Teolog Marek Orko vácha a jeho desatero

Teolog Marek Orko vácha a jeho desatero

Tisk

kdyz-za-nas-buh-netaha-kastany-z-ohne200Když za nás Bůh netahá kaštany z ohně se jmenuje nová kniha Marka Orko Váchy, kterou vydalo nakladatelství Mladá fronta. Známý teolog a přírodovědec v ní mluví o přírodě, lásce, církvi, radosti, strachu a mnoha dalších stránkách života. Třeba jak se nebát budoucnosti, jak vnímat svět a vychutnat si každý okamžik v přítomnosti.

 

Když za nás Bůh netahá kaštany z ohně je kniha rozhovorů, které s Markem Orko Váchou vedla renomovaná novinářka Renata Kalenská, která se umí ptát, nebojí se zpovídaného nutit odpovědět na otázky, na které se mu odpovědět nechce. Kniha je koncipována jako Desatero Marka Orko Váchy.

1. Příroda
2. Láska
3. Život
4. Církev
5. Radost a naděje
6. Strach a odvaha
7. Bůh a modlitba
8. Zdraví a etika
9. Smrt
10. Eugenika

V dnešní době, kdy se Evropa ocitá v krizi, kdy lidé zápasí s neštěstími, čelí hrozbě války, je to kniha, která nabízí útěchu, možné odpovědi. Vácha umí svými slovy, svými sděleními vlít do člověka klid, pomáhá mu najít odpovědi na to, co a proč se v životě děje. Je to kniha, kterou si chcete přečíst, když nevíte, kudy kam, když hledáte útěchu. Zabývá se životem a vším, co s ním souvisí. Je to láska, je to smrt, je to víra, je to poznání, je to příroda a mnoho dalšího. Je napsaná velice srozumitelně, Orko Vácha se nesnaží hledat životní pravdy, ale pomáhá nasměrovat na cestu k nim. Dotýká se zcela běžných, tak i nevšedních témat. Vácha je poměrně emočně založený člověk. Mluví o nenaplněné lásce, o bolestech i radostech v životě a jak se naučit na ně nahlížet. Zároveň umí být velmi otevřený ve věci citů nebo kritiky církve. Například když vyslovuje svoji domněnku, že celibát je otázka už jen pouze jedné generace a že v té další bude normální, aby kněz žil se ženou. Asi i proto mluví i o své lásce k ženě – Sarah.

Kniha vznikala během procházek v Národním parku Podyjí, kde má Marek Orko Vácha farnost.

Kniha vyšla 28.3., vychází i jako e-kniha.

Marek Orko Vácha je římskokatolický kněz, biolog, pedagog, spisovatel a skaut. Slouží jako farář v lechovické farnosti a farní vikář Římskokatolické akademické farnosti při kostele Nejsvětější trojice Salvátora. Působí zároveň jako přednosta Ústavu etiky a humanitních studií 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Masarykovy univerzity a Cyrilometodějskou teologickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci a v Bruselu. Je velmi oblíbený svými žáky a věřící veřejností. Často se účastní diskusí, besed, vystupuje v médiích, komentuje různé události, zejména ve vztahu k lidskému jednání a jeho snaze o pochopení. Rád cestuje, účastnil se expedic do Antarktidy, jeho oblíbeným místem je Jižní Amerika. Svoji přezdívku Orko, která znamená Orlí oko, získal od skautského vedoucího Zdeňka Papouška v roce 1976 a používá ji ve svém občanském jméně. Napsal tři desítky knih, patří k nim i knižní rozhovor Dobro a zlo 21. století, který vydal v roce 2022 v Mladé frontě.

kdyz-za-nas-buh-netaha-kastany-z-ohne

Více informací: www.albatrosmedia.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Věčná vzpoura v srdci bytostného konzervativce

Tomsky perexNakladatelství Leda vydalo v edici Životy knihu Věčná vzpoura v srdci konzervativce s podtitulem Rozmluvy s Alexandrem Tomským o životě, literatuře a politice, které s protagonistou resp. autorem vedla po dobu posledních 30 let zkušená public...

Divadlo

Kdo lehce nabude, lehce také pozbude

kdo 200Kdo z nás by nechtěl přijít k velkému jmění, aniž by musel vynaložit příliš velké úsilí pro jeho získání či vydělání. Avšak takový štědrý movitý i nemovitý dar se může velmi rychle proměnit v dar danajský. Své o tom ví i hlavní protagonistka inscenace

Film

Andrzej Wajda: polský úděl

zeme200K devadesátinám žijícího, i mezinárodně uznávaného klasika mezi polskými filmaři ANDRZEJE WAJDY nachystalo pražské archivní kino Ponrepo rozsáhlou přehlídku jeho tvorby, pokrývající druhou půli května a celý červen 2016. Šest desetiletí se diváci setkáva...