Blíží se Dny evropského filmu

Blíží se Dny evropského filmu

Tisk

DEF logoPoté, co v Česku zanikl Febiofest (na Slovensku se udržuje dál), zpřístupňují filmové dění aspoň v evropském prostoru jednak výběr festivalových děl Be2Can a 3Kino zaměřené na střední Evropu, případně přehlídky francouzsky, italsky či španělsky mluvených titulů, jednak DNY EVROPSKÉHO FILMU. Ty se letos pořádají již po jedenatřicáté, a to ve dnech 4. až 14. dubna.

 


Na těchto stránkách jsme jejich konání sledovali opakovaně (např. Dny evropského filmu se konají již po třicáté a Dny evropského filmu začínají). Stejně jako v předešlých letech se Dny evropského filmu i letos uskuteční nejen v Praze, kde si je zájemci mohou vyhledat mezi 4. a 9. dubnem, ale navštíví i další města: Boskovice, Brno, Červený Kostelec, Havířov, Hradec Králové, Jablonec nad Nisou, Ostravu, Šumperk, Vrchlabí, Vyškov a Znojmo. Jiné lokality – třeba největší sídla v severních, západních a jižních Čechách (jako České Budějovice, Liberec, Plzeň, Ústí nad Labem…) - dosud stojí stranou.

DEF plakat

Má smysl soutěžit?

Stejně jako ostatní filmové akce se také tato chce pochlubit soutěžními sekcemi, které jí mají dodat na vážnosti i přitažlivosti. Letos hned dvojnásobně: v první řadě budou soutěžit snímky zařazené do kategorie Poprvé (jsou to tedy debuty), stejné opatření potká i tituly shrnuté do kolonky Film a hudba. Nejsem si však jist, zda právě tyhle položky přitáhnou těší pozornost.

Diváci se seznámí i se sekcemi nesoutěžními. Jedna přináší retrospektivu ceněné, ba snad až přeceňované režisérky Jessiky Hausnerové, jejíž předešlé filmy, zpravidla poznamenané ženským (neřkuli feministickým) pohledem na události, jsme občas mohli zahlédnout i ve zdejších kinech. Zaujala třeba průhledem na údajné zázraky (Lurdy). Ve svém nejnovějším snímku Club Zero zkoumá citlivou otázku, jak lze manipulovat mladičkým studentským kolektivem, který snadno propadne právě módnímu pokrokářskému trendu, v daném případě ve stravování.

Velice různorodá je sestava opatřená názvem Živá planeta, kde nalezneme animované dílko i experimentálně zaměřené výpovědi. Největší pozornost však dozajista bude poutat Panorama, zpřístupňující výběr pozoruhodných filmů posledních let, které tuzemskou distribuci doposud většinou minuly.

Co by mohlo zaujmout

Co napsat k jednotlivým sekcím? Důležité je připomenout, že některé filmy budou uvedeny jakoby v předpremiéře, protože už jsou zakoupeny do tuzemské distribuce. Ale většinou je prozatím nikde jinde nespatříme. Soutěž prvotin je samozřejmě nevyzpytatelná, protože divák nemá jinou možnost než si vybírat podle stručných popisků, které sotva prozradí, čemu by se měl vyhnout. Všechny nabídnuté tituly by mohli být zajímavé: třeba finská údajně černá vánoční komedie Šťastně a vesele prý nabídne netradiční pohled do rodinného soužití během těchto svátků.

Panorama poskytuje širší výběr. Z Nizozemí třeba pochází festivalově ceněné ohlédnutí do koloniální minulosti Sladké snění. Nejsem si však jist, zda domorodá pokojská, byť dosavadnímu vlastníku porodila děcko, mohla doopravdy mluvit do toho, kdo povede cukrovarnickou plantáž. Bulharské drama Blažiny lekce, které uspělo na loňském karlovarském festivalu, se věnuje stále aktuálnějšímu problému – jak (nejen) starší lidé snadno uvěří internetovým podvodníkům, kteří je okradou o mnohdy celoživotní úspory.

