Bella a Sebastián 2: Dobrodružství pokračuje

Bella a Sebastián 2: Dobrodružství pokračuje

Tisk

Bella a Sebastian 2 - PLAKAT.mp4Už jako malá holka jsem znala příběh malého chlapce Sebastiána a jeho psí kamarádky Belly. Bella měla namále. Musela se skrývat, neboť obyvatelé malé vesničky Saint Martin v savojských Alpách si o ní mysleli, že je to bestie, která jim zabíjí ovce. Tehdy se potkala s malým Sebastianem, který vyrůstal u jeho adoptivního dědečka, farmáře Césara a mladé kamarádky Angeliny.

Sebastián se toulal po pastvinách a hledal odpovědi na otázky, které mu nikdo nebyl schopen zodpovědět. Stále se těšil a doufal, že za ním přijede jeho maminka, kterou nikdy nespatřil a nic o ní, ani o svém otci nevěděl. Trápilo ho, že vlastně neví, kam patří. Při svých toulkách jednou narazil na velkého, celkem ošklivého psa, který měl, navzdory svému odpudivému vzhledu, dobrácké a smutné oči. Sebastián se ho nebál a začal si s ním hrát. „Ty ale páchneš,“ řekl jednou odpoledne a nahnal psa do řeky, u které zrovna dováděli. Ošklivý pes se mu změnil před očima v krásného sněhobílého huňáče. Chlape se na psa zadíval a potom pravil: „Ty nejsi pes, ty jsi fena. Jsi krásná. Budu ti říkat Bella.“ A tehdy, před téměř čtyřiceti lety vzniklo přátelství mezi chlapcem a psem, chcete-li, fenou. Byla válka a doba byla těžká. Bella a Sebastián, ať už knižní nebo filmová podoba vypráví příběh plný lásky, píle, kamarádství, ale i hořkosti, smutku i nebezpečí, který končí tím, že Angelina nečekaně odchází spolu s židy, kterým chce pomoct utéct do Švýcarska. „Pokusím se dostat až do Anglie, Sebastiáne. Nikdy na tebe nezapomenu.“ Sebastián se na ni udiveně podíval, a když mu na otázku, zda se vrátí, odpověděla ano, upokojil se. Chlapec doufal, že ten čas přijde co nejdříve. A čtenáři i diváci začali netrpělivě očekávat pokračování příběhu. 

A ten den konečně přišel! 28. duben 2016 – to je datum premiérového uvedení filmu Bella a Sebastián 2: Dobrodružství pokračuje. Film navazuje na slavný román z pera Cécile Aubry, ještě slavnější seriál i úspěšné celovečerní zpracování. Sebastián a jeho Bella, které milují už čtyři generace, se po dvou letech vrací na plátna kin s novým příběhem, který začíná bláznivě odvážným pokusem sáňkovat bez sněhu. A od té chvíle je jedním velkým dobrodružstvím.

Je září 1945 a obyvatelé horské vesničky v srdci úchvatných savojských Alp oslavují konec války. Sebastián vyrostl a stal se z něj desetiletý chlapec. Společně s divokou psí kamarádkou Bellou netrpělivě čeká, až se vrátí Angelina, která pro něj vždy byla jako druhá matka. Netrpělivě ji očekávají, společně s adoptivním dědou Césarem a čas se neskutečně vleče. Jenže místo Angeliny dorazí do městečka Saint Martin strašlivá zpráva: letadlo, kterým cestovala, se zřítilo a nikdo nepřežil. Celá vesnice truchlí. Cesar však té zprávě nechce věřit. „Někde přece musí být tělo. Chci vidět tělo, teprve potom uvěřím. Budeme ji hledat!“ Jako jediný totiž ví o někom, kdo jim může pomoci Angelinu najít. Ví ale také to, že bude muset Sebastiánovi říct pravdu. A tak se chlapci najednou dočista zhroutí naděje, že by se mohl setkat s maminkou. Dozvídá se, že když narodil, jeho maminka zemřela. A netuší, že jeho otec, o kterém ví jen to, že je neznámý, je najednou blíž, než by si chlapec uměl představit. Brzy se setkávají tváří v tvář, a je to setkání hodně podivné, rozpačité, vzdorovité, odmítavé. Na konci příběhu však události naberou úplně jiný směr.

Bella a sebastian 1

V hlavních rolích Sebastiána, jeho adoptivního dědečka Césara a mladé kamarádky Angeliny se vrací herci Félix Bossuet, Tchéky Karyo a Margaux Chatelier, se kterými jsme se setkali v prvním dílu. „První díl na mě udělal dojem tím, jak charakter hrdinů souzní s čistou a drsnou přírodou, ve které žijí,“ říká kanadský režisér Christian Duguay. „A také skvělým ztvárněním hlavního hrdiny. Sebastián trochu povyrostl a stále má svou vznětlivou a nebojácnou povahu. Pokud jde o jeho dědečka Césara, ten je pevně odhodlaný chlapce ochránit. Víc než kdy jindy,“ pokračuje Duguay. „Tchéky Karyo je výjimečný herec,“ říká. „Objevuje se v klíčových scénách a bez hloubky, již dokáže do role vložit, by to nešlo.“ A mně osobně se opravdu tajil dech, upocené dlaně jsem utírala do nohavic a uplakané oči do kapesníku.

