Oči Mirka Kemela varují před pýchou

Oči Mirka Kemela varují před pýchou

Tisk

kemel 200Mirek Kemel představuje novou skladbu Oči pod ledem z připravovaného alba a chystá se slavit jubileum.

 

 

Oči pod ledem je název nové poetické písně Mirka Kemela. První skladba z připravovaného alba navazuje na poslední písničkářskou tvorbu známého karikaturisty, který oslaví letošní jubileum velkým koncertem 19.10. v pražském Paláci Akropolis. Videoklip ke skladbě natočil bubeník a občasný Mirkův spoluhráč Miloš Dvořáček.

O nové skladbě Mirek Kemel říká: “Oči pod ledem jsou obrazem všech snů a tužeb, které ztroskotají a přece žijí dál, ovlivňují nás a provází každým dnem. Potřebuji oči pod ledem jako varování před pýchou a marností a současně jako inspiraci a motivaci.” A zároveň přidává informaci o tom, proč tentokrát nedominuje videu příběh. “S novým videem jsme čekali na silnou písničku a skladba Oči pod ledem si o klip prostě sama řekla. V minulých videoklipech byl vždy silný příběh, tentokrát jsme se chtěli prezentovat jako fungující kapela, a tak jsme se rozhodli pro klip z nahrávání písničky ve studiu. Chtěli jsme ukázat i naši radost z hudby a ze společného hraní. Věřím, že se to podařilo.”

Miroslav Kemel je dlouholetý přední karikaturista a také písničkář. Hraje na akordeon, kytaru a foukací harmoniku.

Mirek Kemel o sobě:

Nejlépe věci fungují, když se dějí samy od sebe, bez našeho přičinění. Někdy před 8 lety jsem se zamiloval do akordeonu. První mi půjčil Vladimír Javorský od svého přítele Vaška Koubka. Za harmoniku jsem jen tahal a poslouchal ty nádherné zvuky… Pak jsem začal chodit k učiteli a protože mě nebavily etudy, složil jsem si svoji první písničku, na které mě bavilo cvičit. Pak jsem složil druhou, třetí… Když jich bylo asi 15, začali jsme hrát na koncertech, když jsem jich měl 20, vydali jsme první CD Krajem šel anděl a pak následovalo v roce 2014 druhé CD Nic víc.

U muziky odpočívám od své hlavní profese, profese karikaturisty, který sleduje zprávy z domova i ze světa a denně se trápí nad kresbou pokud možno aktuální a současně nadčasovou, což se ne vždy daří. Muzika mi pomáhá přežít ten stres z každodenní povinnosti odevzdat kresbu včas. A dovoluje mi ponořit se hlouběji do sebe, do svých příběhů bez nutnosti být vtipný a aktuální.

Diskografie:

Krajem šel anděl (2011)
Nic víc (2014)
Ryby, raci (2018)
Vlčí stopy (2021)

Mirek Kemel letos oslaví kulaté jubileum a to na pódiu Paláce Akropolis. Speciální koncert se odehraje ve čtvrtek 19. října a na pódiu se objeví řada mimořádných hostů. Prvním zveřejněným muzikantem je Jarda Svoboda.

Palác Akropolis https://www.facebook.com/events/915016333151694
https://www.palacakropolis.cz/work/33298?event_id=35758&;no=62&page_id=33824

Koncerty

30.5. České Budějovice – Český rozhlas
16.6. Český Dub – Pouť mezi dvěma Jány
23.6. Dvůr Králové n. Labem – Café Dostaveníčko
23.7. Náměšť n. Oslavou - Folkové prázdniny
28.7. Písek – Divadlo pod čarou
6.8. Slavonice - Slavonice fest
8.8. Telč - Prázdniny v Telči
11.8. Orlová - SAM
12.8. Mlýny – Kytlice – Lesní divadlo Mlýny
26.8. Jimramov – Otevřeno Jimramov
19.10. Praha – Palác Akropolis

kemel 1

Umělec: Mirek Kemel
skladba: Oči pod ledem
datum vydání 19.5.2023

link: https://orcd.co/kemel23


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Michal Viewegh: „Doufám, že neztratím soudnost a v jistém momentě přestanu aspoň vydávat.“

altSpisovateli Michalu Vieweghovi nedávno vyšla kniha Mafie v Praze, což byla příležitost k vyzpovídání. Jak si rozumí s Jaroslavem Kmentou a co plánuje nyní psát, tak to se dozvíte na následujících řádcích.

<...

Divadlo

Filmař Marek Dobeš debutuje na divadelních prknech v hudební komedii Sni dál na téma kariéra vs. rodina

sni dal200Co je pro moderní ženu důležitější – kariéra nebo rodinný život? A může se jí vůbec podařit žít plnohodnotně, pokud obě polohy nedokáže skloubit? Odpověď na tyto otázky hledá divadelní hra režiséra a scenáristy Marka Dobeše „Sni dál,“ s podtitulem Neř...

Film

Co se stane, když se zloděj rozhodne napravit své chyby?

Cest zlodeju perexPotulný zpěvák Edgin (Chris Pine) je součástí party zlodějíčků, kteří kradou a následně prodávají vzácné artefakty. Tato práce je však velmi nebezpečná a může se při ní snadno stát, že skončíte v oprátce. A ani takový klikař jako Ed...