Dobová detektivka Smrt v modré napínavě vypráví o umělcích, vzestupu nacismu a berlínském podsvětí

Dobová detektivka Smrt v modré napínavě vypráví o umělcích, vzestupu nacismu a berlínském podsvětí

Tisk

moba 200Smrtí kontroverzního umělce v Berlíně roku 1922 začíná již druhé napínavé vyprávění německé spisovatelky Susanne Goga, držitelky řady německých literáráních cen. Autentická detektivka Smrt v modré je plná berlínského koloritu, nechybí napínavá zápletka, živé dialogy a propletené dějové linie. Není divu, že autorčina nejúspěšnější detektivní série je právě tato, s berlínským detektivem Leo Wechslerem, která v současnosti čítá již osm románů.

 

Smrt v modré do češtiny přeložil z originálu Tod in Blau Tomáš Butala.

Berlín 1922

Malíř Arnold Wegner zachycuje svoji dobu za pomoci ostrých kontrastů – chudoba a přepych, válka a požitkářství. Jeho obrazy, v nichž provokativně zobrazuje společnost a nedávnou minulost za první světové války, vyvolávají obdiv i znechucení, ale nikoho nenechávají chladným. Když je umělec nalezen ve svém ateliéru mrtvý, první stopa zavede kriminálního komisaře Leo Wechslera k radikální pravicové skupině Asgard, k níž se hlásí mnoho bývalých vojenských důstojníků. Vyšetřování se nevyvíjí vůbec dobře, ovšem pak Leo Wechsler dostane tip od avantgardní tanečnice They Pabstové a přijde na to, že vyšetřovaný zločin měl svědka. Jenže ten se usilovně vyhýbá akémukoli kontaktu s policií...


moba Smrt v modre
Pravou viktoriánskou atmosféru přináší v dalším napínavém románu Mrtvá z Depftfordu britská spisovatelka Ann Granger. Knihu do češtiny z originálu The Dead Woman of Deptford přeložila Michaela Martinová.

Jedné listopadové noci objeví dělník z doků mrtvolu neznámé ženy. A tak je do této neutěšené části města povolán inspektor Ben Ross ze Scotland Yardu, ovšem nedaří se mu nalézt žádného svědka, který by viděl, jak k vraždě této ženy došlo. Dokonce i Jeb Fisher, místní hadrář a vetešník, přísahá, že nikoho a nic neviděl. Mezitím se Bennova žena Lizzie snaží ututlat skandál: rodinný přítel Edgar je závislý na hazardu a nemá jak splácet dluhy. Ač nerada, Lizzie souhlasí, že navštíví vymahačku dluhů v Deptfordu, která má jeho případ na starosti. Ovšem jakmile Lizzie dorazí na místo, zjistí, že její muž vyšetřuje vraždu právě oné dámy. Edgar byl poslední, kdo viděl paní Cliffordovou živou, a měl velmi dobrý důvod ji zabít.

moba Mrtva z Deptfordu 1
Říjnové tituly nakladatelství MOBA

  • František Niedl, Probuzená šelma, thriller
  • Håkan Nesser, Kdosi buší na dveře, severská krimi
  • Susanne Goga, Smrt v modré, historická detektivka
  • Ann Granger, Mrtvá z Depftfordu, viktoriánská detektivka
  • Zdeněk Šmíd, Cejch, román
  • Jan Bauer, Pařát smrtky, historická detektivka
  • Martina Novotná, Smrt hraje vrhcáby, historická detektivka
  • Laura Madeleine, Ozvěna skandálu, román pro ženy
  • Veronika Černucká, Oběšencův vrch, Edice Původní česká detektivka
  • Stanislav Češka, Odložená vražda, Edice Původní česká detektivka
  • Ladislav Beran, Ukradený důkaz, Edice Původní česká detektivka

Více informací: www.mobaknihy.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Konfigurace vnitřního JÁ Stevea Jobse

altApple, budhismus, design, Zen, dokonalost, komiks… je vůbec možné zkombinovat tyto diametrálně odlišné pojmy do harmonického celku? Jak spolu souvisí například Apple a budhismus? Pojítkem je výrazná a silná osobnost, spoluzakladatel společnosti...

Divadlo

Palmovka přežila. Svou scénu otevře veřejnosti premiérou o Stalinovi.

palmo200Od dob ničivých povodní v roce 2013, proběhla v Divadle pod Palmovkou rozsáhlá rekonstrukce vnitřních prostor budovy  spolu s výměnou vedení a ostatního personálu. Jen díky vstřícnosti a pochopení dalších divadelních scén se podařilo částečný chod divad...

Film

Vraždy v kruhu

vrazdy 200Seriál Vraždy v kruhu má za sebou premiéru v České televizi, a proto se musíme zaměřit i na jeho literární předlohu. Napsala ji oblíbená spisovatelka Iva Procházková a kniha nese podtitul Muž na dně.

...