DEF Kos

Životopisy stále oslovují

V Polsku vznikl historický velkofilm Kos, věnovaný generálu Kościuszkovi, národnímu hrdinovi, jenž se na sklonku 18. století snažil zabránit roztrhání vlasti a jejímu rozdělení mezi tehdejší mocnosti, zvlášť velké sousto si chtělo ukousnout carské Rusko. Imperiální ruské choutky jsou stejné kdysi jako dnes, takové je poselství příběhu, který názorně objasňuje kořeny polské nechuti k východnímu sousedu.

Z dokumentů by mohl zaujmout snímek nazvaný Anselm – pojednává o slavném výtvarníku Anselmu Kieferovi a jeho tvorbě. Jako režisér je pod ním podepsaný světoznámý Wim Wenders. Další životopisný projekt, zařazený ovšem do sekce Film a hudba, vypráví v nejspíš notně nadsazené, groteskní nadsázce o výstředním, samorostlém malíři Salvadoru Dalím, jehož chce vyzpovídat jedna podnikavá novinářka, aniž tuší, co vše na sebe přivolá. Snímek má výmluvné pojmenování - Daaaaaalí!

DEF Daaaaaali

Výběr filmu je sázkou do loterie

Náhodná doporučení, která jste si výše mohli přečíst, rozhodně považujte za náhodná. Žádné z nich neskýtá záruku toho, že se jmenovaným dílem budete plně spokojeni. Nezbývá než uznat, že návštěva jakéhokoli filmu je vlastně sázka do loterie, která může vyjít – nebo také ne, což je bohužel pravděpodobnější.

Ani festivalové vavříny nic nezaručují. Jako na kterékoli jiné přehlídce se i Dnech evropského filmu může vyskytnout několik položek, které lze označit za cenné a přínosné. Jenže jejich nalezení je skutečně dílem náhody. Takže přeji šťastnou volbu!


Dny evropského filmu (od čtvrtka 4. dubna do neděle 14. dubna 2024)
31. Dny evropského filmu (eurofilmfest.cz)
Foto: Dny evropského filmu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Francouzská klavíristka Justine Verdier: „Znám Dvořáka, Smetanu a Janáčka, už jsem hrála některé jejich skladby“

brick 200Nechte se tímto rozhovorem pozvat na vánoční závěrečný koncert "Festival Brikcius" - 3. ročník cyklu koncertů komorní hudby v Domě U Kamenného zvonu v Praze & Rok české hudby 2014 / VIOLONCELLO A KLAVÍR & PĚT JUBILANTŮ, který se koná ve čtvrtek 18....

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Neuvěřitelný život Miroslava Zikmunda

HZ perexMožná máte knihy známé dvojice „Zikmund a Hanzelka“ do poslední přečtené. Možná je odmala vídáváte v knihovně, ale ještě jste se do nich nezačetli a jen tak vzdáleně tušíte, o co v nich kráčí. Třeba vás k objevování díla H+Z nakopne fil...


Literatura

Vařte s Nejsnadnější kuchařkou na světě

nejsnadnejsi kucharka perexV dnešní době se stává trendem odklon k jednoduchosti a důkazem je i tato nová kuchařka Simplissime s podtitulem Nejsnadnější kuchařka na světě, kterou vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Divadlo

Slovácké divadlo uvádí soudní drama Teror přímo u Okresního soudu

teror200V pátek 29. dubna se příznivci Slováckého divadla dočkají dalšího výjimečného zážitku. Soudní drama Teror německého dramatika a právníka Ferdinanda von Schiracha Teror budou hrát divadelníci v jednací síni Okresního soudu v Uherském Hradišti a o vině či n...

Film

Pátá Mission: Impossible skvěle funguje jako příjemná oldschoolová podívaná

mission200Nedávno skončený rok 2015 byl ve filmovém světě především ve znamení několika špionských filmů a sérií. Vedle svérázné bondovské pocty Kingsman: Tajná služba, parodie Špionka nebo thrilleru Krycí jméno U.N.C.L.E se vrátily i dvě největší žánrové zna...