Bajkeři nejsou příliš originální, ale pobaví

Bajkeři nejsou příliš originální, ale pobaví

Tisk

bajkeri 200Letní komedie Bajkeři vstupuje v těchto dnech do našich kin a slibuje slušnou porci zábavy i romantiky. Ale jak už tomu u podobných filmů bývá, jen pro určitou sortu lidí.

 

 

Hlavními hrdiny je trojice chlapců Jáchym, David a Saša. Každý z nich tráví většinu svého volného času na mobilu nebo počítači a má svou vlastní “úchylku“. Jáchym (Jan Komínek) je neustále na sociálních sítích, kde rozesílá vymyšlené informace svým internetovým přítelkyním. Jejich počet se přehoupl přes deset. David (Adam Mišík) je zarytý pařan a jeho největším snem je sex s orkyní nebo elfkou. A nakonec Saša (Vojtěch Machuta) je takový módní guru, kterého mnozí považují za homosexuála.

Jednoho dne dojde jejich rodičům trpělivost a už nehodlají snášet jejich vysedávání u počítačů. Vyšlou je na dvousetkilometrový cyklovýlet, na kterém na ně bude dohlížet půvabná Davidova macecha Tereza (Hana Vágnerová). Po mnoha útrpných okamžicích bez Wi-Fi začínají pomalu zjišťovat, že i ve skutečném světě se najde mnoho zajímavých věcí a lidí. Zejména se jedná o několik dívek, které jim náhodou vpadnou do cesty a připojí se k nim na jejich cyklistické pouti.

Ano, Bajkeři jsou další komedií ve stylu Snowborďáků či Rafťáků, která svým způsobem naivním přístupem cíli zejména na mladší až pubertální publikum. Na druhou stranu si tyto filmy i přes řadu odpůrců vždy najdou i velké množství fanoušků, takže je velice dobře, že se natáčejí stále nové a nové.

Tentokrát se režisérské židličky chopil poměrně mladý pán jménem Martin Kopp. V jeho filmografii se jedná o první větší snímek po několika studentských projektech. Takže vlastně takový debut. Ale nenechte se mýlit. Zkušeností už stačil získat dostatek z mnoha úspěšných českých seriálů. Vedle Ulice či Vinařů totiž spolupracoval zejména na velice oblíbených dílech Vyšehrad a Ohnivé kuře.

bajkeri

A nyní již k samotnému filmu. Vlastně vám nabídne přesně to, co od něho očekáváte. Pro někoho trapné, pro druhého velice vtipné scénky, ve kterých je i množství romantiky. V příběhu je silně zakomponována cyklistika, takže se dočkáte i mnoha sportovních slangů. Zároveň se v něm ovšem vyskytne i řada zábavných situací ze světa počítačů. Takže prostě pro každého trochu.

Herecké obsazení je poměrně rozmanité a není vůbec špatné. Jednu z hlavních rolí si střihla Hana Vágnerová, která zde doslova omládla. Vedle ní totiž postavili tvůrci trojici mladíků v čele se zpěvákem Adamem Mišíkem, Janem Komínkem a Vojtěchem Machutou. Hana alias Tereza je tu po většinu filmu za tu vážnou, zatímco její mladší kolegové vás v nejedné situaci slušně pobaví. Dobře, hlášky typu “A co je to ten táborák“ už jsou možná trochu přes čáru, ale přesto se určitě nejednou zasmějete.

Ovšem tím rozhodně výčet zajímavých herců nekončí. V roli rodičů se můžete těšit na Tomáše Matonohu, Michala Suchánka nebo Václava Postráneckého. Mezi dívkami vyniká zejména Celeste Buckingham nebo exotická Esther Lubadika. Osobně mě velice zaujalo množství tzv. štěků, které si střihli další slavní herci. Milan Šteindler hraje štamgasta v hospodě, David Suchařípa zase otce cyklistické rodiny. Ovšem na scénu se dostal i Jakub Štáfek, který se ve filmu skrytě objeví i jako Lavi. A maličkou příležitost dostal rovněž Vojta Záveský alias Vojtaano. Od něj dokonce zazní i část jedné jeho písně, která dokonale dokreslí jednu vtipnou situaci ve filmu.