Obdiv režiséra získal i mladičký Félix Bossuet, který už pro první film prošel náročným konkurzem. „Félix má pronikavý pohled,“ pokračuje Duguay v hodnocení. „Nezapomenu, jak se mi jednoho dne zadíval do očí. Zpříma a bez mrknutí. Za celou kariéru jsem nikdy nepotkal tak mladého herce, který dokáže být tolik přesvědčivý.“ A s tím opět musím souhlasit. Herecké výkony jsou skutečně obdivuhodné. Režisér však nemluví jen o lidských hrdinech. Rozpovídal se i o psí hrdince a sama jsem byla překvapená. „Používali jsme několik Pyrenejských horských psů, což je starodávná rasa pasteveckých psů. Zachovali si své přirozené instinkty i svou vrozenou pomalost, takže při akčních scénách je bylo třeba motivovat kousky masa. První byl Bear, sice nejmenší, ale s nádhernou hlavou na blízké záběry, přátelský a kontaktní. Druhý byl Fort, největší a s nejpůsobivější postavou, byl také nejklidnější ze všech, a proto hrál v záběrech s ohněm a v jiných kaskadérských scénách. Další byl Fripon, s tak trochu rozcuchaným výrazem, ale schopný úžasných kousků, jako třeba scéna, kdy má chytit Sebastiánův medailonek na řetízku. No a pak Garfield, který v sobě měl všechny kvality ostatních psů, ale zase byl ze všech nejméně předvídatelný.“ No, uvidíte sami, jak se svých rolí všichni zhostili. V kombinaci s nádhernou krajinou plnou svahů a pastvin v divokých savojských Alpách budete sledovat napínavý a dramatický děj bez dechu, stejně jako já. A že budou nadšené děti, stejně jako dospělí, tím jsem si jistá. Mám-li v krátkosti shrnout celých 99 minut, nemohu hodnotit jinak, než v superlativech. Z dílny Gaumontu vyšla na nebe kinematografie opravdová hvězda. Zkrátka: jedno velké přátelství pokračuje ještě větším dobrodružstvím.

Bella a sebastian 2

A ještě jedna věc se mi moc líbí: film Bella a Sebastián 2 podpoří opuštěné pejsky. Jedna koruna z každé prodané vstupenky půjde na konto nadačního fondu Pes v nouzi, který vznikl za účelem aktivní pomoci psím útulkům a azylům, psům nalezeným, zatoulaným či nechtěným, týraným a jinak strádajícím. Smutné však na tom je, že za tyto neutěšené osudy pejsků můžeme právě my – lidé! Pojďme být lepšími, není to těžké.

 

Bella a Sebastián 2: Dobrodružství pokračuje
Premiéra v českých kinech: 28. dubna 2016
Francie, Gaumont, 2015
Délka: 99 minut
Režie: Christian Duguay
Hrají: Félix Bossuet, Tchéky Karyo, Margaux Chatelier, Thierry Neuvic, Urbain Cancelier
žánr: dětský
Doporučená přístupnost: bez omezení
barevný, český dabing
2D DCP
Filmová distribuce: BONTONFILM a.s., www.bontonfilm.cz


Text: Renáta Šťastná
Foto: http://www.bontonfilm.cz

( 4 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Těším se na Prahu!“ řekl v rozhovoru leader maďarské kapely OMEGA Jánoš Kobór

oMEGA 200O: Jánoši, v prosinci připravujete velký koncert v Lucerně. Budete zde oslavovat hned dvě číslice. Jaké? 

Přesně v prosinci narozeniny nemáme, ale rok 2012 je rokem, ve kterém naše padesáté jub...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Riddick se opět boří do tmy

200filmPo Černočerné tmě a Riddickovi: Kronice temna do kin přichází další pokračování příběhu s prostým názvem Riddick. Režisér David Twohy, jenž má na svědomí i samotný scénář, se opět vrhl do spolupráce s hereckou akční hvězdou dnes už áčkového formátu Vinem ...


Literatura

Moje anglická babička – čtivá knížka bez překvapení

altAutobiograficky laděný příběh líčí každodenní život české překladatelky Hanky po odstěhování do Anglie. Hanka žije se svým anglickým manželem Williamem v malé vísce nedaleko Oxfordu a vzpomíná na jediného dosud ...

Divadlo

Festival DIVADLO: demonstrace v Rusku, válečné Japonsko i Ingmar Bergman

ljud invasionMezinárodní festival DIVADLO oslaví od 12. do 20. záři v Plzni dvacáté narozeniny. V hlavní části připravil pro návštěvníky do 16. září přes 40 představení předních zahraničních a domácích divadel, v rámci epilogu pak 17. ...

Film

Pivní roadmovie dua Beer with Travel se konečně dočká své premiéry

beer with travel 200Přesně o rok později, než bylo původně v plánu, se v pondělí 18. října v divadelním sále klubu Rock Café v Praze uskuteční premiéra dokumentárního filmu cestovatelské dvojice Beer with Travel. Nová road movie vznikla ve spoluprá...