„Nikdy se nevzdáme! Nikdy!“

„Nikdy se nevzdáme! Nikdy!“

Tisk


Atentat perexJe pět minut po půl jedenácté dopoledne 27. května 1942. Reinhard Heydrich, zastupující říšský protektor, sedí na předním sedadle otevřeného Mercedesu a jede do úřadu. Je to pro něj den jako každý jiný. Netuší ale, že v ostré zatáčce v pražské Libni čekají na chodníku českoslovenští parašutisté.

 


Příprava na atentát byla dlouhá a náročná, ale oni všechno zvládli. Bez větších problémů se jim povedlo dostat do Prahy a promyslet si strategii. Netuší ale, že se všechno vyvine jinak, než jak to naplánovali a že budou bojovat s výčitkami svědomí poté, co německá vláda začne za jejich čin trestat český národ.


Vydařená rekonstrukce událostí
Film Atentát, který režíroval Jiří Sequens St., se věnuje jedné z nejdůležitějších událostí v naší válečné historii. Vyniká zejména vydařenou rekonstrukcí událostí, k jejichž realističnosti bezpochyby přispělo i to, že se natáčelo na místech, kde se události skutečně odehrály. Některé detaily byly upraveny tak, aby líp zapadly do filmového zpracování. Zaznamenají je však jen lidé, kteří se o danou událost a období zajímají. Remasterovanou verzi filmu přináší na DVD MagicBox.

Jiří Sequens o natáčení filmu Atentát z roku 1964


Historický film s prvky politického thrilleru
I když byl film natočený v roce 1964, má potenciál zaujmout i dnešní diváky, protože v něm nechybí akce, drama, emotivní chvíle, boj mezi Heydrichem a jeho politickým soupeřem, který trochu připomíná politický thriller, věrnost ideálům, odhodlání nikdy se nevzdat ani zrada. Navíc jde o skutečný válečný příběh – a ty jsou dnes velmi oblíbené.

Atentat 1


Hlavní role ztvárnili Radoslav Brzobohatý, Rudolf Jelínek a Ladislav Mrkvička. Jejich postavy však nevystupují pod svými skutečnými jmény Kubiš, Gabčík a Opálka, ale pod jmény, na která byly vystaveny jejich falešné doklady, tedy Král, Strnad a Vyskočil. Sledovat jejich cestu, kterou tvůrcové snímku podrobně zmapovali, je opravdu zajímavý filmový zážitek.

 

Atentat obal

Atentát
Žánr: historický, válečný
Produkce a distribuce: Československo, 1964
Scénář: Jiří Sequens st., Miloslav Fábera
Režie: Jiří Sequens st.
Kamera: Rudolf Milič
Hudba: Miloš Vacek
Hrají: Radoslav Brzobohatý, Rudolf Jelínek, Ladislav Mrkvička, Luděk Munzar, Josef Vinklář, Siegfried Loyda
Stopáž: 100 minut

Hodnocení: 85 %


www.magicbox.cz/dvd/atentat-remasterovana-verze
Zdroj obrázku: www.csfd.cz/film/8301-atentat/galerie/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Přišel jsem na to, že i s harfou se dají dělat šílené věci, říká Michal Matejčík

michal matejcik perexVídeň, Hamburg, Berlín, Sapporo, New York... To jsou alespoň některá z měst, kde koncertoval slovenský harfista Michal Matejčík. Respekt mu zajistily precizní hra a originální úpravy skladeb různých stylů, což vyvrcholil...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Největší přehlídka srbského filmu ve Vsetíně

altEvropské filmy se těší velké oblibě a v rámci filmových festivalů jsou horkým kandidátem na zaručený způsob zahnání případné nudy a zajímavým kulturním zážitkem. Specialitou jsou pak festivaly zaměřené pouze jedním směrem. Tedy tím zeměpisným. A právě takov...


Literatura

Když nevíte kudy kam, vydejte se na cestu

Stopem na konec perexNež jsem se pustila do čtení útlé knížečky s názvem Stopem na konec světa, domnívala jsem se, že bude obsahovat povídky s různými zážitky ze stopování. A docela jsem se těšila, protože znám pár lidí, kteří tento způsob cestová...

Divadlo

Romeo a Julie … a co jako? aneb To světu svítá a stmívá se v nás

romeo a julie a co jako´Není lhostejné, kde právě jsme. Nebezpečně se k sobě blíží některé hvězdy. Také zde dole dochází k násilnému odloučení milenců jen proto, aby se čas zrychlil o tlukot jejich srdcí. Jen prostí lidé nehledají štěstí… ´(Vlad...

Film

Animovaná Addamsova rodina se vrací na plátna kin s druhým dílem. Nudit se nebudou děti ani dospělí

Addamsova  rodina200Kultovní hororová rodinka se vrací na plátna kin! Tentokrát se Morticia, Gomez, Pugsley, Wednesday, Lurch, strýček Fester a Věc vydají na rodinnou dovolenou, která bude, jak jinak než, zábavná, výstřední, bláznivá, a tak troch...