A na koho jsme to ještě zapomněli? Ano, na Pavla Nečase. Ten hraje lehce úchylného cyklistického trenéra a vlastně ve své roli předvede opravdu dobrý výkon. Můžete se těšit i na jeho slizké řeči či joke a projevenou lásku ke kolům.

Při natáčení filmu museli herci na kole ujet slušnou porci kilometrů, i když to zdaleka nebylo tolik jako ve filmu. Pouze Pavel Nečas jich najezdil o něco víc při svých přejezdech mezi lokacemi. Cyklistická tématika je zde téměř všudypřítomná a dostane se i na méně populární sport s názvem kolová.

Samozřejmě se můžete těšit na romantickou zápletku mezi hlavními hrdiny a dívkami od cyklistického trenéra Pavla Nečase. Ta je už lehce provařená. Ze začátku si holky kluků příliš nevšímají a mají s nimi rozbroje. Ovšem hádejte, jak to na konec dopadne? I přesto nejednoho z vás určitě pohladí na duši. Protože láska je prostě láska.

Bajkeři nejsou vůbec špatným filmem ve svém oboru. Naopak dokážou slušně pobavit a zaujmout cílovou skupinu, kterou jsou především mladí. Nenabízejí příliš složitý děj (vlastně ani příliš originální), ale přesto mají slušnou šanci stát se hitem mezi sporťáky i iťáky. Na film se zřejmě snese od kritiků palba negativních názorů, ale nenechte se odradit. I řada z nich se při projekci smála, přestože to nyní nepřiznají. A jestliže se i vy chcete pobavit u nenáročné letní komedie, určitě na Bajkery zajděte do kina.

Bajkeři
Komedie, Romantická
Česká republika, 2017, 95 minut
Režie: Martin Kopp
Scénář: Petr Kolečko
Kamera: Jan Drnek
Hudba: Jan P. Muchov
Producent: Tomáš Vican
Střih: Adam Dvořák
Zvuk: David Matušek, Tomáš Bělohradský
Scénografie: Milan Býček
Masky: Lída Kopecká
Hrají: Adam Mišík, Hana Vagnerová, Jan Komínek, Vojtěch Machuta, Celeste Buckingham, Štepánka Fingerhutová, Esther Lubadika, Julie Šurková, Pavel Nečas, Tomáš Matonoha, Vanda Hybnerová, Michal Suchánek, Václav Postránecký, Dana Batulková, Jakub Štáfek, David Suchařípa a další
Hodnocení: 77%
Zdroj foto: Falcon


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vinylovehodiny.cz: „Honza ten nápad viděl někde na cestách a uvízl mu v hlavě“

vinylove hodiny 200Rádi bychom vám v tomto rozhovoru představili mladou designerskou dvojici – Kateřinu Dobískovou a Jana Čížka z Olomouce - která vyrábí hodiny ze starých vinylových desek. Vystupují pod značkou vinylovehodiny.cz, recyklují staré desk...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Případ Laurel a Hardy

Nejprve vyšlo několik DVD hrdě oznamujících, že obsahují grotesky s Laurelem a Hardym, poté lákala Nova na tutéž osvědčenou značku a nyní rovněž Česká televize hlásá, že nachystala cyklus Laurela a Hardyho. Potíž je v tom, že oba komici v nich sice ...


Literatura

Návrat duše jako terapie

duse obalkaSnad za to může kombinace antropologie a psychologie ve vzdělání autora, ale celistvější, hlubší knihu o lidské duši jsem nečetla. Tedy snad kromě Junga a jeho následovníků. Mimochodem i tohoto psychologa autor ve své knize občas cituje, ale je...

Divadlo

Dárkové poukázky Letních shakespearovských slavností přináší nevšední zážitky, a ještě něco navíc

shakespeare 200Od 1. prosince jsou v síti Ticketmaster v prodeji Dárkové ePoukazy na Letní shakespearovské slavnosti 2022. Krásný vánoční dárek v podobě ePoukazu umožní příznivcům Slavností obdarovat své blízké, a kromě bohaté nabídky představení gar...

Film

Dlouhý příběh ve zkratce

sfz 200Znáte to - žijete v menší či větší skupině lidí, se kterou podnikáte různé akce a znáte se už tak dlouho, že je těžké to spočítat. I v té vaší skupince se dějí změny, zvraty, novinky. I Ellen, hlavní protagonistka Dlouhého příběhu ve zkratce, má takovou s...