběh kriminalisty, kterého boj s mafií dostal až do vězení

Nepohodlný policajt. Strhující skutečný příběh kriminalisty, kterého boj s mafií dostal až do vězení

Tisk

nepohodlny policajt200Zdeněk Macháček nastoupil k policii na začátku 90. let a brzo ho čekal raketový kariérní vzestup. Zatímco se rozpadalo Československo, on už jako detektiv mapoval drogovou scénu. Spolu s FBI, Scotland Yardem či Mossadem bojoval proti mafii – a to ho dostalo až za mříže. Jeho vyprávění zpracoval Jaroslav Spurný a vznikla tak kniha Nepohodlný policajt, která právě vychází v nakladatelství CPress a je součástí edice Skutečné zločiny.

 

Kniha přináší autentický pohled novináře na příchod organizovaného zločinu v devadesátých letech, jeho propojení s politikou a ekonomickou mocí a boj proti němu. „Devadesátky byly velkým soubojem o tvář spravedlnosti a demokracie v Česku a dosud nevyšla kniha, která by tu dobu popsala z tohoto úhlu pohledu,“ říká Zdeněk Macháček.

Unikátní příběh policisty Zdeňka Macháčka, jehož osud kopíruje vývoj devadesátek, vypráví novinář a jeden ze zakladatelů tvůrců české investigativní žurnalistiky Jaroslav Spurný, který dobu zažil na vlastní kůži. „Kniha byla původně zamýšlena jako rozhovor. Při přepisování nahrávek jsem ale zjistil, že Macháčkovo vyprávění je tak poutavé a strhující, že nedává smysl jej přerušovat otázkami. Moje dotazy jsem nakonec zakomponoval do textu a zpracoval o srozumitelného a kontextového vyprávění,“ vysvětluje spoluautor knihy Jaroslav Spurný.

nepohodlny policajt

O autorech:

Zdeněk Macháček nastoupil krátce po revoluci k Policii ČR a v roce 1995 zakládal ÚOOZ (Útvar pro boj s organizovaným zločinem), kde se stal ředitelem Odboru zločineckých struktur. Jeho útvar se zaměřoval na boj s mezinárodními mafiánskými organizacemi (ruský organizovaný zločin, italské mafiánské organizace, asijské mafie a balkánské zločinecké struktury). Absolvoval stáže a školení u významných zahraničních policejních útvarů – u FBI, NCIS, OCRTIS, izraelské policie nebo EDOC a řídil razii na ruskou mafii v pražském podniku U Holubů v půlce 90. let a za skvěle odvedenou práci jej ocenil i tehdejší šéf FBI. Později skončil ve vazbě na základě obvinění ve vykonstruované kauze. V roce 2000 opustil řady policie a nastoupil kariéru v soukromém sektoru. Aktivně hraje hokej a je zakládajícím členem týmu HC Lenochodi.

Jaroslav Spurný je investigativní novinář a spoluzakladatel týdeníku Respekt. Věnuje se tématům spravedlnosti, bezpečnosti a obrany země a demokracie. Pátrá po chybách systému, zneužívání moci – korupcí, finančními machinacemi, podvody – i po důvodech a způsobech zpochybňování demokratických hodnot a zákonů. Byl oceněn za odboj a odpor proti komunismu například cenou Karla Havlíčka Borovského a Ferdinanda Peroutky. Je autorem knih Česká kocovina, Nepohodlný agent, Jací jsme dnes a Nepohodlný policajt.

Více informací: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/85114090/nepohodlny-policajt/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Recyklujte a vytvořte si originální dekorace

Recyklace perKaždý z vás má doma něco, co už se k ničemu nehodí, ale stále je vám líto to vyhodit, protože co kdyby náhodou… Možností je spousta, ale nápadů už tolik ne. Tohle vám možná pomůže.

 

Divadlo

Osmyčky, totální unférie z dějin národa českého

Osmycky plakatProsím ten název není s hrubkou. Autoři opravdu svůj kabaret nazvali Osmyčky. V brněnském Městském divadle se představili místní autoři, kteří už mají za sebou několik inscenací, většinou uváděných v létě na Biskupském dvoře Moravského zem...

Film

Musí se do práce, i kdyby se nechtělo!

200filmFilm Já to tedy beru, šéfe…! reaguje na tehdejší podnikovou a ekonomickou stabilitu v Československu. Pracovních míst bylo mnohem více než práceschopných a kdyby nebylo zaměstnání ze zákona povinné, museli by se lidi k činnosti přemlouvat.

...