Geniální vynálezci: Kniha logických hádanek

Geniální vynálezci: Kniha logických hádanek

Tisk

genialnivynalezci 200 nV březnu vyšla u nakladatelství Universum šikovná kniha plná hádanek, hlavolamů a věcí k přemýšlení s názvem Geniální vynálezci: Kniha logických hádanek. Na svědomí ji má Philip Kiefer a přináší nám 180 logických hádanek!



Geniální vynálezci

Naším průvodcem na cestách za věděním a porozumění nejrůznějším vynálezům nás bude provázet člověk nejpovolanější – samotný Leonardo da Vinci, považovaný za renesančního člověka, neboť se věnoval spoustě oblastí lidského vědění – nejen malování, architektuře či lidskému tělu. Potkáme se s jeho vynálezy a představí nám další brilantní myslitele, například Archiméda, Thomase Allvu Edisona, Nikolu Teslu, Galilea Galilei, Isaaca Newtona a Alberta Einsteina, ale i ty méně známé, třeba Clauda Dorniera, Gottfrieda Wilhelma von Leibnize či Ernsta Wernera von Siemense. Dozvíme se něco málo o jejich životech, díle, ale taky nějaké zajímavosti.

Logické hádanky

Dočkáme se 180 hádanek a rébusů, některé si hrají s jazykem, jiné jsou o postřehu, všechny potřebují k vyřešení zapojit logiku. V závěru knihy nalezneme i řešení hádanek s popiskem. Líbí se mi koncept knihy, kdy naším průvodcem je Leonardo a seznámí nás s hádankami, které se týkají jeho samotného; poté potkáváme jeho přátele vědce, ať už z minulosti (Archimédes) či budoucnosti (Ferdinand von Zeppelin) a rébus či hádanka se týká konkrétního člověka nebo místa, kde se právě nacházejí. Jednotlivé postavy k nám promlouvají a občas se dočkáme i jejich mateřštiny, třeba Leonardo se celkem často vzteká italsky.

Vynálezci, hádanky, všehochuť

Autor namíchal zajímavý koktejl informací a složil jej do této knihy, která dle mého nemá vyhraněné čtenáře. Ráda si počtu netradiční informace o geniálních myslitelích a potrápím mozkové závity, ale netuším, jak by to dopadlo v případě mládeže. Ačkoliv pokud má někdo zvídavou mysl, jistě si tuto knihu rád přečte a zapřemýšlí nad nejrůznějšími hlavolamy – koneckonců je jich 180, takže každý si jistě něco vybere! 

genialnivynalezci

Název: Geniální vynálezci: Kniha logických hádanek
Autor: Philip Kiefer
Původní název: Geniale Erfinder: Buch der Logikrätsel
Žánr: hobby, pro mládež
Nakladatelství: Universum
Rok vydání: 2021, pevná vazba
Počet stran: 210
Hodnocení: 75%

Odkaz: https://www.euromedia.cz/genialni-vynalezci-kniha-logickych-hadanek/kniha/13534/


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Temnými hvozdy, černá perla komiksového hororu

perexovy obrazekPřiznám se, že po knize Temnými hvozdy jsem původně sáhla spíše ze zvědavosti. O to více jsem byla překvapena, jak mimořádně kvalitní kousek se mi dostal do rukou. A přestože se za normálních okolností hororovému žánru spíše vyhýbám...

Divadlo

Osmyčky, totální unférie z dějin národa českého

Osmycky plakatProsím ten název není s hrubkou. Autoři opravdu svůj kabaret nazvali Osmyčky. V brněnském Městském divadle se představili místní autoři, kteří už mají za sebou několik inscenací, většinou uváděných v létě na Biskupském dvoře Moravského zem...

Film

Neoriginalita se dotkla i Hry o trůny

hra o truny 200Tvůrci scénáře seriálu Hra o trůny si můžou pogratulovat, jejich výtvor je už skutečně jen inspirován skutečnou Písní ohně a ledu od George R. R. Martina. Rozdíly mezi filmem a knihou s...