Kde končí Čechy a kde začíná Morava. Kniha Českomoravská stezka je výjimečnou součástí edice Via Czechia

Kde končí Čechy a kde začíná Morava. Kniha Českomoravská stezka je výjimečnou součástí edice Via Czechia

Tisk

CM stezka perexSíť turistických stezek Via Czechia čítá dohromady již přes 10 000 kilometrů tras. Poskytuje zájemcům o poznávání české krajiny, přírody, památek, historických nebo poutních míst nekonečné možnosti pro celoroční putování pěšky, na kole, na lyžích i na lodi. Šestou publikací edice Via Czechia, jejímž autorem je Jan Hocek a která vyšla v říjnu letošního roku v nakladatelství Universum (Euromedia Group, a.s.), je Českomoravská stezka.

Českomoravská stezka vede po historické hranici Čech a Moravy, která byla poprvé ustanovena ve 12. století. Trasa sleduje zemskou hranici, jak byla kodifikována v polovině 19. století a platila přibližně 100 let až do 31. prosince 1948.

Spojka severního a jižního trojmezí

Trasa spojuje dva trojmezné body – na severu je to trojmezí Čech, Moravy a Polska (které je zároveň nejvýchodnějším bodem Čech), ležící v těsné blízkosti vrcholu Králického Sněžníku a pramene Moravy; na jihu je to trojmezí Čech, Moravy a Rakouska nedaleko Slavonic. Českomoravská stezka rovněž sleduje hlavní evropské rozvodí, oddělující úmoří Černého a Severního moře.

Soubour nekonečných možnosti pro celoroční putování

Díky knížce obsahující mapy, tabulky, fotografie, deníkové zápisky a spoustu praktických postřehů jsou poutníci připraveni jak na výškový profil a počet kilometrů, tak na místa a zajímavosti, které by si po trase neměli nechat ujít.

V itinerářích jsou zahrnuta také takzvaná „přátelská místa“, což jsou body, kde lze na cestě potkat spřízněné duše ochotné nabídnout pomocnou ruku. Jsou to například penziony, informační centra, turistické kiosky nebo jednotlivci žijící poblíž trasy.

Dalšími samostatnými trasami, které již byly zpracovány v knižní podobě, jsou Severní stezka, Jižní stezka, Centrální stezka, Stezka středozemím a Stezka Slezskem. Kompletní informace o nich a také o celém projektu Via Czechia najdou zájemci zde.

Zážitky pěšky nebo na kole...ale třeba i jen "prstem po mapě"

Všem milovníkům turistiky a výletů vřele doporučuji, aby si knihy o stezkách Via Czechia nejen pořídili, ale aby se jimi nechali inspirovat k poznávání naší krásné vlasti. A to platí i pro ty, kteří již nejsou v takové kondici, aby se po trasách přesouvali osobně – těmito výpravnými publikacemi se totiž dá pohodlně listovat i v křesle. Barvitý popis, spousta fotografií a množství map čtenáře snadno přenesou přes hory a údolí až do míst, o nichž stránky vypráví. Nutno podotknout, že autor Jan Hocek a tým, který se na projektu podílí, mají můj velký obdiv!

CM stezka

Českomoravská stezka - Po historické hranici: po historické hranici Čech a Moravy
Autor: Jan Hocek
Žánr: naučná literatura, cestopis, místopis, příroda, historie
Vydáno: 2023 , Universum (Euromedia Group, a.s.)
Počet stran: 136

Hodnocení: 100 %

www.knizniklub.cz/knihy/659501-ceskomoravska-stezka-po-historicke-hranici.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lehce nostalgicky, silně melodicky a zvukově průzračně, to je nové album Luboše Pospíšila

Luboš PospíšilI když mám odmalička slabost pro sličné zpěvačky, v poslední době tíhnu po hudbě, kterou vyprodukovali bardi Vladimír Mišík, Michal Prokop a Luboš Pospíšil! Jejich poslední alba jsou totiž jedinečná, krásně vyzrálá...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Vánoce se blíží a s nimi přicházejí vánoční příběhy

krtek a vanoce albatrosJe sice teprve říjen, ale podle obchodníků už se blíží čas vánoční a je třeba vytáhnout vánoční sortiment. V některých supermarketech se už objevily adventní čokoládové kalendáře, vedle nich se kupí čokoládové figurky a vrství ván...

Divadlo

Vršovické divadlo MANA slaví devadesátiny a zve na letní divadelní premiéry

Vrsovicke-divadlo 200Silné milostné příběhy plné emocí: Čapek a Olga a Víra! Láska! Naděje? Ale i česká premiéra černé komedie MASH. To jsou tři atraktivní novinky, které Vršovické divadlo MANA chystá na léto. Scéna, která letos slaví 90. výročí ...

Film

JAGNA odhalí obraz venkova 19. století očima uměleckého hnutí Mladé Polsko

BMP JagnaNejnovější film dvojice režisérů Doroty Kobiely Welchman a Hugha Welchmana, z jejichž dílny pochází i snímek nominovaný na Oscara S láskou Vincent, se letos na podzim dočká světové premiéry. Film JAGNA, vytvořený jedinečnou technikou animované malby, b...