Louis de Funes servíruje Zelňačku

Louis de Funes servíruje Zelňačku

Tisk

zelnacka louis de funesZelňačka (1981) je jedním z těch velmi povedených filmů, ve kterých hraje stařičký Louis de Funes. Ve své knižní předloze je příběh hlavně o kontrastu zarezlých starousedlíků a nového, svěžího mládí. Film jako takový je tím také dost okořeněný, ale díky svému zpracování je mnohem vtipnější a nemusí se brát zase moc vážně.

 

Claude a Francis jsou dva staří sousedi, kteří žijí na samotě dál od města, každý sám ve svém domě. Claude (Louis de Funes) stále postrádá svou deset let mrtvou ženu a v doma má všechno skoro takové, jako když tam ještě byla. Své dny oba dědci tráví pěstováním hlávkového zelí, sekáním dřeva, vařením, pobíháním kolem baráku a hlavně pitím značného množství dobrého francouzského vína.

Takových 5-6 litrů denně pro každého z nich, zapíjených pramenitou vodou ze studny na dvorku, nic lepšího snad nemůže být. Clauda také, k jeho nespokojenosti, chvíli trápí cukrovka, ovšem do té doby, než na jejich louku přistane létající talíř.

zelnacka louis de funes

Mimozemšťan blekotá dost srandovně a chce být s Claudem v kamarád. Následující zápletky probíhají díky tomu dost schématicky. Claude z mimozemšťana vyšiluje, ale vidí v něm dobráka. Mimozemšťanovi zachutná zelňačka a chce si přiletět pro další. Jeho soused Francis talíř viděl, ale Claude to zapírá. Mimozemšťan je za zelňačku u nich na panenské planetě povýšený a chce víc. Vrací nazpět mezi živé Claudeovu ženu, ehm, ve věku dvaceti let, aby se mu odměnil.

Když může být třeba zdůraznit hlubokou povahovou propast mezi technologicky nevyspělým stářím a progresivní budoucností mládí, bylo by jednoduché postavit vedle sebe dědka s dcerou a nechat je, se hádat. Nicméně, divák se vždy přikloní na jednu nebo druhou stranu podle svých vlastních sympatií. Tenhle mimozemšťan s komickými pohyby dělá ve filmu mnohem víc. Ukazuje, jak dokáží být nové věci uživatelsky nenáročné, jde jenom o to, chtít se někam posunout.

zelnacka louis de funes

Přirozeně, Claudeho dvacetiletá žena mu nechá všechno sežrat. Stejně tak jako kolemjdoucí, když se u dědkova stavení začíná provozovat nový lunapark. Jenže v životě starousedlíků toho bylo mnohem víc, než jen nemoderní způsob života a lpění na jednoduchých věcech.

Z celého příběhu dýchá atmosféra spokojenosti, moudrosti a svěží životní filosofie. Dokonce i když oba dědci na dvorku ze zábavy prdí, odehrává se mezi nimi mnohem víc, než na co jsou třeba vysoce postavení manažeři dnes zvyklí. Jedna z teorií mezilidských vztahů říká, že si člověk najde tu největší radost teprve v těch nejprostších věcech. Ony však dokáží být skoro všechny věci velmi prosté, když se chce.

zelnacka plakat

Zelňačka / Soupe aux choux, La
Francie / 1981 / 98 minut
Žánr: Komedie / Sci-fi
Režie: Jean Girault
Scénář: Louis De Funès, Jean Halain
Kamera: Edmond Richard
Hudba: Raymond Lefevre
Hrají: Louis De Funès (Claude Ratinier), Jean Carmet (Francis Chérasse), Jacques Villeret (Ox), Claude Gensac (Amelie Poulangeardová), Henri Génès (strážmistr), Marco Perrin (starosta), Christine Dejoux (Francine), Jean-Pierre Rambal (komentátor)

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Plastic People of the Universe. Vratislav Brabenec: „Jde o to, aby se člověk před každým blbým režimem nezačal klanět.“

200hudLegendární undergroundová kapela The Plastic People Of the Universe vznikla už v roce 1968 a její tvorba byla v počátcích ovlivněná zejména americkými Velvet Underground, Captainem Beefheartem či Frankem Zappou. Časem se z ní stala jedna z nejoriginálnějšíc...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Mars útočí: Mají Marťani starosti?

mars utociMars útočí (1996) vznikl na sklonku „milénia“ a díky svému černému humoru se stal velmi populárním filmem. Jack Nicolson ve své hlavní roli předvádí, jaké může mít takový prezident s nájezdem mnohem vyspělejších...


Literatura

Když se detektivové štvou za pachatelem jako za lovnou zvěří

zve 200Ze Švédska vyrazil na cestu do knihkupectví po celém světě další román. Tentokrát se jedná o dílo z pera spisovatelského tandemu Kerstin Signe Danielsson a Roman Voosen. Jejich detektivní román Jako zvěř slouží opět jako...

Divadlo

Milostný příběh prokletých básníků v podání Matěje Stropnického a Daniela Krejčíka

foto La fabrika perexPoutavou výukou dějepisu je divadelní hra Úplné zatmění, kterou má na programu pražská La fabrika. Divoký život dvou přátel a milenců je totiž příběhem prokletých básníků Paula Marie Verlaine (30. března 1844 Mety – 8. ledn...

Film

Ženy v běhu pobaví i dojmou

ženy v běhu 1

Komedie mají v našich končinách dlouhou tradici. Bohužel v poslední době vychází celá řada špatných zástupců tohoto žánru, které se nebojím nazvat až za trapné. Naštěstí se čas od času objeví i snímek, který má naději...