Matka!: povstání Fénixe z popela?

Matka!: povstání Fénixe z popela?

Tisk

matka perexDo kin přichází nejnovější snímek Darrena Aronofského. Kdo zná jeho předešlé filmové počiny ví, jak silný dojem jeho snímky zanechávají. Komorní drama Matka! není výjimkou a je další z řady filmů, které Vás nenechají při shlédnutí tohoto snímku za žádnou cenu v klidu.

 

 

Idylický manželský pár v podání Javiera Bardema (Skyfall, Goyovy přízraky) a Jennifer Lawrence (Joy, Hunger games) si žije ničím nerušeným, bezdětným životem v domku daleko od civilizace.  On je spisovatel, ona jeho múza, která mu pomáhá s rekonstrukcí domu po požáru a vytváří pro oba z domu ráj na zemi. Jejich ničím nerušený život však obrátí naruby návštěva doktora (Ed Harris) a později i jeho rodiny.

Když do příběhu vstoupí lékařova manželka spolu se syny, rozjíždí se nezastavitelný kolotoč šokujících zvratů spolu s nezadržitelným nárůstem nezvaných návštěvníků, což vyústí v nekonečný cyklus hrozivých událostí, které by málokdo z nás čekal a z ráje se rázem stává peklo na zemi.

Nezastavitelný chaos, který neubírá na své nezvladatelnosti ani absurdnosti spolu s emotivními a detailními kamerovými záběry a mrazivou hudbou, vás vtáhne do víru děje, kde ústřední roli hraje  láska, vražda, vášeň, zrození a smrt.

 

matka 02


Režisér si s diváky rád hraje, což fanoušci jistě znají už z jeho předchozích snímků - ať už se jednalo o Černou labuť, kde hrála prim schizofrenie, v Rekviemu za sen drogová závislost a prostituce nebo  Fontánu jakožto vizuální epos o nesmrtelné lásce. Matka! je nezařaditelným  ztvárněním cyklu života spolu s vizuálním ztvárněním predestinace jeho múzy a mateřství. Dalo by se říci, že se jedná o tzv. povstání Fénixe z popela.

Co se týče silně vizuálního podobenství personifikace domu (srdce, krev) jakožto života jeho manželky, dá se říci, že jde o další hru, která nutí diváka přemýšlet nad tím, co nám tím chtěl Aronofsky vlastně říci (spojitost života domu s životem jeho manželky). Nad filmem opět vyvstává řada otázek, jak už je u jeho filmů zvykem.

matka 01

 

Režisér sám přiznává, že film jde velmi těžko zařadit do určité žánrové škatulky a stejně jako u jeho předchozí tvorby vás i Matka! přinutí po odchodu z kina k zamyšlení, co je realita a co metafora. Matka! je divokou jízdou, která se nedá popsat, Matka! se musí vidět.

 

{youtube}Xx0mH5o6yHY{/youtube}


UIP – Paramount, USA, 2017
Žánr: psychologický thriller
Režie: Darren Aronofsky
Scénář: Darren Aronofsky
Kamera: Matthew Libatique
Hudba: Jóhann Jóhannsson
Hrají: Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Michelle Pfeiffer, Ed Harris, Domhnall Gleeson
Hodnocení: 75%

Premiéra v kinech: 19.10.2017

Zdroje fotografií: www.cinemart.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Velký rozhovor s tanečnicí Laterny magiky Pavlínou Červíčkovou nejen o Human Locomotion!

cervickova pavlina 200U příležitosti premiéry inscenace Human Locomotion, která vznikla v únoru na Nové scéně Národního divadla pod hlavičkou souboru Laterny magiky, jsme se rozhodli podívat na t...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

KRÁL ARTUŠ: LEGENDA O MEČI

Artus plakat (2)Guy Ritchie, jenž pozornost na sebe upoutal adrenalinovým uchopením příhod Sherlocka Holmese, se v obdobně „nabušeném“ stylu vypravil k artušovské legendě – a spolehlivě pohřbil všechnu její poezii. Do ponura laděná fantasy s fantaskn...


Literatura

S tou správnou knihou rodičovství není věda

rodicovstvi perexTím správným průvodcem pro každého rodiče by mohla být kniha Margot Sunderlandové Věda zvaná rodičovství. Bohatě ilustrovaná publikace s mnoha užitečnými radami ukazuje všem rodičům pozitivní přístup k výchově a klade důraz na respe...

Divadlo

Faust na deskách Buran Teatr v Brně

Faust 200Nejdřív několik základních informací:  BURANTEATR se zrodil v létě 2003 v hlavách dvojice studentů Divadelní fakulty JAMU Zetela a Jana Šotkovského – z potřeby realizovat své představy o divadelním provozu mimo existující divadla. Zakladatelé se tehd...

Film

I mafián musí na záchod

oskar plakat 200Film Oskar (1991) je předělávkou slavné komedie s Luisem de Funésem. V hlavní roli zde vystupuje tentokrát Sylvester Stallone a dává do příběhu něco, co tomu tenkrát chybělo. Úspěšný a drsný mafián Ange...